Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetwornik STX: (GDN 14-100-8) SCX vs SK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetwornik STX: (GDN 14-100-8) SCX vs SK

Witam serdecznie.
    Zabrałem się za budowę znanego zestawu monitorków z przetwornikami STX`a: GDN-14-100-8-SCX + GDWK 10-200-8-PJ.
    Brakuje mi jednego GDN`a (miał być, a nie dotarł). Na stronie STX, model ten jest narazie niedostępny. Napisałem do producenta o jego dalszą dostępność i czekam na odp.
    Jeśli się okaże, że model nie będzie już produkowany, czy zamiast niego mogę zastosować przetwornik GDN-14-100-8-SK w obu monitorach? Ma on minimalanie inne paramtery i czy konieczne będzie np.strojenie długością tunelu B-R? W dziedzinie akustyki stawiam pierwsze kroki, proszę więc o wyrozumiałość.
    Pozdrawiam.

Skoro jesteś z Bielska to podskocz do Nowego Elektronika (na Komorowickiej, tak trochę od zaplecza się wchodzi) i zapytaj czy czasem nie mają. Oni handlują głośnikami STX'a. Wg tego co przedstawia ich strona internetowa to jest dostępny http://www.nowyelektronik.pl/searchs...kotonowe%20GDN . A jeśli nie mają to może sprowadzą z innego oddziału.

Spokojnie można założyć, że kolumna z SCX'em zagra jednak poprawniej bo zwrotnica była projektowana pod ten własnie głośnik a nie inny.

Skomentuj

przy zamianie glosnika obudowa moze pozostac bez zmian
      zmienic musisz jedynie zwrotnice

Skomentuj

Dziękuję koledzy za odpwiedź.
        Właśnie kupowałem w Nowym Elektroniku :-) Mieli mi ściągnąć drugi głośnik, ale ktoś chyba olał temat.
        Na stronce STX jest schemat zwrotnicy do modelu SK, więc w razie czego podeprze się nim.
        Myślałem wkleić zdjęcia kondensatorów jakie kupiłem, w celu oceny przez fachowców, ale nie mam możliwości. Nie są one dedykowane dla audio, ale powinny być ok (nie brałem elektrolitów)
        Pisze na nich: MANT MKT C105 (10uF i 2,2uF) J 160V.

Skomentuj

Zbyromex Elektronik S.C.
          Wolumen 53, 01-912 WarszawaTelefon: (22) 669-99-19

Na pewno mają SCX'a :)

Skomentuj

Zamieszczone przez luke-z
            Pisze na nich: MANT MKT C105 (10uF i 2,2uF) J 160V.
            dobre

Skomentuj

Czy te kondensatory sa dedykowane do audio to ciezko sprawdzic ale na pewno glosniki sa :)

Nastepnym razem proponuje kupowac kondensatory tez w STX-ie bo sa dobre i tanie.

Skomentuj

Dzisiaj STX ma taka oferte ze kupujac od nich glosniki nie oplaca sie zamawiac z polinka elementow do zwrotki terminali br :wink:

Skomentuj

Tak, teraz już wiem :( Za te kondesatory zapłaciłem ~25PLN, więc w STX byłoby taniej...a dorzuciłbym do koszyka od razu jeszcze cewki, rezystory, tunele B-R, terminale. Człowiek uczy się jednak na błędach.
                  Co do tego głośnika, o który prosiłem, to przeszedł już niezłą wędrówkę. Chciałem go mieć w Czechowicach, przysłali do Bielska. Jak dzwoniłem do Bielska, powiedzieli że już go nie mają, ale ściągną z Katowic...i ściągnęli...do Cieszyna.
                  Ale na góra Piątek ma być. Pytanie tylko, gdzie tak naprawdę znów go podeślą :))

[ Dodano: 2010-03-03, 17:29 ]
                  Właśnie otrzymałem wiadomość z STX`a. Głośnik GDN 14-100-8 SCX będzie ponownie dostępny pod koniec przyszłego tygodnia (10).

Skomentuj

Czaruję...
                  X