Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka + filtr do subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka + filtr do subwoofera.

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum, zatem witam wszystkich serdecznie :)

Mam następujący problem: posiadam dwie paczuszki estradowe LDM'a 300W na głośnikach polskiej firmy PMP Electronics (15" bass i 12" mid) oraz 2xTonsiloskie GDW o ile dobrze pamiętam. Napędzam to końcówką również od PMP Electronics - PA400 - 2x200W i radzi to sobie całkiem nieźle - grywam czasem na jakiś imprezkach u znajomych itd. :) Lecz czasem brakuje mi w tym takiego porządnego kopa, żeby zburzyć jakiś mur, czy pozbyć się szklanek, a więc chciałbym sobie zbudować jakąś jedną lub dwie skrzyneczki basowe, które będą potrafiły dość sporo, a zarazem będą w całkiem przystępnej cenie, a zaczęło się od projektu jaki zobaczyłem na elektroda.pl -> Patrz Link. Wszystko super tylko... czym to później napędzić? W planach mam dwa takie pudełka więc myślałem o T-Amp'ie 2400, chociaż wiem, że jest to dużo za dużo, a nie mam pomysłów co można by użyć w możliwie przyzwoitej cenie (powiedzmy do 1200-1500zł) oczywiście czym mniej tym lepiej, jednak nie chciałbym czegoś, co by miało po kilku imprezach paść. Stąd pytanie: Jaką końcówkę mocy polecalibyście pod taki zestaw? Miałbym jeszcze takie wymysły, że fajnie by było gdyby końcówka mogła chodzić w mostku - jak miałbym jedną skrzynkę to po co katować jeden kanał. A jeżeli miałaby crossover to by było w ogóle idealnie, jeżeli nie to drugie pytanie, ponieważ jednak czymś trzeba by obciąć to zbędne górne pasmo... właśnie, czym? z tym niestety nie miałem jednak wiele do czynienia więc bardzo mało wiem na ten temat, czy może starczył by samorobny filtr aktywny (chociażby na początek, później może jakiś cross).

I jeszcze pytanie dodatkowe - czy ja oby nie przesadzam? czy do tego zestawu nie wystarczyłoby jedno takie pudełko, bądź dwa ale po jednym głośniku? (zależy mi, żeby do nich zamontować u góry miejsca na rurę i moje obecne kolumny użyć jako satelity i nie męczyć ich tak bardzo basem).

Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam!

P.S. Mam nadzieję, że to ten dział :P Innych nie widziałem

Wszystko zalezy na jakich salach grasz.
    T-Amp'ie 2400 bedzie okej jesli zrobisz 2 paczki po 2x15"... ale czy to nie za duzo?

Skomentuj

Sale to przeważnie jakieś remizy, także sala jakieś 100-150m^2 max pewnie, ewentualnie jakieś inne takie sale typu weselne, raczej nic wielkiego, ale wolę jednak mieć nadmiar niż miało by być za mało Chociaż nie mam punktu odniesienia jak to zagra i tu też mam problem, no ale zrobię jedną i zobaczę Tylko wydaje mi się, że nawet do dwóch takich paczek T-amp. to trochę za dużo, w końcu jest 1200W na stronę przy 4ohm, uwzględniając nawet, że moc jest zawyżona to powiedzmy 900W to i tak dużo, chociaż zauważyłem T-amp'a TA1050 MK-X na allegro i ma akurat 550W więc mogłoby starczyć jednak... różnica to zaledwie około 300zł bodajże także już lepiej dorzucić, a mieć spory zapas :)

Skomentuj

Zastanow sie tez nad paczkami na pojedynczym 18". Dwoma takimi paczkami zrobisz potezne zamieszanie w 150m2. Jakiego rodzaju imprezy naglasniasz ?

Skomentuj

Imprezy różnego rodzaju, zwykle jakieś urodziny, 18nastki - ostatnio straszne ciągotki do house'u i electro mam, także porządny kopniak jak dla mnie konieczny A czy przypadkiem stosując taki duży głośnik nie tracę na dynamice basu? z tymi dużymi głośnikami jest jeszcze jeden problem - np. stx (bo chcę coś w miarę taniego) ma dostępny głośnik 900W 46cm ale jeden problem - 8Ohm no i raczej chciałbym budować jakiś wypróbowany projekt, ze wszelkimi wymiarami, ponieważ nie miałem wcześniej z tym do czynienia. Dlatego pozostałbym przy tym 2x15" tylko wciąż chodzi mi o końcówkę, czy może macie jakiś pomysł na coś nieco tańszego?

---------------------------------------
          Jak tak czytam parametry tych głośników stx'a to się zastanawiam, czy przypadkiem do sub'a nie opłaca się bardziej wcisnąć jak już 2x GDN-38-400-8-SE, który ma 300W RMS i pasmo od 30Hz, a o ile dobrze wyczytałem to SPL na poziomie 96dBi niż GDN-38-550-8-AE, który ma 100W więcej, pasmo od 40Hz a SPL 93dBi? wydaje mi się, że mogłoby to zagrać lepiej, zwłaszcza, że do czegoś takiego właśnie jest przystosowane :)

Skomentuj

18cali to na pewno wieksze mulatory niz 15calowki. Z parametrow glosnikow nic sie nie dowiesz jak brzmia bo to po prostu trzeba posluchac i tu duzo zalezy od konkretnej obudowy od ktorej zalezy dolna czestotliwosc graniczna.

