Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy jest sens robić aktywnego suba na GDN20/80 do 2xGDN20/40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy jest sens robić aktywnego suba na GDN20/80 do 2xGDN20/40

Posiadam dwie kolumny Tonsila - model nie znany bo etykiety nie wytrzymały próby czasu. Jest to 3-ój drożna konstrukcja z GDN 20/40. Mam okazję kupić tanio nowego GDN 20/80. Czy jest sens robić na nim suba ? Czy lepiej robić na głośniku 25-30cm ? Pomieszczenie ok ~ 8-10m^2.

Do takiego pokoju spokojnie wystarczy sub na 8'' głośniku, ale nie na tych, które wymieniłeś. Jak chcesz koniecznie z Tonsila to polecam GDN 20/80/2 (ja właśnie mam suba na takim głośniku). Ewentualnie tańszy i równie dobry głośnik stx'a GDN 20/... SCX. Musisz też się zastanowić na wzmacniaczem.

Skomentuj

Wzmak to będzie TDA7294 Irka lub mostek w zależności jaki głośnik :) mam na głośnik do ~ 150PLN.

Skomentuj

To bierz stx'a GDN 22/140/8 SCX (wcześniej się pomyliłem bo napisałem GDN 20...). Moc potrzebna dla tego głośnika to najlepiej ok. 150W @ 8ohm.

Skomentuj

Czyli mostek na TDA styknie. Można wyrwać coś jeszcze lepszego od STX'a ? Bo za 150PLN to mogę kupić dwa Może podpowiem do czego to ma służyć. Muzyka rock, hard rock, metal (Metalica, Iron Maiden etc.) czasem jakiś trance/vocal trance. Głównie zależy mi na tym, aby poczuć perkusje etc. Czasem jakieś filmy Sc-Fi. W planach mam też zrobienie 2 kolumn na STX AWX lub Seasach. Sub ma być "przyszłościowy" stąd 150PLN na głośnik.

Skomentuj

za te pieniadze kupisz wiekszy glosnik
            ALE
            wiekszy wymaga wiecej mocy niz mostek TDA zapewni
            i do takiego pokoju to nie ma sensu

na twoim miejscu to bym odrazu robil kolumny a nie sub

Skomentuj

Kolumny będę robił za miesiąc (2-Way AWX). Obecnie mam fundusze na suba. Sub przyda się bo za 3-4 miesiące przeprowadzam się do troszkę większego pokoju.

Skomentuj

Czaruję...