Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka monitorów Onkyo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka monitorów Onkyo

Mam pytanie do Was praktyków bo chciałbym za jakiś czas zbudować jakieś kolumny a na razie nie mam o tym większego pojęcia. Czytam książki o tym ale co praktyk to praktyk.
    Mam dwudrożne kolumienki podstawkowe Onkyo PS-7 (kupione wiele lat temu za pierwsze zarobione pieniądze, kiedy nie wiedziałem NIC na ten temat).
    Kolumny mają br w postaci eliptycznego otworu z przodu. Nie jest on żadną rurą tylko takim otworem w plastikowym froncie kolumny. Ten front jest chyba naklejony na front drewniany (paździerz) Kolumna nie jest wytłumiona. Ścianki mają 10mm i są od środka gołe. Terminal z tyłu jest plastikowy, na wcisk w otwór - czyli nieszczelność kolejna.
    Pytanie takie:
    Czy w ramach treningu jest sens zrobić im nowe skrzynie zgodnie ze sztuką (zachowując ich pierwotne pojemności), wytłumić jakimś chociaż filcem, dać tylną ścianę w lekkim skosie coby zlikwidować fale stojące? Jak wyciągałem ten terminal z tyłu to od terminala do zwrotnicy (lub głośników - nie wiem na pewno) idą dwa bardzo cienkie kabelki. To chyba też średnio?
    Czy lepiej od razu złapać się za jakiegoś klona?
    Same głośniki są w bardzo dobrym stanie.
    Wieczorem wstawiłbym zdjęcia jeśli będzie sens.
    Czy teza, że słabe głośniki w dobrych obudowach zagrają lepiej niż słabe głośniki w słabych obudowach jest słuszna?
    Dzięki z góry! Również przepraszam jeśli coś źle zatytułowałem albo wstawiłem w zły dział ale to mój pierwszy temat tutaj.

wymiana kabli na grubsze, elementow zwrotnicy na lepsze, i obudowy na grubsza zapewne nic lub niewiele da

ale za to pocwiczysz stolarke, fornirowanie, lakierowanie itp w praktyce za niewielkie pieniadze

tak wiec na poczatek jak najbardziej mozesz zrobic nowe budy

Skomentuj

jakbyś był w stanie zmierzyć fs głośnika niskotonowego to byś mógł samemu zestroić BR i porównać wtedy

Skomentuj

a nie lepiej i latwiej sie pobawic na sluch?

Skomentuj

>> Paweł S - jak to nic albo niewiele da? Skrzynki są teraz z 10mm paździerza bez wytłumienia i w dodatku nie do końca szczelne. I po zamianie wszystkich elementów poza głośnikami nic się nie zmieni? To znaczy, że WSZYSTKO zależy tylko i wyłącznie od przetwornika? To po co w wypasionych kolumnach takie cuda związane ze zwrotnicami, kablami i obudowami? Zmartwiłeś mnie lekko. Samą stolarkę to ćwiczę przy budowie gramofonu i ćwiczyłem już pracując kiedyś w pracowni konserwacji mebli.

>> scythe1123 - pomierzyć nie mam jak na razie. Myślałem raczej o eksperymentowaniu z kilkoma długościami rury. Na słuch znaczy się.

Skomentuj

Wg mnie: - "sprzęt jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo"

Skomentuj

Pytanie co w tych Onkyo jest najsłabszym ogniwem? Skrzynia na pewno nie jest ich mocnym punktem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
                "sprzęt jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo"
                dokladnie
                dlatego nie ma sensu robic super wypasionej zwrotnicy do wysokotonowki za 5zl :P

co masz w zwrotnicy?
                jak elektrolita to zmien go na dowolny foliowy dla wysokotonowki
                kable mozesz dac grubsze ale bez przesady - 0,5-1mm w zuspelnosci wystarcza
                obudowa z 10mm bez wytlumienia? no i co z tego? ja tez robie obudowy z 10mm plyt i malo ktora wypycham czyms :P
                no ale niestety szczelnosc to podstawa

Skomentuj

Hmm. 10mm.
                  No ale o szczelności w wypadku moich mowy nie ma raczej skoro ten terminal z tyłu to robi za drugi BR :)

Skomentuj

no to uszczelnij go i po problemie

dobrales sie do zwrotnicy?

Skomentuj

Nie, nie dobrałem się bo musiałbym coś rozkleić/rozwalić i nie starczyło odwagi :) Poświeciłem do środka i obejrzałem głośniki. Nisko-średniotonowy ma dużo większy magnes niż się spodziewałem. Jest na nim tylko napisane Onkyo, 5ohm, 30W i jakiś seryjny numer. Wstawiłbym zdjęcia ale nie wiem jak.

Skomentuj

Zamieszczone przez emka76
                        Wstawiłbym zdjęcia ale nie wiem jak
                        Musisz użyć jakiejś strony typu fotosik.pl i po wczytaniu na nią fotek wkleić link tutaj w nowym poście.
                        Skoro masz już jakieś doświadczenie w stolarce to spróbuj otworzyć. Może da się odkręcić głośnik nisko-średniotonowy.
                        Po uszczelnieniu obudowy proponuję usztywnić obudowę, rozpórkami z dwóch listewek,na krzyż, w środku obudowy. Można spróbować pobawić się wytłumieniem i dać go trochę na tylną ściankę i posłuchać różnicy, z tą niewytłumioną. Często dla producentów w tanich kolumienkach liczy się przed wszystkim ich wysoki SPL, czyli głośność. Dlatego nie ważne są podbarwienia dźwięku. Nie bój się eksperymentować, ucz się, pytaj i podpatruj innych, to jest właśnie sedno Diyaudio.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                          Skoro masz już jakieś doświadczenie w stolarce to spróbuj otworzyć. Może da się odkręcić głośnik nisko-średniotonowy.
                          a jak sie nie uda to masz powod do zrobienia nowych, ladniejszych obudow :P

Skomentuj

Czaruję...
                          X