Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w doborze materialow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w doborze materialow

Witam wszystkich.Zrobiłem już suba na gdn-22-140-8-scx i właśnie jestem w trakcie budowy 2,5 drogi na STX.Pudła są już prawie zrobione, trzeba je tylko wykończyć i tu pojawia się moje pytanie do was:

po pierwsze fornir:

opłaca się kupić coś takiego link
    potrzebuje szerokich pasów bo będę tez tym oklejał suba a nie chciał bym łączyć na zakładkę.. co myślicie o cenie i czy fornir na fizelinie jest dobrym wyborem?

Po drugie:

Klej musi zarówno nadawać się do forniru jak i skory ekologicznej na fronty.
    do tej pory używałem momentu ,ale teraz chciał bym spróbować czegoś innego....

co myślicie o tym link

później chce to pokryć bejca dokładnie taka link

a później pokryć to lakierem link

i tu następne pytanie do Was: czy nie spowoduje to żadnych problemów z fornirem (Np. nie uszkodzi kleju) :cry:

po trzecie :
    chciałbym żeby ktoś wyciął mi takie blach jak w konstrukcjach biganta tyle, ze jak do tej pory dzwoniłem do kilku firm zajmujących się obróbka metali i wołali za to takie pieniądze ze szczęka opada i głos odbiera :twisted: może ktoś z Was może zrobić coś takiego w normalnych pieniądzach??

po czwarte
    zamawiał ktoś może elementy do zwrotnic FX-300 z polinka?
    pytam czysto teoretycznie, ile za nie wychodzi bo muszę zacząć kompletować rzeczy..[/b]

Zamieszczone przez suchythc
    opłaca się kupić coś takiego link
    potrzebuje szerokich pasów bo będę tez tym oklejał suba a nie chciał bym łączyć na zakładkę.. co myślicie o cenie i czy fornir na fizelinie jest dobrym wyborem?
    nie oplaca sie, zdecydowanie za drogo, filazelina - jak najbardziej, fornir sie nie strzepi i latwiej obrabiac
    Klej musi zarówno nadawać się do forniru jak i skory ekologicznej na fronty.
    do tej pory używałem momentu ,ale teraz chciał bym spróbować czegoś innego....
    budapren z pewnoscia bedzie tanszy od tego z linku ;-) a po za tym jest juz sprawdzony prze innych
    chciałbym żeby ktoś wyciął mi takie blach jak w konstrukcjach biganta tyle, ze jak do tej pory dzwoniłem do kilku firm zajmujących się obróbka metali i wołali za to takie pieniądze ze szczęka opada i głos odbiera :twisted: może ktoś z Was może zrobić coś takiego w normalnych pieniądzach??
    napisz w dziale ogloszen na tym forum albo jakims bardziej tematycznym

Skomentuj

wiec będę dalej szukał forniru na fizelinie ale w rozsądniejszej cenie:)

tak wiec muszę się zaopatrzyć w duża ilość butaprenu :twisted:

Skomentuj

suchythc popatrz tutaj :)

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12249

Skomentuj

maxxx222 oczywiście zapoznałem się z tym tematem i już dwa dni temu napisałem to firm tam wymienionych zapytanie w sprawie cen,czekam na odpowiedzi... a ponieważ żadna z tych firm jeszcze nie odpisała (a zależy mi na czasie)założyłem ten temat..

teraz mam dylemat czy bejca i lakier które mam nie będą jakoś negatywnie wpływały na butapren którego mam zamiar użyć...

Skomentuj

suchythc, sam tez juz kupilem fornir na flizelinie i probowalem kleic roznymi klejami. Butapren jest jak najbardziej ok.
            Fornir kupiłem w Opolu w firmie Stolmat ( http://stolmat.net/firma.htm tylko że sprzedaja tylko dla firm, znaczy potrzebny ci numer NIP jakiejs firmy) cena za lisc (250x63 cm) wyniosla ok 31 zl!