Wzmacniacz najlepiej kupic z filtrami i mozliwoscia pracy na 2omach czyli 4omach w mostku. Raczej sam wzmacniacza nie zrobisz.

Skomentuj

No, bardzo konkretna odpowiedź, cieszę się, bo utwierdziłem się w przekonaniu że naprawdę baaaaaardzo wiele zależy od obudowy, właściwie to wszystko :) Ponieważ mam zestaw 5.1 Creative Inspire P5800 czy jakoś tak, sub ma tutaj 18 czy 22W a w moim pokoju robi naprawdę niezłe zamieszanie, głośniczek jakiś taki koło 10-12cm jakiejś amerykańskiej firmy, nie pamiętam nazwy, ale naprawdę dobrze to gra, zwłaszcza na taką wielkość. A widywałem pudełka o sporo większych mocach i nie grały tak efektywnie, a więc obudowa to podstawa, no i dobrze dobrany BR, ale musiałbym jeszcze sporo poczytać, żeby nauczyć się projektować obudowy.

Co do samego wzmacniacza, to tak jak mówiłem, myślałem o czymś z filtrami, ale nie chciałbym też wydawać całego majątku na to i tak od kilku lat co zarobie/dostane to w większości wydaje na audio, czy to mixer, czy gramofon, czy oświetlenie na imprezę (może nie audio ale jakieś tam powiązanie) i ewentualnie na elektronikę (drugie hobby i szkoła - tech. elektroniczne). Wzmacniacz, cóż, jeżeli znalazłbym projekt gotowy to bym może i zbudował, ale wolę nie ryzykować z takimi projektami na które wydałbym np. 800zł czy więcej a mogłoby nic z tego nie wyjść. Jakiś filtr to jeszcze sobie mogę zbudować, ale wzmacniacz 2x800W to raczej nie dla mnie póki co. Nie wspominając o 2ohm...

Tak wiem, że projektów sub'ów jest dużo, ale jeżeli ktoś miałby coś naprawdę godnego pochwały w dobrym stosunku cena/jakość to też chętnie obejrzę. Chyba, że ktoś z gdańska czy okolic (ja mieszkam w okolicach kartuz, ale wątpię, żebym na kogoś stąd natrafił :P) to chętnie bym czegoś posłuchał. I to jest właściwie największy problem, żeby zrobić dobrą kolumnę najpierw trzeba by sobie postawić kwotę do wydania powiedzmy tak jak ja myślę o ok. 450zł na głośniki, dobrać głośniki w tym przedziale, zaprojektować obudowę i wtedy jeszcze pewnie najlepiej byłoby potestować zmniejszając lub zwiekszając nieco litraż i różne BR, czy może się mylę? Czy może jeżeli za pomocą programu ustalę litraż obudowy to jest to (zakładając, że nie popełniłem błędu) raczej pewne i jedynie wtedy pozostaje mi dostroić BR'em?

Podsumowując nieco, dowiedziałem się trochę, za co serdecznie dziękuję, jednak interesowały mnie konkretne przykłady końcówek, czy też filtrów. Ale przeczytałem też gdzieś, że T-amp w stosunku cena/jakość nie ma rywali, a więc jeżeli to prawda to już wiem jaką końcówkę zakupię

Ok, a więc na wzmacniacz już się chyba zdecydowałem, pozostaje kwestia filtra/crossovera (tutaj kolejne pytanie - mając kolumny trójdrożne takie jak wspominałem w pierwszym poście lepiej będzie puścić je pełnym pasmem i uzupełniać subem? Swoją drogą najlepiej by mi było przepuścić to po prostu przez equalizer i obciąć na nim trochę bas, ale wtedy droga dźwięku u mnie wyglądała by jakoś tak, że sygnał musiałby być rozdzielony na crossover (zależy, nie miałem z tym do czynienia jak wspomniałem, a więc nie wiem czy mam możliwość wyjścia pełnym pasmem) i na equalizer, cross zadbałby, aby sub'y dostały tylko bas, a na eq ustawiłbym żeby LDMki dostały pełne pasmo z niewielką ilością basu. Chyba, że z wyjścia eq poleciałbym na dwa, cross i końcówka, a wtedy jedynie crossem jeżeli zaszłaby potrzeba podbić bas na subie.

Czyli teraz tylko potrzebuję informacji o crossie i ewentualnie możliwości połączenia tego, oraz może jakieś wrażenia z odsłuchu tego sub'a?

Jeszcze raz dzięki za obecne odpowiedzi, liczę na dalsze rozwinięcie tematu :)

P.S. sorry za wykład ;D jak zaczynam to każdą myśl drukuję :P

Skomentuj

Czaruję...
              X