Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton Starlet-czy warto ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton Starlet-czy warto ?

Jako,że ostatnio stałem się posiadaczem głośniczków Visatona:
    W 250S 8 i W 100S 8 a jednocześnie od dłuższego czasu zamierzałem zrobić coś dobrze brzmiącego i w miarę rozsądnej kwocie-logicznym było,że zainteresował mnie projekt firmowy Visatona-STARLET oparty na tychże przetwornikach plus oczywiście wysoki DT 94 8.
    [/URL]

Link do projektu
    http://www.visaton.de/en/bauvorschla...let/index.html

Nie wiem czy ktoś na forum słuchał tego zestawu(raczej nie) i czy ma opinie na ich temat?
    Moje pytanie dotyczy bardziej opłacalności całego zamierzenia.
    Jak większość z nas wie Visaton znany jest ze sprzedaży kitów swoich projektów(oczywiście bez obudowy :razz: ) i w tym konkretnym modelu jest to kwota w Greltonie ok.1100pln...natomiast ,mnie po wstępnych kalkulacjach koszt całości:przetworniki,oryginalne zwrotki i obudowa,której cena na półce byłaby nie do przyjęcia,zamknąłby się w powiedzmy...1000pln.
    Czy warto ?...Nawet z tego powodu?Wiem,że to głupia motywacja,ale dlaczegóż by nie :smile: ?
    Muszę wspomnieć,że od dawna szukam,czegoś wyłącznie do muzyki,wyłącznie do stereo,dużego bardzo niekorzystnie akustycznego mieszkania(salon+jadalna+przedpokój+klatka-ok 100m).I co najważniejsze:powinno dobrze zagrać pod Uniampem,bo obciążać go Kodami,to uwierzcie mi PROFANACJA !!!

Dlatego będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie na ten temat.

POZDRAWIAM

Z tego co piszesz masz W250S i W100S i brakuje Ci tylko DT94 do kompletu. Starlety są oparte na W200S, więc już masz odchyłkę od oryginalnego projektu. Dalej piszesz, żę projekt w Greltonie (W200S +W100S + DT94 + zwrotka + inne części) kosztuje 1100 PLN, a Twoje koszta (W250S + W100S + DT94 + zwrotka + obudowa + inne) to 1000PLN. Nie wiem nad czym się tu zastanawiać. Jedyne co ja bym zmienił, skoro i tak już masz inny głośnik basowy niż w oryginale, to zastosowanie innej kopułki. Jeśli zależy Ci na kosztach to proponowałbym kopułkę STX AWX. Na podstawie moich bezpośrednich porównań okazała się ona lepsza od Visatona G25FFL, którego Visaton lokalizuje na wyższej półce cenowej niż DT94 (82PLN za DT94 vs 214PLN za G25FFL), więc można przypuszczać, że ta kopułka AWX będzie też lepsza od DT94, choć oczywiście tego nie sprawdzałem, więc pewności nie mam. Poza tym zawsze wolałem zastosować najlepszy głośnik z oferty innego producenta niż w zbliżonej cenie prawie najtańszy głośnik innego producenta zwłaszcza, że ten DT94 to już stara conajmniej kilkunastoletnia konstrukcja, a AWX to nowy i bardzo zaawansowany konstrukcyjnie głośnik. Oczywiście to tylko jedna z możliwych propozycji.

Skomentuj

...Patefil...
      Dzięki za zainteresowanie .
      Oczywiście-mój błąd to mam oryginalny komplet głosników nisko i średnio tonowych(nabyłem je za...25% ceny),czyli W200 i W 100.
      Z tego co sugerujesz,to być może ten wysoki będzie lepszy od Visatona,ale w tedy to już zupełnie inna koncepcja,zwrotnice itd...Ja raczej myslałem o swoistym klonie Starlet-ów...chociaż wszelkie rozwiązania biorę pod uwagę.

Skomentuj

No jak dla mnie skoro zostało ci do zakupienia średniak i zwrotka to bym robił ten projekt.

Skomentuj

Skoro chcesz robić dokładną kopię Starletów, to pozostaje Ci kupić te DT94 by trzymać się oryginalnego projektu. Choć ja uważam, że klonowanie ma sens wtedy, gdy zamierzamy robić klona jakiejś konstrukcji wybitnej danego producenta, a Starlety do wybitnych nie należą. Są oparte o tanie i dość stare głośniki, więc czemu chcesz je klonować? Podoba Ci się ich brzmienie czy z sentymentu? Jeśli żadne z tych czynników, to moim zdaniem warto zastosować lepsze kopułki nawet kosztem opracowania nowej zwrotki. Zwłaszcza, że część głośników nabyłeś za 1/4 ceny, więc masz nadwyżkę budżetową w stosunku do ceny za projekt z Greltonu i mógłbyś ją przeznaczyć na lepszą kopułkę by uzyskać wyższą jakość brzmienia Twojego zestawu niż oryginał. W każdym razie ja bym tak zrobił.

