Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-14-100-8-SCX + GDWK 10-200-8 PJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-14-100-8-SCX + GDWK 10-200-8 PJ

To mój pierwszy post, więc na samym początku: Witam wszystkich użytkowników :mrgreen:
    Moje pytanie dotyczy projektu obudowy b-r dla przetwornika esteiksa. Otóż, czy w obudowie 12l, zestrojonej na nieco poniżej 52Hz zagra poprawnie? Widziałem pare projektów z tym przetwornikiem w roli głównej, ale przeważenie byly to konstrukcje o małym litrażu. I tu mój problem, czy te 12l mu nie zaszkodzi? I czy ewentualnie można by włożyc go nawet w 13l?
    Pytanie pewnie wyda sie większości z was banalne, ale dopiero raczkuje w tej dziedzinie i licze zatem na waszą wyrozumiałość i pomoc :lol:

Zamieszczone przez grzechu
    przeważenie byly to konstrukcje o małym litrażu
    9 litrow to dla ciebie malo?

ja zalecam 7-10 litrow
    te 12-13 litrow mozesz jeszcze dac (testowalem) ale duzo lepiej nie bedzie z zejsciem a traci tez troche na szybkosci.
    najwygodniejsze bedzie ok 10-11 litrow co z rurka "fi50" z polinka da tez wygodne strojenie...

jak dasz za duza skrzynke to uzyskasz odwrotny efekt niz bys sie spodziewal - brak basu :P

Skomentuj

Ja mierzylem ten glosnik w chyba 12litrach, sa zamieszczone charki. Bas nie byl mulacy a raczej przeciwnie twardy jakby glosnik chcial jeszcze wiekszej budy. Wiec w tym przypadku mozesz zrobic 13litrow.

Skomentuj

tak więc zdecyduje sie na pojemność pośrodku czyli 12 litrów, co ze wspomnianą rurką z polinka da mi strojenie na niecale 52Hz.
        wstepnie przyjołem wymiary wewnętrzne obudowy: 14,4cmx21,6cmx38,6cm [szerokośćx głębokośćx wysokość]. czy tak bedzie okej? wiem że ważne są też poporcje długości ścianek, w podręczniku J.Krajewskiego wyczytałem, że optymalne proporcje to np 0,8:1:1,25 lub 0,6:1:1,6. gdzie indziej znowu przeczytałem ze dobra proporcją jest głebokość równa 1,5 szerokości, i taką właśnie u siebie zastosowałem:)
        tylko pytanie czy może tak pozostać? :smile:
        aaa, i jeszcze jedno, czy lepiej pozaokrąglać te wymiary czy zostawić tak jak jest? czy np w castoramie nie bedzie raczej problemu żeby to tak dokładnie co do mm przyciąć?

Skomentuj

W castoramie przycinają dokładnie i to bez problemu, co oczywiście zależy od sumienności pracownika. Przy odbiorze lepiej mieć miarkę i sprawdzić - ja tak robię.
          Zaokrąglenie frontu ma znaczenie z teoretycznego punktu widzenia, bo zmniejszasz w ten sposób front, ale to niech się wypowiedzą inni.

Skomentuj

tak więc zdecyduje sie na pojemność pośrodku czyli 12 litrów, co ze wspomnianą rurką z polinka da mi strojenie na niecale 52Hz
            czy aby napewno jestes tego pewien?
            bo mi jakos wychodzi 46hz :P

wstepnie przyjołem wymiary wewnętrzne obudowy: 14,4cmx21,6cmx38,6cm [szerokośćx głębokośćx wysokość]. czy tak bedzie okej?
            zrob sobie model z kartonu i zobacz czy to dobrze wyglada. grac bedzie - ale pamietaj ze bedziesz musial na to patrzec codziennie :P

w podręczniku J.Krajewskiego wyczytałem, że optymalne proporcje to np 0,8:1:1,25 lub 0,6:1:1,6. gdzie indziej znowu przeczytałem ze dobra proporcją jest głebokość równa 1,5 szerokości, i taką właśnie u siebie zastosowałem:)
            to juz zalezy co sie komu podoba

aaa, i jeszcze jedno, czy lepiej pozaokrąglać te wymiary czy zostawić tak jak jest? czy np w castoramie nie bedzie raczej problemu żeby to tak dokładnie co do mm przyciąć?
            jezeli pracownikowi bedzie sie chcialo to potnie bardzo dokladnie

