Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głupie i szybkie pytanie - drugi taki sam głośnik w obudowie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W obu przypadkach będzie +6db.

Skomentuj

OMG, nie przypuszczałem, że z tego będzie taka burza...

Skomentuj

Pamiętam, swego czasu przeczytałem artykuł w "Audio" między innymi ten problem poruszający. No i odpowiedź jest jedna. Będzie to 6dB przy zasilaniu idealnym źródłem napięciowym. Ale wytłumaczyłem to sobie nieco inaczej, obrazowo, by wiedzieć, jak sprawę wyjaśnić , gdy ktoś o to zapyta, ta jak kiedyś pytałem ja. Załóżmy, że mamy wzmacniacz, który utrzymuje stałe napięcie na wyjściu niezależnie od wartości obciążenia (właśnie idealne źródło napięciowe). Podłączamy głośnik 8 Ohmowy i jego membrana drga z amplitudą np. 10mm. Gdy podłączymy do takiego wzmacniacza drugi taki sam głośnik, to membrany obu będą drgać z amplitudą 10mm. Więc uzyskamy 2-krotnie wyższe ciśnienie akustyczne, czyli zysk 6dB (wynikające ze wzoru definiującego miarę ciśnienia akustycznego)
        Podwojenie natomiast dostarczanej mocy do jednego głośnika da wzrost ciśnienia akustycznego o 3dB, czyli o ok. 1,4 razy więcej w stosunku do sytuacji przed podwojeniem. Podobnie jak w przypadku dwóch identycznych głośników podłączonych do źródła, które nie utrzymuje stałego napięcia na wyjściu, a stałą moc.

[ Dodano: 2010-03-10, 18:20 ]
        A tak konkretnie, to nie będzie to 6dB, a jakieś 6,020599913dB :). Jeśli mój chiński kalkulator się nie "walnął" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
          chodził mi po głowie taki projekt estrady na kilku szerokopasmowcach. Dało by takie coś radę? 4 szerokopasmowce na kolumnę? Pewnie nie bardzo... :roll:
          Beda bardzo kiepskie charki kierunkowe, dlatego nikt nie robi takich kolumn.

Zamieszczone przez Racjonalny
          Załóżmy, że mamy wzmacniacz, który utrzymuje stałe napięcie na wyjściu niezależnie od wartości obciążenia (właśnie idealne źródło napięciowe).
          Nie trzeba nic zakladac kazdy wzmacniacz jest takim zrodlem napiecia.

Skomentuj

Irku. Mój jest. I pewnie twój też. Ale lampowiec mojego znajomego to już raczej nie :P

[ Dodano: 2010-03-10, 20:18 ]
            Zamieszczone przez irek
            Beda bardzo kiepskie charki kierunkowe, dlatego nikt nie robi takich kolumn.

Ale za to bliżej do źródła wytwarzającego falę płaską, nie kulistą. A to daje korzyści w postaci wolniejszego spadku poziomu ciśnienia akustycznego wraz ze wzrostem odległości, z tego co pamiętam. I chyba też dlatego takie rozwiązanie się w kościołach stosuje, by do każdego "słowo boże" dotarło:).

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              Ale tlyko na papierze i w teori obwodow. W praktyce nie istnieje takie cos jak idelane zrodlo napiecia. Zawsze istnieja rezystancje szeegowe jakies.

Skomentuj

Ale za to bliżej do źródła wytwarzającego falę płaską, nie kulistą. A to daje korzyści w postaci wolniejszego spadku poziomu ciśnienia akustycznego wraz ze wzrostem odległości, z tego co pamiętam. I chyba też dlatego takie rozwiązanie się w kościołach stosuje, by do każdego "słowo boże" dotarło:).
                Dokładniej fale cylindryczną. Ten spadek wynosi 3db a nie 6 jak w przypadku klasycznego zestawu i nie jest wykorzystywany jedynie w noszeniu słowa bożego ale przedewszystkim na największych (ale również coraz częściej na tych mniejszych) koncertach. Ale o tym już pisałem, sporo postów temu...