Skomentuj

Patefil, nie rozumiem o co ci chodzi. Przeciez tu i tu jest w 200s więc czemu piszesz ze kupił innego basowca? Zresztą między tymi wersjami różnicy dużej nie ma, może być ona pominięta.

Zamieszczone przez Patefil
            Jeśli zależy Ci na kosztach to proponowałbym kopułkę STX AWX. Na podstawie moich bezpośrednich porównań okazała się ona lepsza od Visatona G25FFL
            No już bez przesady. Za chwilę bedziecie mówic że awx to jedyne co warto kupić i że lepszych głośników nie ma. Wiadomo że stosunek cena do jakości jest wyśmienity, ale też bez przesady. Myślę że już lepiej by się seasy spisały (tak mi się zdaje, choć nie porównywałem).

Ale tego dt też bym polecił wymienić. Trochę głupio wybrałeś, bo jak już chcesz klonować to powinieneś się trzymać szczegułów, bo teraz wszystko trzeba bedzie od poczatku projektować, więc nie wiem czy jest sens. A tak byś mógł tez inne przetworniki dobrać, chociażby średniaka lepszego. Chociaż może warto spróbować z inną kopułką..

A tak w ogóle to ta kopułka wydaje sie byc najsłabszym ogniwem konstrukcji..

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
              Patefil, nie rozumiem o co ci chodzi. Przeciez tu i tu jest w 200s więc czemu piszesz ze kupił innego basowca?
              Zamieszczone przez freedi
              W 250S 8 i W 100S 8
              Oczywiście-mój błąd to mam oryginalny komplet głosników nisko i średnio tonowych(nabyłem je za...25% ceny),czyli W200 i W 100.
              Paldo naucz się czytać!
              Zamieszczone przez paldo
              Zresztą między tymi wersjami różnicy dużej nie ma, może być ona pominięta.
              W200S a W250S to przecież całkiem inne głośniki, więc inne objętości obudów, wymiary przedniej ścianki, itp.
              Zamieszczone przez paldo
              Patefil napisał/a
              Jeśli zależy Ci na kosztach to proponowałbym kopułkę STX AWX. Na podstawie moich bezpośrednich porównań okazała się ona lepsza od Visatona G25FFL

No już bez przesady. Za chwilę bedziecie mówic że awx to jedyne co warto kupić i że lepszych głośników nie ma. Wiadomo że stosunek cena do jakości jest wyśmienity, ale też bez przesady.
              Tu nie ma żadnej przesady. Nigdzie nie napisałem, że AWX to jedyna kopułka, którą warto kupić.
              Oczywiście to tylko jedna z możliwych propozycji.
              Oczywiście są też lepsze głośniki, ale zazwyczaj droższe i nie wiem czy freedi jest chętny więcej wydać na nie.
              Zamieszczone przez paldo
              Myślę że już lepiej by się seasy spisały (tak mi się zdaje, choć nie porównywałem).
              Mi się nic nie zdaje, bo jak napisałem porównałem AWX i G25FFL bezpośrednio i AWX wedle mnie był lepszy obiektywnie i bezwzględnie, a nie w kategorii cena/jakość. Visatona G25FFL kupiłem parę lat temu używane za 100PLN/szt., bo za ówczesną cenę ok. 200PLN/szt. za nówkę bym ich nie kupił. Dzisiaj gdybym miał okazję je kupić za 100PLN to zdecydowanie wolałbym AWX też za stówę. Jesli freedi chętnie kupuje używane głośniki, to ma duży wybór innych kopułek. Nikt go nie zmusza do kupowania AWX. To była tylko jedna z możliwości poparta moim doświadczeniem z odsłuchów tych głośników.

