Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar izolacyjności akustycznej pomieszczeń

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar izolacyjności akustycznej pomieszczeń

Witam!
    Pojawiło się w zakresie moich zainteresowań i potrzeb zagadnienie pomiaru izolacyjności akustycznej pomieszczeń.
    Temat, rzeka, cięzki do podejścia.
    Sytuacja wygląda w skrócie następująco: mamy dwa pomieszczenia, jedno w którym zakładamy że jest źródłem dzwięku (hałasu) id rugie, sąsaidujące, w którym nalezy zminimalizować poziom hałasu przenikającego z pomieszczenia pierwszego o powiedzmy 60dB albo i wiecej.
    Nie wiem jak za to się zabrać bez profesjonalego sprzętu.
    Jedyne co mi przyszlo do głowy to wysłanie sygnału akustycznego w pierwszym pomieszczeniu powiedzmy f=1kHz, SPL=100dB. W drugim pomieszczeniu będzie wówczasz (zakladam) 40dB uwzględniając 60dB tłumienie. Owe 40dB jest jednak sygnałem względnie cichym i trudnym do zmierzenia przy szumie tła wynoszącym 50-60dB, którego nie da się wyciszyć ze wzgledu na panujące warunki.
    Czy znacie jakies metody pomiarowe mozliwe do zastosowania w warunakch pol-prosesjonalnych (nie posiad sprzetu B&K itp) tylko wzmacniacz kilkaset W, żródło dzwieku w postaci głosnika (spokojnie da 110-115dB), SPL-meter i komputeraz z karta dzwekowa i .. wlasnie oprogramowanie ale jakie i czy jest jakies dostepne niekomercyjnie ktore mogloby cos tu pomoc.
    Pozdrawiam i licze na goraca dyskusje. Moze znajduja sie na forum osoby ktore zetknely sie z ta tematyka.

http://www.bksv.com/Products/BuildingAcoustics.aspx

Żeby zminimalizować wpływ tła zastosuj filtr pasmowy na badaną częstotliwość.

Niestety, narazie tylko tyle, więcej podpowiem w przyszłym semestrze jak zacznę zajęcia ze specjalności akustyka

Skomentuj

Heh, dzieki. Tez o tym myslalem, ale co z tego jak sygnal mierzony jest 20-30dB słabszy od poziomu tła?

Skomentuj

W dobrą stronę kombinujesz. Zdobądź normę PN-EN 20140-3:1991/A1, w niej jest wszystko dokładnie wytłumaczone. Tak w najprostszy sposób można to wyznaczyć tak: R=L1-L2+10log(S/A) gdzie:
        L1 - średni poziom ciśnienia akustycznego w komorze nadawczej [dB]
        L2 - średni poziom ciśnienia akustycznego w komorze odbiorczej [dB]
        S - powierzchnia próbki [m^2]
        A - równoważna powierzchnia pochłaniająca komory odbiorczej [m^2]
        A=(0,161*V/T)
        V - objętość komory odbiorczej [m^3]
        T - czas pogłosu komory odbiorczej [s]
        Pomiary robisz dla pasma tercjowego od 100 do 5000 Hz, w komorze odbiorczej masz mieć min 15 dB wyższy poziom ciśnienia akustycznego od poziomu tła, żeby nie liczyć poprawki związanej z tłem. Jeśli masz różnicę w zakresie 6 do 15 dB to dajesz poprawkę. To chyba tyle.
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Normy mam, zaraz zajrze.
          Zamieszczone przez taz
          w komorze odbiorczej masz mieć min 15 dB wyższy poziom ciśnienia akustycznego od poziomu tła
          Heh, musiałbym nadawac z poziomem 150dB!

Skomentuj

brencik sprawdź email. A nie możesz tych pomiarów zrobić jak jest cicho? To jakaś hala produkcyjna czy co? 50-60 dB szumu tła w pomieszczeniu to dużo. Zresztą nie łudź się, 60 dB izolacyjności nie uzyskasz. Jak w niektórych tercjach będzie 50 dB to już będzie bardzo dobrze.
            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
              Zresztą nie łudź się, 60 dB izolacyjności nie uzyskasz.
              heh, docelowo ma byc 90dB!
              Niestety 50-60dB jest, moze uda sie by bylo 40dB. Takie otoczenie, nawet docelowo to dobrze bo im glosniej tym wiecej bedzie zaklocany sygnal z pomieszczenia 1. Gorzej z pomiarami.
              Norme mam wlasnie przed oczami, musze rozczytac.

Skomentuj

Najbardziej rygorystyczne normy hałasu obowiązują dla szpitali, i tam w nocy ma być nie więcej niż 40 dB. Zakładając sytuację o której piszesz to na zewnątrz musiałoby być 130 dB (zakładane 90 dB izolacyjności). Dwa miesiące temu byłem na pomiarach w kuźni. I tam na hali było 130 dB. Jeszcze powiedz w jakim zakresie chcesz uzyskać to 90 dB, bo chyba nie w całym paśmie :grin:
                Grado SR125i

Skomentuj

Nie chodzi o halas tylko o to ze dzwiek z pomieszczenia 1 ma byc w pomieszczeniu 2 osłabiony o 90dB.
                  Zamieszczone przez taz
                  Jeszcze powiedz w jakim zakresie chcesz uzyskać to 90 dB, bo chyba nie w całym paśmie :grin:
                  Ja nie chce, "oni" chca. Ja mam tylko to wykazac i zmierzyc. Oczywiscie ze w calym pasmie 20-20000Hz! Takie sa wymagania inwestora.

Skomentuj

to ma byc 90dBA? to jest raczej nieosiagalne!
                    co jest zrodlem halasu w pomieszczeniu nadawczym?
                    czy masz dostep do sprzetu pomiarowego? potrzebujesz wszechkierunkowe zrodlo dzwieku, mikrofon pomiarowy , generator szumu , filtr tercjowy - bez tego pomiarow nawet orientacyjnych NIE zrobisz

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                      co jest zrodlem halasu w pomieszczeniu nadawczym?
                      Ludzie.

Zamieszczone przez djrobo
                      czy masz dostep do sprzetu pomiarowego? potrzebujesz wszechkierunkowe zrodlo dzwieku, mikrofon pomiarowy , generator szumu , filtr tercjowy
                      Powiedzmy ze tak.

Skomentuj

nie ma powiedzmy. jak mamy Ci pomoc to masz dokladnie okreslic aktualne warunki akustyczne, wlasnosci przegrod, najlepiej rysunek sytuacyjny

Skomentuj

Czaruję...
                        X