Skomentuj

bo mi jakos wychodzi 46hz
              nie wiem, moze coś moge mieć źle ustawione w winISD PRO? wszystkie dane wprowadzałem wg artykułu z archiwum audiomani i przy 12l i br o wymiarach 5x14,5[cm] wyszło mi strojenie na niecałe 52Hz (dokładnie 51,92Hz)
              Jeżeli w 12l to miałoby faktycznie być 46Hz to dużo za mało. Co może być nie tak w takim razie z ustawieniami mojego winISD?
              P.S. A takie prowizoryczne kartonowe pudło faktycznie zrobie sobie, dobry pomysł :thx:

Skomentuj

przy 12l i br o wymiarach 5x14,5[cm] wyszło mi strojenie na niecałe 52Hz (dokładnie 51,92Hz)
                a moj podpis czytales? :P

Jeżeli w 12l to miałoby faktycznie być 46Hz to dużo za mało
                wcale nie. posluchaj

Skomentuj

czytałem, tylko własnie niegdzie na ten temat nie znalazłem i nie wiedziałem oco chodzi ztym zmniejszaniem przyjetej srednicy otworu bo domyślam się że oto chodzi, czyli jak chce włożyć rurke fi5 to daje w programie srednice 4,4cm? bo wtedy wychodzi mi tak jak pisałeś strojenie.
                  wcale nie. posluchaj
                  czyli przy takim strojeniu może dobrze zagrać? myślałem ze ma być mniej więcej zestrojone na okolice fs głośnika.. aj, jeszcze dużo do nauczenia przede mną widać :wink:

Skomentuj

jest taka niepisana (albo i pisana) zasada, że jak Qts jest 0,4 to stroi się w okolicach Fs, jak Qts<0,4 to powyżej Fs a jak Qts>0,4 to albo poniżej Fs albo stosujesz obudowę zamkniętą. W praktyce wygląda to tak, że jeśli chcesz osiągnąć satysfakcjonujący Ciebie efekt to powinieneś popróbować różne objętości i strojenia.

Tak, do wyliczenia strojenia przyjmujesz tą mniejszą średnicę. Ale powinno to raczej wyglądać w ten sposób, że najpierw testujesz bez jakichś dokładnych wyliczeń a jak już dojdziesz do tego co Ci najbardziej pasuje to możesz wtedy pomierzyć parametry i policzyć jakie masz strojenie - raczej nie odwrotnie

Skomentuj

ok, dzieki za rady. :thx:
                      Ostatecznie zrobie pudło 11l, (a gdyby okazało sie za duże to wmontuje w środku jakieś wzmocnienia. które ukradną troche objętości). Zrobiłem jak radził Paweł S, kartownowy model, proporcje wydaja się być okej jeśli chodzi o strone wizualną :mrgreen:
                      a znowu biorąc pod uwage rade dabyla strojenie bede dobierał eksperymentując z różnymi długościami tunelu:)
                      ale mam jeszcze jedno pytanie, montując tunel br na tylnej ścianie, czy musze jakoś specjalnie zwracać uwage na jego umieszczenie? może sie znajdować prawie bezpośrednio za głośnikiem wysokotonym?

Skomentuj

montując tunel br na tylnej ścianie, czy musze jakoś specjalnie zwracać uwage na jego umieszczenie? może sie znajdować prawie bezpośrednio za głośnikiem wysokotonym?
                        jezeli przestrzegasz ogolnych zasad (minimalna odleglosc = srednicy tunelu) to mozesz w dowolnym miejscu

Skomentuj

ok, tojuz chyba wszystko na ten temat wiem, wielkie dzięki za pomoc :mrgreen:
                          mam nadzieje że juz wkrótce pochwale sie swoją (miejmy nadzieje udaną) konstrukcją :smile:

Skomentuj

Czaruję...