Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie podłogówki diy zamiast Tonsil Fenix II.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie podłogówki diy zamiast Tonsil Fenix II.

Witam. Zrobiłem ostatnio sobie monitorki na STX. Przetworniki to GDN-17-140-8-SCX
    GDWK-10-200-8-PJ. Docelowo mają pracować jako kolumny efektowe na tył do kina domowego. Na próbę podłączyłem je zamiast moich Tonsil Fenix II frontowych. Zaskoczenie moje było wielkie :) Basu to one mają w porównaniu z Fenixami niewiele, ale sub nadrabia, więc to nie problem, za to średnie i wysokie tony w porównaniu z Fenixami są dla mojego ucha piękne :). Słychać stereo bardzo dobrze, Fenixy się zlewają razem. Pytanie mam następujące: Jakie głośniki podłogowe z dobrymi średimi i wysokimi tonami i w miarę dobrym basem polecalibyście. Oczywiście głośniki DIY, mogą być dwu lub trzy drożne, koszt do 1000PLN. Zastanawiałem się nawet nad jakimiś monitorami przykręconymi do ściany lub na standach. Ewentualnie przeróbka moich Fenixów. Głośniki docelowo będą grały z Subem na TIW 200XS napędzanym Mostkiem TDA IRKA z przerobionym według wskazówek filtrem w pokoju 20 m2. Tutaj napisałem trochę o Subie - ostatni post

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17883

Pozdrawiam Daniel Lewandowski.

jak masz mozliwosc pomiarow to wywal te wysokotonowki z fenixow i wstaw tam normalna kopolke

jak nie masz mozliwosci to kopiuj 3 drogi STXa (te z AWXem)

Skomentuj

Możliwośc pomiarów by była bo dżig już jest muszę zrobić wzmacniacz niskoszumowy, wkładkę też już sobie zakupiłem, wszystko leży i czeka. Napisz proszę coś więcej o tej wysokotonówce bo w Fenixach są dwie, jedna udaje średniotonowy a druga produkuje starszny hałas :).

Skomentuj

dokladnie
        jedna to stozek
        a druga to to cos co mam w komputerowych pierdziawkach

wywal to i wstaw tam normalna wysokotonowke. chociazby najtansze STXy czy tonsile

jak masz wiecej kasy to zobacz tangband'a w polinku - chyba jeden wejdzie w otwor pod GDW

Skomentuj

3-way Stxa do TIWa? Bez jaj. Może Visaton AL130+XT25? Ew. 2-way STX GDN-AWX+Seas 27tbfc/g (gdzieś ktoś chyba coś takiego robił)

Skomentuj

Rób 2-way na 18AWX lub jak chcesz to 2x18AWX + Gdwk AWX

Skomentuj

Witam. Dziękuje za info. Ponieważ jak dobrze pójdzie to w przyszły weekend będę już tatą, więc czasu będzie mało, zdecydowałem się troszkę pokombinować z Fenixami. Kupie AWX kopułki i je zaaplikuje do fenixów. Kupiłem już elementy na wzmacniacz do Jiga, pora chyba nauczyć się wykonywać pomiary :). Jak mały będzie spał to będę mierzył :). Chciałem w związku z tym zapytać jakie zwrotnice wsadzić do Tonsili po przeróbce na kopułkę STX AWX. Potem oczywiście będę chciał zrobić jakieś inne fronty. Będę sobie powolutku kompletował elementy. Pozdrawiam Daniel Lewandowski

Skomentuj

Zamieszczone przez daniellol
                Chciałem w związku z tym zapytać jakie zwrotnice wsadzić do Tonsili po przeróbce na kopułkę STX AWX
                przeczytaj przyklejony temat o projektowaniu zwrotnicy

Skomentuj

Witam. Po długiej przerwie zdecydowałem się jednak na budowę FX-200 lub FX-300. Zastanawia mnie jednak co lepiej by brzmiało. FX-200 są troszeczkę tańsze w wykonaniu, i 3 drożne. Jakie jest wasze zdanie. Chodzi mi głównie o muzykę. Chciałbym mieć dobry bas już z samych głośników i nie posiłkować się subwoferem. Pozdrawiam Daniel Lewandowski.

Skomentuj

Kolega bingant rozwiał wątpliwości FX300 czyli 2x18AWX + wysokotonówka AWX grają lepiej i można wywnioskować z jego wypowiedzi, że suba nie będą wymagały, jeśli ktoś nie ma dużych wymagań co do basu.

Skomentuj

elvis18 nawet jeśli ma duże wymagania do basu to 2,5drogi i tak będą wystarczały. Nie wspominając o tym, że wielu ludzi takie kolumny zrobia do pokoju mniejszego niz 15m^2 :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18
                        Kolega bingant rozwiał wątpliwości FX300 czyli 2x18AWX + wysokotonówka AWX grają lepiej i można wywnioskować z jego wypowiedzi, że suba nie będą wymagały, jeśli ktoś nie ma dużych wymagań co do basu.
                        Kolega bingant porównał konstrukcje wykonane przez siebie tj "forumowe 3 drogi na STX" (22SCX + 14SCX + PJ) i 2,5 drożne AWX, a nie konstrukcje oryginalne STX FX-200 i FX-300. Poza tym z własnego doświadczenia i innych osób m.in. binganta, mariana mogę stwierdzić, że konstrukcja "3 drogi na STX" ma duże problemy "fazowo- zwrotnicowe" i nie jest konstrukcją do końca dobrze opracowaną.
                        Zamieszczone przez daniellol
                        Witam. Po długiej przerwie zdecydowałem się jednak na budowę FX-200 lub FX-300. Zastanawia mnie jednak co lepiej by brzmiało. FX-200 są troszeczkę tańsze w wykonaniu, i 3 drożne. Jakie jest wasze zdanie. Chodzi mi głównie o muzykę. Chciałbym mieć dobry bas już z samych głośników i nie posiłkować się subwoferem.
                        Jak na razie nie znalazłem na forum opisu którychkolwiek z tych kolumn, wieć trudno wyrokować o wyższości jednej nad drugą. Moim zdaniem słabością FX-200 jest głośnik średniotonowy. Dlatego widziałbym w takiej konstrukcji jako średniaka 15AKX. Taka konfiguracja 22SCX + 15AKX +AWX moim zdaniem mogłaby być równorzędnym konkurentem dla FX-300, a cenowo nieco tańszym (na głośniki 542 PLN vs 688 PLN za FX-300). Sam mam chęć zrobić sobie taki układ trójdrożny z tym, że raczej skłaniam się zastosować na bas Tonsila GDN 20/60/11 w obudowie zamkniętej.

Skomentuj

Czaruję...
                        X