Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstrukcja na Tonsil GDN 16/15 + Tonsil GDWK 9/80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konstrukcja na Tonsil GDN 16/15 + Tonsil GDWK 9/80

Witam,

wpadły mi w ręce Tonsile GDN 16/15 z oryginalnym, nienaruszonym zawieszeniem. Były w monitorach kinowych z nieprzepuszczającymi światła maskownicami, no i pewnie w kinie nie były narażone na promienie słoneczne i stąd tajemnica dobrego stanu zawieszenia.

Notabene jaki byłby dobry sposób na przedłużenie żywota tego resora z gąbki? Posmarowanie butaprenem?

Do tego na wysokie tony - GDWK 9/80.

Oryginalna obudowa w której były, to typowa "robocza" z jakiegoś tworzywa sztucznego, jak odsłuch - pod kątem 45 stopni, otrzyma inne głośniki.

Natomiast dla tych chciałbym zrobić obudowę o wyglądzie już bardziej salonowym.
    No właśnie, oryginalna obudowa do tych głośników, ZG-15, miała wg. moich obliczeń równo 8 litrów, obudowa zamknięta.

Czy ktoś próbował może aplikować ten głośnik w nieco większej obudowie? A może b-r? Niestety do tego modelu nie ma parametrów, najbliżej teoretycznie byłby 16/30.

Chciałbym osiągnąć nieco lepsze zejście niż w oryginale - głośnik ma dość duży skok membrany, więc myślę, że to możliwe :mrgreen: ).

Myślałem o obudowie zamkniętej, ale 15 litrów. Zwrotka będzie prosta jak w oryginale - kondensator (dobiorę na słuch) + ew. tłumik na wysokie, o ile będzie konieczny.

Ja mam 3 skrzynki z kolumn, gdzie siedziały te głośniki(gdn + GDW9/15) i paczka ma 12l netto(nie uwzględniając pojemności zajmowanej przez głośnik.
    Niestety jak to grało to nie wiem, bo głośniki były uszkodzone.

Skomentuj

A jakie mają wymiary te kolumny? Kierowałem się wymiarami ze stronki:
      http://unitra.eu.org/node/2560

i 12 litrów wychodzi tylko brutto wg. tego

Skomentuj

Możesz spróbować dać 12-15l ,a jak będzie źle to zmniejszysz obudowę do 8 litrów. U mnie też ten głośni siedzi w okolo 8 litrach i nawet jakoś gra. Mam jeszcze dwa do regeneracji ,a że kupowałem rzeczy w stxie to zamówiłem sobie również dwie membrany niby Scan speakowskie :lol:

Skomentuj

GDN 16/15 ma bardzo wysoki Qts - on po prostu nie zagra w BR. A że ma mało basu... No cóż - taki jego "urok" i raczej wiele w tej sprawie nie zdziałasz. Obudowę oczywiście można dać nieco większą niż 8 litrów, ale miej na uwadze że osłabisz tym wykop. GDWK 9/80 możesz puscić przez konda 2,2 uF i powinno zagrać. Wymieniać na GDW 9/15/6 nie ma IMHO sensu - ten stożkowiec jest dużo gorszy od kopułki.

Skomentuj

Ależ nawet nie zamierzam zmieniać Wiem, że są zwolennicy zarówno tego GDWK jak i GDW, ale ja wykorzystam na pewno to co mam czyli GDWK 9/80

Wiem, że cudów nie ma - ale i cudów nie oczekuję.
            Zrobię obudowę około 12 litrów i będę eksperymentował z wytłumieniem. Czy sam kondensator staczy? GDN 16/15 ma zapewne nieco niższą skuteczność, więc czy GDWK nie należałoby stłumić? czy kondensator naturalnie tłumiąc, wystarczy?

Skomentuj

To już na ucho próbuj tłumić :). GDW 9/15/6 z tego co pamiętam nie był tłumiony i było prawie ok (ja zjeżdżałem o jedną kreskę z trebli na wzmaku)

Skomentuj

GDW miał chyba trochę ponad 90 db więc się wybijał.

Na próbę dam te głośniki do obudów po ZG-10, bo takie mi zostały (kiedyś były to 1-drożne na GDS 20/20) - zobaczymy jak grają w tych 8-9 litrach które tam były do dyspozycji.

Skomentuj

8-10L closed będzie dobre dla GDN 16/15, głośnik mocą nie powala więc pakowanie w większą obudowę dodatkowo zmniejszy wytrzymałość mocową .

Skomentuj

Generalnie po przetestowaniu, uznałem że jednak nie będę robił takiej konstrukcji, a na nieco innych głośnikach (może zaprezentuję tu) więc póki co sprzedaję je na allegro :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X