Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosba o zweryfikowanie projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosba o zweryfikowanie projektu

Witam,

Mam prosbe o rade dotyczaca projektu obudow glosnikowych. Chodzi o 3-drozna konstrukcje.
    Otrzymalem "w spadku":
    - 2 x TVM ARN 226-07 8 Ohm 30-3000 Hz skutecznosc 88 dB
    - 2 x TVM ARP 150 8 Ohm 500-5000 Hz skutecznosc 91 dB
    - 2 x STX GDWK 9/150/8 1950-22000 Hz skutecznosc 93 dB
    ARN Qts=0,600, Fs=35.49, Vas=69,55
    Chcialbym z tego oto zestawu zlozyc dwie kolumny. Poradzono mi juz pare rzeczy i ogolny zarys przedstawia sie tak:
    Obudowa zamknieta (ze wzgledu na charakterystyke ARN-a), objetosc 37 - 38 litrow. Chce uzyc do budowy plyty wiorowej o grubosci 18 mm. Oczywiscie wytlumienia i wzmocnienia.
    Maja to byc kolumny dla mnie, wiec napewno sie postaram - fornir w planie
    Martwi mnie tylko czy uda mi sie osiagnac niski bas. ARN ma niby mozliwosc zejscia nisko ale w BassBox-ie i w WinISD widze ze charakterystyki nie sa pocieszajace. Zalezy mi na niskim basie. Kick juz nie jest taki wazny :)
    Kolejna rzecz: myslalem nad osobna (szczelna) komora dla wysokotonowca. Ale czy ma to sens przy tym STX-ie?
    No i kwestia zwrotnicy... Polecono mi gotowa zwrotnice JANBO SL-OT-U. Czy sprawdzi sie ona? O ile w kwestii poprzednich pytan moja wiedza jest, powiedzmy "w miare wystarczajaca", o tyle w temacie zwrotnic jestem zielony. Moze ma ktos nawet jakis schemacik zwrotki ktora moglaby sie sprawdzic w tym zestawie? No i jaki podzial zastosowac? Czy 2000/4000 to sensowne rozwiazanie? Doradzono mi takze tlumienie -3dB na ARP i -5dB na STX-a.
    Prosze o opinie. Bede wdzieczny za wszelkie rady.

EZO wlasnei cos ma na tepecie (sklad podobny) wiec popytaj go o doswiadczenia.Wiem ze mimo wszystko wybral wieksza obudowe i jednak BR , eksperymentowal juz w wytlumieniem i dobieraniem poziomow.Uzyskasz kolumienki o skutecznosci moze 87dB jak dobrze zwrotnice dobierzesz wiec bedzie napewno trzeba dobierac poziomy sredniego i wysokiego.
    Nie wiem jak gra ten STX.
    Moze byc za suchy brzmieniowo do tych Tesli. EZO mial 2 basowce wiec ma spore i efektywne kolumienki, ktore po wykonczeniu miejmy nadzieje zobaczymy.

Skomentuj

No wlasnie co do tego b-r mam watpliwosci. Moze sie okazac ze przy tych parametrach b-r bedzie bardzo powolny :/ A co do konstrukcji EZO to przy dwoch basach wieksza buda wydaje mi sie jak najbardziej logiczna :)

Skomentuj

w pt będe prawdopodobnie wiedział o wiele więcej o 9/150/8PJ i moge ci zaprojektować do niego filtr. juz wiem że trzeba go ciąć 3500-4000Hz nie nizej bo sieje charmonicznymi.... powiedz mi tylko jak stary jest ten PJ ??