Skomentuj

Ale za to bliżej do źródła wytwarzającego falę płaską, nie kulistą.
                  Takimi niuansami czasami kreuje sie charakterystyki do potrzeb. Klopot w tym ze te charki kierunkowe powstana powyzej pewnej czestosliwosci zwiazanej z odlegloscia miedzy glosnikami a ponizej fale beda sie idealnie sumowac. Wiec zysk bedzie na basie a czym wyzej tym charki kierunkowe gorsze. Basu nigdy nie za wiele wiec jak sub to na pewno nie bedzie gralo :)

Zamieszczone przez brencik
                  le tlyko na papierze i w teori obwodow. W praktyce nie istnieje takie cos jak idelane zrodlo napiecia. Zawsze istnieja rezystancje szeegowe jakies.
                  W praktyce sa to pomijalne spadki wystarczy ze wzmacniacz jest tranzystorowy i ma przynajmniej wspolczynnik tlumienia o wartosci kilkunastu. Tak jak kolega napisal inaczej jest z lampowcami.

Wiekszosc ludzi majac na mysli spadek napeicia beizre pod uwage pelna moc wyjsciowa gdzie spadek napiecia jest uzalezniony glownei od zasilacza. W przypadku pracy ponizej mocy maksymalnej mozna przyjac ze wzmacniacz zachowuje sie jak idealne zrodlo napiecia. Dolaczenie drugiego glosnika spowoduje spadek o pomijalny ulamek dB.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                    Dokładniej fale cylindryczną. Ten spadek wynosi 3db a nie 6 jak w przypadku klasycznego zestawu i nie jest wykorzystywany jedynie w noszeniu słowa bożego ale przedewszystkim na największych (ale również coraz częściej na tych mniejszych) koncertach. Ale o tym już pisałem, sporo postów temu...

Dokładnie. Dobrze Kolega prawi.

Skomentuj

Chyba mam ostateczne rozwiązanie zagadki, zresztą zgodne z niektórymi Waszymi odpowiedziami:
                      Why does SPL increase 6 dB for two drivers in parallel, when the electrical power consumed only increases by 3 dB?
                      http://www.linkwitzlab.com/faq.htm#Q21

Two drivers with 86 dB SPL/1m/1W connected in parallel will produce 92 dB SPL/1m when driven with the same voltage, but consume 2 W. At 1 W input the driver combination generates 89 dB, and it takes 100 W to produce 1 W acoustic power, thus the efficiency is now 1%.

Skomentuj

O tym że Linkwitz o tym prawi w swoich prawidłach też już pisałem, echh... :)

Skomentuj

Najlepiej w praktyce sprawdzić.
                          Jednak głośniki 4ohm dają więcej kombinacji.

Zamieszczam bardziej praktyczne wyjaśnienia waszej "zagadki", na przykładzie ARN-150-60/4.
                          Pomiar oczywiście na szybko, bez filtrów, w obudowach zamkniętych i małym pomieszczeniu które ma wpływ. Chodzi tylko o wykazanie różnic SPL, wiec warunki można przyjąć dowolne, ale takie same dla każdego pomiaru.

(Pomiary zaczynają się od 20Hz)

Kolor różowy to 2 sztuki ARN połączone szeregowo
                          Kolor czarny to 1 sztuka ARN
                          Kolor niebieski to 2 sztuki ARN połączone rownolegle

Skomentuj

Przy takiej skali i takich zygzakach to trudno stwierdzic czy jest +3 czy +6dB.
                            Zaraz ktos napisze kompromisowo 4,5dB :)

Skomentuj

W bardziej liniowych pasmach widać dokładnie 6dB Ja tam wole b. szczegółowe wykresy, mniej uśrednione :)

Skomentuj

zeby okreslic efektywnosc potrzebne sa wlasnie te usrednione. Bez tego twoje oko jest usredniaczem i pojawia sie interpretacja.

Skomentuj

Czaruję...
                                X