Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

speaker worshop - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

speaker worshop - problem

Witam

chciałem zacząć się konkretniej bawić w rożne pomiary i mam taki problem:
    kalibruje jiga i wszystko jest porostu idealnie i pięknie do momentu pomiarów elementów do zwrotek. mierzy je bez żadnych zarzutów i wartości rezystorów użytych w jig-u tez program podaje idealnie takie jakie są. Przechodzę wiec dalej i jak chce przystosować ji-ga do pomiarów charki to w żaden sposób nie mogę przejść przez Pusle response

http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=26

zamiast takiego wykresu jak na stronie wychodzą mi albo całkowicie poszarpane wykresy albo coś takiego tez poszarpane ale mniej:

co robię źle albo może mam zła kartę do pomiarów ?? moja karta to audiotrak hifi :
    http://www.allegro.pl/item936405545_...nd_import.html

Jeżeli chcesz sprawdzić czy to karta ci wszystko psuje to zajrzyj do folderu System i sprawdź pliki Measurement.in.r oraz l i muszą być takie same i jest to sygnał impulsowy- prawie pionowa linia o wartości paru kilo (+ i -).

Skomentuj

Tak tylko zapytam pro forma - jak mierzysz pulse response to Jiga masz w trybie Freq meas (0/-10/-20 dB)? Z tego co kojarzę to właśnie podobny wykres wychodzi jak się robi ten test w trybie direct. Tylko zastanawiają mnie wykresy .in.r i .in.l - nie mają żadnego opóźnienia a ono chyba zawsze występuje...

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
        Tylko zastanawiają mnie wykresy .in.r i .in.l - nie mają żadnego opóźnienia a ono chyba zawsze występuje...
        W tym przypadku wystepuje wyprzedzenie :) Bo wykresy sa ucieta na poczatku co oznacza zerowa latencje karty i koniecznosc wpisania ujemnej latencji w ustawieniach.

I zgadzam sie ze to jest tryb direct bo akustycznie drugi kanal na pewno musi byc opozniony co wynika z odleglosci jaka musi pokonac dzwiek z glosnika do mikrofonu.

Skomentuj

tak mierząc pulse response to Jiga ustawiałem we wszystkich tych 3 trybach Freq meas zawsze wychodzi to samo....

wiec co mam zrobić?? zgadza się nie mam opóźnienia i nie wiem czemu....

Skomentuj

Czaruję...
          X