Skomentuj

Panowie-spokojnie.
                Każdy może i wręcz powinien mieć swoją opinię , a szczególnie w tak kruchej materii jaką są właśnie głośniki.Przecież to ich potem słuchamy.Oczywiście w skrajnym uproszczeniu,Sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana.Doskonale wiemy,że choćby głośnik o najlepszych parametrach,w najnowszej technologii i kosmicznej cenie(to akurat nie jest wykładnikiem)-nie spełni swego zadania jeśli zaaplikujemy go do nieodpowiedniej obudowy,napędzimy kiepskim źródłem czy choćby będzie pracował w "złym akustycznie środowisku"(jak to ma miejsce u mnie.Sprawa jest oczywista i nie podlega dyskusji..
                Może to moja wina(tak to jest,jak się robi kilka rzeczy jednocześnie :lol: )-powinienem inaczej nazwać temat.
                Chciałem zasięgnąć opinii i porad bardziej doświadczonych co do możliwości wykorzystania ww.przetworników i tylko zasugerowałem gotową już konstrukcję,która chyba nie powstała ot tak sobie?
                Wiem,że jest mnóstwo lepszych,korzystniejszych cenowo aplikacji i idąc tokiem myślenia kolegów może należałoby zapytać: jak można wykorzystać optymalnie te" nieszczęsne głośniczki" żeby spełniły moje wcześniej wspomniane warunki?
                Wiem,że w takim przypadku powinienem pójść w inną stronę i szukać czegoś naprawdę godnego uwagi ale cóż,wszyscy wiemy co nas w tym najbardziej ogranicza...
                Tak czy inaczej dziękuję za wszelakie sugestie i cały czas szukam.

................................. :cry: właśnie zapalił mi się uni!!!

Skomentuj

freedi, jak na moje oko to masz dwa wyjścia. Albo zrób już ten kit, albo sprzedaj te głośniki i zrób coś lepszego. Rzeczywiście seria bez s jest trochę przestarzała i super to nie zagra, raczej szkoda aż tyle kasy na te głośniki wydawać. No ale skoro już w to poszedłeś to trudno. A może dokup wysokotonowca i zwrotki i sprzedaj jako gotowy kit, pewno będzie łatwiej niż osobno głośniki..

paldo napisał/a
                  Patefil, nie rozumiem o co ci chodzi. Przeciez tu i tu jest w 200s więc czemu piszesz ze kupił innego basowca?

freedi napisał/a
                  W 250S 8 i W 100S 8

freedi napisał/a

Paldo naucz się czytać!

Wybacz ale nie było to w temacie napisane, więc trudno abym każdego posta znał na pamięć. Zresztą nie chce mi się dyskutować z wypowiedziami na takim poziomie.

Ale fakt że jeśli rzeczywiście freedi, masz wersje bez s, to głośniki sporo się różnią, więc może najlepieje będzie sprzedać. Można też z inną kopułka od nowa zrobić zwrotnice, co jest dość problematyczne i raczej nie opłacalne

Skomentuj

No tak...jak już wspomniałem-łatwo o pomyłke robiąc wiele rzeczy jednocześnie,zresztą weekend daje znać o sobie :wink: .paldo są to oczywiście wersje S,zresztą Starlet jest właśnie na nich...I chyba wstrzymam się z inwestowaniem czasu i środków na ich wykorzystanie.Lepiej zrobić coś raz i mieć z tego całkowitą satysfakcję niż powód do niezadowolenia.Doświadczyłem tego kilkakrotnie.A głośniki zostawie,jestem sentymentalny-będą miały wnuki co ogladać :smile: .

Skomentuj

paldo są to oczywiście wersje S,zresztą Starlet jest właśnie na nich...
                      Eh, a jednak s. No widzisz, tu kolega patefon cos namieszał niestety

Jak tak to możesz zostawić, z tym że o kopułce innej tak czy siak można by pomyślć. A zwrotnice już masz?

Nie masz się co przejmować, te visatony to nie są złe głośniki, budżetowa konstrukcja visatona, ale dobra w swojej cenie. Na pewno stoji o klase wyzej niż wszystkie tesle, stare stx-y, większośc tonsili.

Jak ci się chce i masz możliwość to daj lepszą kopułkę i bedziesz miał całkiem fajne kolumny, a jak nie to możesz z tym dt zrobić, nie wydaje mi sie aby była rewelacyjna, ale jakoś to zawsze zagra, może w przyszłosci wymienisz. Albo sprzedasz całość jako kolumny vistaona Raczej nie będzie problemu nawet op kosztach sprzedac.