Skomentuj

Za projekt bede bardzo wdzieczny. Wszystko jest nowe. Ojciec kupil to na allegro jakis miesiac temu a potem wygral zestaw kina domowego, wiec mu zabralem... nie wiedzialby co z tym zrobic :) a tak za jedno tankowanie gazu mam glosniczki :>
          Ale bardziej martwi mnie koszmarne Otc przy 37 litrach (gdzie tam do wymarzonego 0,707 :( )... Wartosc rzedu 1 to nie jest nic dobrego... no a pozostale parametry tez nie wygladaja okazale: Fc=55 Hz, F3=19 Hz, dBpeak=2.876820724517812 dB
          Co do przetwornikow to niestety na razie jestem na nie skazany. Oczywiscie nie mowie, ze sa beznadziejne - Tesle w Polarisach Tonsila mnie powalaly zawsze :) Mysle, przy odpowiednim zlozeniu beda graly i tak o niebo lepiej niz moje dotychczasowe (nie smiac sie - to byl prezent ) - Audiomega BRX110... :)

[ Dodano: 2004-11-24, 12:58 ]
          Hmm udalo mi sie w Bassbox osiagnac calkiem niezle parametry, jak na to czego sie spodziewalem. Zerknijcie i powiedzcie co o tym myslicie?
          Box Properties
          Name:
          Type: Closed Box
          Shape: Prism, square
          Vb = 38,55 liters
          Qtc = 0,79
          QL = 6,863
          F3 = 52,14 Hz
          Fill = normal

Skomentuj

W nawiazaniu do rozmowy na gg.
            Obudowa b-r. Ja podstawilem dane z empire i impuls jest krotki, bass jest szybki i nie rozpelza sie nie tylko na w winISD ale rowniez w rzeczywistosci.
            Jezeli jeden arn(zakladajac ze to jest b-r) to ja bym tlumil -5db tego ARP. Przetowrnik ten przekrzykiwal wszystki inne u mnie w zestawie. Co do wysokotonowca to -7db.
            Tez balem sie otwartej bo przeciez impulc w close jest lepszy ale nie ma sie czego obawiac. Zyskasz na glosnosci i na basie (ktorego tak bardzo potrzebujesz:) ). Co do ciecia. Tu juz mi doradzal MarekW i LUKASZ ale ja bym dal gorna na 4000-4500.

Jeszcze jedno. Jezeli sie zdecydujeszna b-r to powiem ci jak tego arn wytlumilem albo poczekaj na opis konstrukcji. Juz niebawem tzn do konca grudnia :P

Skomentuj

W obudowie zamknietej Qtc=1 to nic strasznego nadal impuls jest lepszy od dobrego bass-reflexu a bas jest bardziej zaakcentowany niz przy Qtc=0,7.
              Zgadzam sie ze ARP150 trzeba slumic dosc znacznie bo ma na dzien dobry 3dB wiecej a i sam filtr czesto podbija go o 3dB. Co do wysokotonowca to juz trzeba na ucho go wytlumic. Czesto obiecywane efektywnosc sa zawyzane pozatym sam filtr zazwyczaj zabiera 1-2dB. Podzial 2000-4000Hz jest nierealny i niemozliwy do uzyskania! Minimalna szerokosc pasma dla sredniotonowca to 2,5oktawy! Do takiej konstrukcji polecalbym ARN150 jako srednie tony i wtedy dowolnie niska czestotliwosc podzialu.

Skomentuj

No i wlasnie dlatego prosilem o rade. Moja wiedza o zwrotkach ogranicza sie do tego ze wiem ze sa :P Co do obudowy to testowa bude juz koncze wiec policze jeszcze, posprawdzam na zywo i cos zdecyduje. Dzieki EZO :)
                irek i Sound Wave a co myslicie o tym: zwrotnica Janbo SŁ-OT-U, zmontowana na innej plytce i uzupelniona o tlumiki dla sredniaka i wysokotonowca?
                Podzial 700/4000.

Skomentuj

Taka zwrotnica oczywiscie moze byc ale i tak nie jestesmy w stanie zweryfikowac ostatecznego efektu. Bedziesz to musial zrobic juz sam. Czyli odsluchy i poprawianie zwrotki.

Skomentuj

No zdaje sobie z tego jak najbardziej sprawe. Mimo to wolalem spytac, bo milej sie robi gdy ktos potwierdzi czlowiekowi koncepcje :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X