Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja Altusów - tylko jak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Renowacja Altusów - tylko jak?

Witam
    Jak widać jestem nowy na tym forum i mam dużą prośbę o porady w sprawie:

wykopałem w pamięci i w piwnicy fakt posiadania kiedyś zacnych na tamte czasu kolumienek pod tytułem "Altus 65". Niestety stan techniczny zarówno obudowy jak i przetworników pozostawia wieeeele do życzenia.
    Obudowa do renowacji to nie problem - wyrównanie szpachlą, położenie nowego forniru, lakier i powinno wyglądać jak nowe. To samo chyba muszę zrobić z maskownicą - siatka w paru miejscach porwana ale wymiana chyba nie będzie problemem (choć nie wiem gdzie można takie coś zakupić (chyba żeby zrobić zamach na rajstopy żony :) :) )
    Natomiast nie bardzo wiem co z przetwornikami - tzn. do wymiany są GDN-y i GDM-y - mają pokruszone zawieszenie membran. Tylko co zrobić - wymienić membrany czy zakupić całe nowe przetworniki ?
    I co z GDW i zwrotnicami - zostawić czy również nowe?

Proszę o Wasze porady i uwagi.

Pozdrawiam
    Darek

Wątpię, żebyś dostał nowe głośniki (taki sam model). Najlepszym rozwiązaniem jest wymiana zawieszenia górnego bez wymiany całej membrany, o ile oczywiście membrana nie jest uszkodzona. Wymieniając zawieszenie łącznie z membraną zmieniasz charakter brzmienia głośnika, więc taki zabieg odradzam. Ważne jest też, aby nowe zawieszenia również były piankowe.

Skomentuj

Szkoda czasu i kasy. Lepiej zrobić nowy dobry projekt z 10 razy lepszym dźwiękiem jak te altusy chyba, że to jakiś sentyment. Poszukaj w dziale własne konstrukcje może coś dla siebie znajdziesz.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez spokxx
        To samo chyba muszę zrobić z maskownicą - siatka w paru miejscach porwana ale wymiana chyba nie będzie problemem (choć nie wiem gdzie można takie coś zakupić (chyba żeby zrobić zamach na rajstopy żony )
        w prawie kazdym sklepie z glosnikmi
        np stx, dexon, polink, grelton itp itd

Zamieszczone przez spokxx
        I co z GDW i zwrotnicami - zostawić czy również nowe?
        tam nie ma co sie zniszczyc z czasem wiec zostaw tak jak jest

zrob to jak najtaniej bo nie oplaca sie pakowac kasy w te staruszki :P

Skomentuj

Dziękuje za porady i uwagi.
          Może rzeczywiście szkoda kasy na renowację.
          Muszę się zastanowić co z tym wszystkim zrobić.
          Chociaż sentyment do muzyki słuchanej na nich w latach młodości zostanie na długo :).
          Tym bardziej, że przeglądając forum znalazłem parę super projektów.

Z kolumn najbardziej podobają mi się :

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich BY Bingant
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...dc47e889bb8586

oraz

[ Kolumny 3-drożne] Kolumny "Łezki" zajaranego
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5351

a wzmacniacz to moje marzenie od x lat:

[ Elektronika] Wzmacniacz lampowy integra 6n13s (6H13C) 2x15 BY zyr
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10376

Tylko nie wiem czy to byłby odpowiedni zestaw?
          Pokój jakim dysponuje to jakieś 18m2.

Co Wy na to?

Skomentuj

zwrotnice zostaw wymień okablowanie na GDN 2,5mm2 na GDM i GDWT/GDWK 1,5mm2 a na wyjście na wzmacniacz czyli na gnazdo w kolumnie daj 2,5mm2.jęśli chcesz uzyskać niski bas to przełaczniki wywal włórz tunele bass reflex o średnicy 5,5 i długości 10,5 i wyłóz wszystkie scianki gąbka grubości 3cm a głośniki zrób tak jak kolega bart210 radził daj do regeneracji bo nowych takich samych juz nie kupisz .Jak to poskładasz to powinno już zagrać dobrze ja taki tunning zrobiłem w moich altus 140 i bas schodzi nisko nie dudni tak jak przedtem ,poniewaz orginalne altusy zamiast bass reflex maja otwory stratne i bas jest wysoko strojony :wink:

Skomentuj

spokxx, lezki zajaranego to juz stare glosniki - STXy beda obecnie lepsze
              no i taka malutka lampa nada sie do sluchania muzki. ale wtedy zapomnij o mocniejszym rozkreceniu glosinkow

spokxx, ja bym na twoim miejscu zregenerowal te tonsile (bez remontu obudowy) i sluchal na nich do czasu kiedy nie nazbierasz kasy / nie zbudujesz nowych kolumn

Skomentuj

spokxx Kiedyś bawiłem się w regenerację polskich kolumn.
                Niewielkim kosztem można osiągnąć niezłe efekty.
                Tutaj jest opis:
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7...t=fornir+heban

Skomentuj

Czaruję...