Skomentuj

Sprawa przedstawia się pokrótce tak:mam prawie darmo 2/3 prawie dobrych głośników,mam dostęp do prawie profesjonalnego warsztatu i potrafię prawie wszystko zrobić sam na całkiem przyzwoitym poziomie.I szczerze się przyznam,że poszedłem na łatwiznę chcąc skopiować firmową konstrukcję-stąd ten nieszczęsny dt.
                        Tak więc postanowiłem coś z tego wyrzeźbić może w ramach że tak powiem treningu?ciekawości? Bo muszę powiedzieć,że właśnie dzięki temu forum powróciłem do swojej starej miłości i pasji.A były to czasy gdy symulacje i pomiary wykonywały tylko profesjonalne firmy(w PRL-u była tylko jedna).Szczytem marzeń były Mildtony i Technics.Obudowy i zwrotnice robiło się na podstawie prostych wzorów i ...na słuch.I tak też zaczynałem swoją przygodę z ZróbTo Sam.
                        Teraz po latach wracam do tego ale moja wiedza jest prawie żadna w porównaniu do tego, co tutaj widzę.Dlatego ośmieliłem się zasięgnąć Waszej porady i opinii co do mojego mglistego projekciku.
                        Prawda, mogę coś tam szybko zasymulować na komputerku,skleić jakieś zgrabne paczuszki w ładnym fornirku i z zachodnimi głośniczkami i opchnąć to jak mówisz po kosztach...ale nie o to chodzi.Tak robią chińskie manufaktury.
                        A teraz konkrety;sekcja nisko i średniotonowa zostaje,dt jako wysoki już odpadł,pozostaje jego rozsądny dobór,zaprojektowanie zwrotnicy i obudowy i ich wykonanie.
                        Banał :lol: ...a doznania nie do opisania.

pozdrawiam

Skomentuj

freedi, w takim razie (
                          Tak więc postanowiłem coś z tego wyrzeźbić może w ramach że tak powiem treningu?ciekawości? Bo muszę powiedzieć,że właśnie dzięki temu forum powróciłem do swojej starej miłości i pasji.A były to czasy gdy symulacje i pomiary wykonywały tylko profesjonalne firmy(w PRL-u była tylko jedna).Szczytem marzeń były Mildtony i Technics.Obudowy i zwrotnice robiło się na podstawie prostych wzorów i ...na słuch.I tak też zaczynałem swoją przygodę z ZróbTo Sam.
                          Teraz po latach wracam do tego ale moja wiedza jest prawie żadna w porównaniu do tego, co tutaj widzę.Dlatego ośmieliłem się zasięgnąć Waszej porady i opinii co do mojego mglistego projekciku.
                          ) myślę że najlepiej było by kupić gotowy zestaw do pomiarów, lub samemu zrobić, i się pobawić. Choć z drugiej strony 3way na początek to bardzo niedobry pomysł, bo to wysoki stopień trudności jeśli chodzi o zwrotnicę (obudowa to żaden problem, bo głośnik znany, więc wiadomo jaki litraż zastosowac i jakie strojenie, co jeszcze można potem na słuch dopracować . Jeśli zaś chodzi o zwrotnice to radził bym poprosić kogos o pomoc kto ma doświadczenie w projektowaniu 3way( a dużo takich osób nie ma na tym forum) i najlepiej aby był z twojego miasta

Wracając do dt - nikt chyba tak na parwdę go nie słyszał, więc nie chce też wprowadzać w błąd. Ale łatwo wywnioskować że nie zagra on za dobrze, raczej gorzej niż sc10n (bo jest starszy i tańszy) który to także nie jest żadną rewelacją. Ale pewności nie ma jak ten dt tak na parwde gra

Najlepsze rozwiązanie było by takie - poszukaj konstrukcji na w200s i 100s z inną kopułką! :mrgreen: Może sam vistaon ma taki projekt, lub na jakimś zagranicznym forum diy (choć nie wiem czy tu kiedyś nie było 3way na tych głosnikach co masz... :roll: )

No i proszę, znalazłem ci świetny projekt! Budżetowa wersja vox 200! Vox 200light :

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html

Musisz dokupić jeszcze po jednym w100 (ktoś miał je tu na forum w dziale ogłoszenia) no i kopułke. Ale na pewno warto. Ten zestaw na pewno zagra klase wyżej niż stary starlet, bo tu masz na prawdę dobrą kopułkę.

Skomentuj

A widzisz przeoczyłem ten projekt.Całkiem ciekawy i tak jak mówisz raczej to powinno lepiej zagrać.
                            A co do projektowania zwrotek-to nawet o tym nie myślę(jeszcze nie teraz)...ale okazało się ,że jest ktoś z tego forum kto to robi i mieszka obok mnie :smile: -dowiedziałem się właśnie dzisiaj przez przypadek !
                            Niestety życie zmusza mnie jednak do odłożenia tego projektu w bliżej nieokreśloną przyszłość.Tak więc temat można uznać za zamknięty.
                            I dziękuję wszystkim,a w szczególności paldo zainteresowanie i szczera chęć pomocy.

---pozdrawiam---

Skomentuj

Czaruję...
                            X