Skomentuj

jak nie masz prasy lub duzej ilosci sciskow to pozostaje ci jedynie budapren. wg mnie starczy na to max 1,5 litra

co do lakieru to w domowych warunkach bardzo wazne jest zeby byl szybkoschnacy

po trzecie :
              chciałbym żeby ktoś wyciął mi takie blach jak w konstrukcjach biganta tyle, ze jak do tej pory dzwoniłem do kilku firm zajmujących się obróbka metali i wołali za to takie pieniądze ze szczęka opada i głos odbiera może ktoś z Was może zrobić coś takiego w normalnych pieniądzach??
              ostatnio znajomy robil cos takiego z blachy stalowej 5mm. za 2szt z cieciem zaplacil ok 60zl
              jak chcesz to moge z nim pogadac - moze wtedy w 100zl bys sie zmiescil

po czwarte
              zamawiał ktoś może elementy do zwrotnic FX-300 z polinka?
              pytam czysto teoretycznie, ile za nie wychodzi bo muszę zacząć kompletować rzeczy..
              z polinka bym bral tylko cewki i rezystory. kondy bierz smialo z STXa

teraz mam dylemat czy bejca i lakier które mam nie będą jakoś negatywnie wpływały na butapren którego mam zamiar użyć...
              a po co ci bejca?

Skomentuj

w CDO za fornir mahon na fizelinie krzyknęli mi 24 zł m˛ wiec z u nich zamówię:)

co do blaszek Pawle to kusząca propozycja ale może uda mi się załatwić coś na miejscu jeżeli nie to zgłoszę się do ciebie :mrgreen:

właśnie złożyłem zamówienie w STX na głośniki i kondensatory(chociaż nie mieli wszystkich:( )

co do bejcy to leży u mnie cala butelka bejcy nitro mahoń wiec ma początek spróbuje na kawałku forniru zobaczyć jak będzie z bejca a jak z samym lakierem..i wtedy podejmę decyzje czym będzie malowana:)

jutro może złoże zamówienie w polinku :mrgreen:

Skomentuj

w CDO za fornir mahon na fizelinie krzyknęli mi 24 zł m˛ wiec z u nich zamówię:)
                  A może lepiej coś tańszego bez fizeliny,kupić trochę więcej na wypadek gdyby coś nie wyszło. Ten Pawel S stosował , kolor ma jak mahoń ale usłojenie ładniejsze no i cena ponad połowę niższa.
                  http://allegro.pl/item992527465_okleina_sapeli.html

co do bejcy to leży u mnie cala butelka bejcy nitro mahoń
                  bejca nitro jest o wiele lepsza od zwykłych lakierobejcy, wychodzi bardzo ładna struktura tylko trzeba ją rozcieńczyć 1/1 i położyć kilka jak najcieńszych warstw.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                    bejca nitro jest o wiele lepsza od zwykłych lakierobejcy, wychodzi bardzo ładna struktura tylko trzeba ją rozcieńczyć 1/1 i położyć kilka jak najcieńszych warstw.
                    no ale bejca jest na jasne forniry. po co przyciemniac juz "kolorowe" forniry?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      no ale bejca jest na jasne forniry. po co przyciemniac juz "kolorowe" forniry?
                      Można spróbować i na ciemnym, mahoń bejcowany ciemną wiśnią, mi się podoba.
                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17023

Skomentuj

cena super tylko te 27 cm szerokości... strasznie boje się łączenia na bokach suba(niemile wspomnienia z budowy monitorków..)

prześpię się z tym i zobaczę...

[ Dodano: 2010-04-13, 18:06 ]
                        A może lepiej coś tańszego bez fizeliny,kupić trochę więcej na wypadek gdyby coś nie wyszło. Ten Paweł S stosował , kolor ma jak mahoń ale usłojenie ładniejsze no i cena ponad połowę niższa.
                        http://allegro.pl/item992...ina_sapeli.html
                        może Paweł wypowie się na temat tego forniru :?: :wink: i wtedy zamawiam...

jutro ma być u mnie kurier :mrgreen: widzę ze STX zaczął dbać o klijentow..
                        jak zamawiałem głośniki do monitorkow to nie moglem się doczekać:)

[ Dodano: 2010-04-15, 19:31 ]
                        Głośniki już przyszły :mrgreen: muszę przyznać ze ciekawie wyglądają:)

Zamówiłem już części do zwrotek wyszło coś około 220zl :shock:

czekam jeszcze na okleinę i będę mógł już kończyć paczuszki :lol:

chociaż jeszcze wiele pracy zostało :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                        X