Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne wyniki obliczeń/!!/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwne wyniki obliczeń/!!/

Cześć/!!/
    Mam wielki problem mianowicie posiadam głośnik firmy TESLA ARN-226-03/8. Po podstawieniu danych do wzorów podanych w dziale "obudowa zamknięta" i po wybraniu Qtc=7, wynik objętości obudowy wychodzi ujemny. Podstawiłem także Qtc=8 , ale wtedy wychodzi mi że powinienem mieć obudowe o pojemności ponad 800 litrów. Jestem początkującym konstruktorem i dlatego nie moge sobie poradzić , bardzo prosze , o wyliczenie , obudowy, lub wskazanie miejsca w którym popełniam błąd. Mam też pytanie , czy ten głośnik nadaje sie do obudowy bass reflex/??/ Mam nadzieje że wystarczająco opisałem mój problem , prosze o szybką odpowiedź/!!/

Pozdro for all/!!/

Moze sprobuj wyliczyc jakims programem? Albo kalkulatorem na jakiejs stronce www? Polecam http://www.kolumny.prv.pl/ , tylko ze akurat chwilowo nie dziala

Skomentuj

Qts glosnika po wstawieniu go w obudowe przyjmuje nazwe Qtc i zwieksza sie tym bardziej im mniejsza jest obudowa. Jesli glosnik ma wysokie Qts to niemozliwe jest osiagniecie niskiego Qtc. Dla takich glosnikow obudowe projektuje sie na Qtc miedzy 0,7-1 a nawet do 1,5. Ze wzgledu na wytrzymalosc mocowa nie nalezy robic obudowy wiekszej niz parametr Vas glosnika. Glosniki z Qts>0,5 nie nadaja sie do bass reflexu. Glosnik do bass reflexu nadaje sie wtedy gdy w obudowie zamknietej Qtc wynosi 0,5-0,6 oczywiscie w zadawalajacej wielkosci obudowie.

Skomentuj

nie wiem gdzie popełniłeś błąd ponieważ nie widze twoich obliczeń, ale wsadz go do 30 litrów w zamknietej obudowie. Bassbox podał ze w 30 litrach -3dB bedzie w 40 Hz. W 40 litrach bedzie tylko o 2 Hz nizej(38), niesłyszalna róznica a skyrznia wyraźnie wieksza. Optymalną obudowe program podaje 62 litry wtedy -3dB sa przy 37 Hz. Ale to juz przesada, za wielki kloc, szybszy bas bedzie z mniejszej obudowy. A tak z innej beczki strasznie okroili ta strone tesli, wcześniej błyły tam wszystkie parametry głośników, dąłaczali nawet mierzone, a teraz juz tego nie ma:(

Skomentuj

na Akkusie sa parametry

Skomentuj

Qtc=7 a 0,7 to spora różnica .

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź , i za podanie stronki z programem/!!/ Ale po uzyskaniu odpowiedzi nasuneły mi się znowu kolejne pytania, chodzi o to że , podstawiłem takie dane:
              Qts=0.77 Qtc=1.5 Fs=30 Vas=67 ,

a uzyskałem , następujące dane:
              Vb=24 dBspeak=9.28 FC=58 F3=48[Hz]

i dokładnie nie wiem , co oznaczają , wszystkie wyniki oprucz Vb, możecie mi powiedzieć na podstawie takich wyników czy głośnik będzie sie dobrze zachowywać w obudowie czy źle/??/ Ico oznacza to że bede mieć spadek , X dB przy X HZ/??/ , bo jakoś na stronce jak przeglądałem to tego nie znalazłem/!!/

Z góry dzięki/!!/ Pozdro dla wszystkich/!!/

Skomentuj

ściągnij sobie ze strony win isd podstaw tam parametry a jak będziesz miał problemy to luknij na www.audiomania.prv.pl tam jest manual do WinISD. co my ci będziemy mówili sam zobaczysz jaki jest przebieg charakterystyki :)

Skomentuj

ten glosnik bedzie dibrze gral w 35-45l wiecej nie dawaj bo juz bedzie pralka ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez W_L_A_D19
                    Qts=0.77 Qtc=1.5 Fs=30 Vas=67 ,
                    (...)
                    Ico oznacza to że bede mieć spadek , X dB przy X HZ/??/ , bo jakoś na stronce jak przeglądałem to tego nie znalazłem/!!
                    Qtc 1,5 to trochę za dużo, możesz mieć niezłe podbicie w basie co podbarwi dźwięk. Staraj się nie przekraczać 1 - 1,2 chociaż to i tak skrajne przypadki (jak dla mnie).

Spadek X dB przy YHz oznacza, że głośnik będzie grał o X decybeli ciszej przy częstotliwości Y Hz niz w reszcie pasma (tzn, nie do końca, ale nie przejmuj się tym)

Skomentuj

Czaruję...
                    X