Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR z tyłu a kolumny blisko ściany?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR z tyłu a kolumny blisko ściany?

Witam.
    Mam taki problem, mianowicie mam kolumny Tannoy Mercury M2.5, które mają BR z tyłu. Wiem, że nie powinno się takich kolumn ustawiać blisko tylnej ściany. Jaki może być negatywny wpływ na dźwięk, gdy jednak postawię je tak, że między tylną ścianką a ścianą będzie ok. 3cm przestrzeni? Chcę wiedzieć, czego się spodziewać. Czy będzie totalna katastrofa, czy tylko lekkie podbarwienie pewnego zakresu niskich częstotliwości? Dodam, że przy dużym wychyle membrany z BR nie wieje wiatr jak z komputerowego suba, tylko ledwie wyczuwalny ruch powietrza, gdy przystawię rękę do wylotu.

Re: BR z tyłu a kolumny blisko ściany?

Zamieszczone przez Kondensator
    Wiem, że nie powinno się takich kolumn ustawiać blisko tylnej ściany.
    No to jak wiesz to po co pytasz?

Zamieszczone przez Kondensator
    Jaki może być negatywny wpływ na dźwięk, gdy jednak postawię je tak, że między tylną ścianką a ścianą będzie ok. 3cm przestrzeni?
    Nie rozumiem jakiej odpowiedzi oczekujesz,postaw je tam to będziesz wiedział,proste.

Skomentuj

będziesz miał podbicie w dolnym zakresie i mogą to być nieprzyjemne dźwięki

a ja może zadam inne pytanie czy postawienie kolumny z BR z przodu przy ścianie nie spowoduje podbicia??
      wiem, że trzeba z dala od rogów

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
        wiem, że trzeba z dala od rogów

Skomentuj

No więc ustawiłem tak kolumny i tak jak się spodziewałem - nieprzyjemne buczenie niskich częstotliwości.

Skomentuj

to ustaw tak zeby było przyjemnie.
            albo ty się ustaw dobrze z fotelem, bo to też ma wpływ.

Skomentuj

a ja może zadam inne pytanie czy postawienie kolumny z BR z przodu przy ścianie nie spowoduje podbicia??
              Spowoduje Jesli postawisz kolumnę blisko ściany można by powiedzieć ze zmienisz płaszczyznę promieniowania dźwięku z dookólnej do pół-płaszczyzny. Da to pewien zysk w najniższych częstotliwościach, co wynika z lepszego ukierunkowania fali dźwiękowej.

Skomentuj

A jak podstawię pod ścianę kolumny w Closed, to spowoduje to podbicie? Bo na moje ucho brzmi jak powinno :razz:

Skomentuj

w kolumnach closed to zjawisko tez występuje ale w mniejszym stopniu

Skomentuj

W tym samym stopniu, bo skad sciana wie ze kolumna jest BR czy closed?

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                      W tym samym stopniu, bo skad sciana wie ze kolumna jest BR czy closed?
                      co ty gadasz, nie zgadzam się, fale które wypromieniowywane są z BR odbijają się od sciany i masz potem same nakładki i podbicia i wyciszenia.

Skomentuj

Ale to tlyko gdy BR jest z tyłu.

Skomentuj

tak

Skomentuj

Czaruję...
                          X