Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki tłumik?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki tłumik?

witam mam problem z doborem tłumika do wysokotonowki odrazu na wstepie powiem ze sie kompletnie nie znam w temacie elektroniki itp :/
    Mam zestaw diy ktory robie juz jakis czas kolumny na arn 2 x 188, sredni arx 150 i wysoki visaton sc10n . Zwrotnoce sa pod te glosniki z wyjatkiem tego visatona (zestaw tawo 354) orginalnie byl tam ARV-100 .Problem z tym ze visaton na moj sluch strasznie mi sie wybija a nie chce ciagle stosowac EQ softwarowych jaki powinienem zastosowac tlumik zeby to zgralo sie pieknie wszystko i jak go zalozyc moze byc bezposrednio przy wysokotonowce?podajcie jesli mozna dokladny model link mile widziany . Pozdrawiam wszystkich

http://kolumny.prv.pl/zwrotnicabi.php proszę

Skomentuj

dzieki :) ale wracam do pytania chcialbym wytlumic o te -3db mysle ze wystarczy, szukalem na allegro ale jakie to konkretnie maja byc rezystory 2,3 i 19,4 ohm ? tak wychodzi z tej tabeli ale tam jest tego mnostwo(allegro) a jak pisalem leze w tym temacie kompletnie sa ceramiczne i jakies inne rozne napiecia itd :/ nie jaze tego naprawde moglby mi ktos napisas jak ciemniakowi heh jaki dokladnie kupic rozumiem za maja byc dwa tyle juz wiem z tabelki :)

Skomentuj

Rezystory bezindukcyjne 5W. Wartości takich jak wyliczył kalkulator nie dostaniesz, więc trzeba zaokrąglić do wartości najbliższych. http://polink.com.pl/

Skomentuj

A tam od razu bezindukcjyne <po co>.... ceramiczne lub metalizowane dostepne w kazdym sklepie elektronicznym.

Skomentuj

Najpierw przydalby sie schemat obecnej zwrotnicy bo moze jest w niej tlumik i trzeba mu zmienic wartosci a nie dodawac kolejny.

Rezystory najzwyklejsze popularne ''biale ceramiki'' o mocy 5W.

Przy niewielkim tlumieniu spokojnie mozesz poprobowac wlaczenie szeregowo z glosnikiem rezystora do ok 3,9oma. Wiec kup sobie kilka z przedzialu 1-3,9oma i dobierz na sluch ktory najbardziej Ci pasuje. Nie jest konieczny tlumik zlozony z dwoch rezystorow.

Skomentuj

Czaruję...
            X