Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Te same głośniki-kompletnie różne brzmienie:(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Te same głośniki-kompletnie różne brzmienie:(

Heeeh. Zacznę od tego, że po dzisiejszych doświadczeniach zniechęciłem się do jakichkolwiek eksperymentów z głośnikami i brzmieniem kolumn.

W skrócie - 4 skrzynie (oryginalne skrzynie po ZG30C, tabliczki i wszystkie aluminiowe pierścienie). Jedna para to STX GDN20-80-8 oraz GDWK 9/80. Ta kolumna brzmi bardzo ładnie. Druga para niestety EW-80 + kopułka nie wiadomo jaka - koszmar. Brak basu , za dużo środka, mułowaty sopran.
    Przemogłem się i zakupiłem na początek nowe GDWK9/80 na allegro (tylko jedna osoba na allegro ma nowe Tonsile). Dzisiaj wymieniłem te no-name na nowe tonsile. Odsłuch - koszmar. Strasznie ostre brzmienie (mimo tłumika) dużo środka. Podejrzenie-zwrotnica (skrzynki robione w różnym czasie). Zwrotnice wyglądają niby różnie, ale wartosci elementów takie same. Ostatecznie nawet zbicie basów na wzmacniaczu i winampie nic nie wykazało.
    Następny test jaki zrobiłem to odpięcie basów by same GDWK grały - dalej źle. Ostatecznie przełożyłem ten nowy GDWK i próbowałem starego i nowego na jednej i tej samej zwrotnicy - żądnych zmian...
    Czy to możliwe, że aż tak różnie brzmią te głośniki? Oba nowe brzmią bardzo ostro i nieprzyjemnie. Stare są cichsze i bardziej delikatne (a i tak wydawało mi się, że trochę głośniej soprany grają). Wydałem trochę kasy by poprawić brzmienie a kompletnie się zepsuło. Po takich doświadczeniach to się zniechęcam do jakiegokolwiek DIY..

Czegoś nie rozumiem, piszesz:
    Zamieszczone przez djsmol
    Ostatecznie przełożyłem ten nowy GDWK i próbowałem starego i nowego na jednej i tej samej zwrotnicy - żądnych zmian...
    A później piszesz:
    Czy to możliwe, że aż tak różnie brzmią te głośniki? Oba nowe brzmią bardzo ostro i nieprzyjemnie. Stare są cichsze i bardziej delikatne (a i tak wydawało mi się, że trochę głośniej soprany grają).
    Więc jak to dokładnie jest?

Testowałeś te GDWK w oryginalnych ZG30C?

Skomentuj

Nie mam oryginalnych zwrotnic, kiedyś kupione jakieś na podział 3,5kHz. Mam dwa stare GDWK9/80 które grają ciszej ale przyjemniej (przynajmniej dla mojego ucha). Dwa nowe brzmią ostro, więcej środka, nie pasuje mi to brzmienie.

Te stare GDWK dostałem ze skrzynkami ZG30C. Miały pourywane wyprowadzenia (komuś nie chciało się odlutowywać to wyciągnął zwrotnicę i urwał kable.

Nie sprawdzałem jeszcze jak te nowe kopułki brzmią z tym STX'em. Chodzi mi o fakt, że ten sam model a kompletnie różne brzmienie (pod tą samą zwrotnicą by wykluczyć, ze to ona winna).

Skomentuj

Stare tonsile były lepsze , głupio mi to mówiąc ale ja byłem zwolennikiem GDW i te nowe nasączane są mniej detaliczne mniej 'perły' jest w nich.

Skomentuj

normalna sprawa moim zdaniem, nowe głośniki musisz wygrzać z czasem powinno się poprawić

Skomentuj

może muszą trochę się wygrzać?

Skomentuj

Nowe glosniki potrzebuja troche czasu aby sie uporzadkowaly w dzwieku. Jednak moze byc tak ze z roznej partii masz glosniki i nie beda one idealnie grac tak samo.. Druga sprawa ze przetworniki ktore masz nie jest cudem techniki i nawet na pierwszy zestaw nikt by sobie nie dobral takich do budowy diy, wiec nie ma co sie zniechecac a jesli mozliwe sprzedac ten zestaw lub postawic na dzialce i zbudowac cos nowego poleconego na forum w danym budzecie. :wink:

Skomentuj

Czyli co - normalnie na nich grać?? Czy jak tam się wygrzewa wysokotonowe. Bo niskotonowego to po prostu jakimś bass testem traktuję na połowie mocy.

Bo jak na razie jestem wściekły. Po raz pierwszy postawiłem na jakość a nie na cenę. Po wymianie EW-80 na STX GDN20 brzmienie kompletnie się zmieniło na lepsze. Tylko wtedy już nie dało się słuchać 4 kolumn naraz bo ta druga para psuła efekt.

Nie przejmować się i spokojnie zamówić kolejne 2 GDN by wszędzie tak samo było?

Skomentuj

Sluchaj a z czasem same sie uspokoja.
                  Nie przejmować się i spokojnie zamówić kolejne 2 GDN by wszędzie tak samo było?
                  Jesli dzwiek Ci pasuje to zamow, jesli nie to sprzedaj wszystko co masz i zrob od podstaw zestawik.

Skomentuj

Wiem, że to nie jest cud techniki, ale grało to przyjemnie dosyć. Bo teraz wychodzi na to, zę musiałbym kolejne 2 GDWK kupić, by otrzymać takie same brzmienie....

Nie wiem, czy ktoś to kupi, bo wyglądem to one nie grzeszą za bardzo - były już tutaj na forum te kolumny - o tutaj: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19012

Myślałem kiedyś o wymianie sprzętu ale niestety umiejętności w budowaniu skrzynek średnie, w wykańczaniu zerowe (a na tym cały urok polega, by grało i wyglądało do tego).

Czy gdybym zakupił jakieś gotowe kolumny z STX'a byłoby to lepsze brzmieniowo? Myślałem o F-360 lub F-280

Jeżeli rzucę kwotą 2000zł na nowe kolumny to zaraz mnie dojedziecie, że za taką kasę, to zrobić można coś, co w sklepie za 5000zł jest. Przypominam, że sam to jedynie skicham sprawę i 2000zł pójdzie w błoto, bo wyglądu to nie będzie miało....

Ciężki wybór.....

Skomentuj

moim zdaniem to powinieneś sobie poszukać w necie dedykowanej zwrotnicy i wtedy spróbować.
                      a poza tym wygrzać głośniki. Czyli słuchać na nich normalnie tak jak słuchasz na co dzień przez ok 2 tyg. I wtedy porównać i ocenić różnice w brzmieniu.
                      Zamieszczone przez djsmol
                      Bo niskotonowego to po prostu jakimś bass testem traktuję na połowie mocy.
                      tak się nie wygrzewa głośników. Słuchaj normalniej muzy z normalną głośnością a nie jakieś "bass testy"
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                        Słuchaj normalniej muzy z normalną głośnością a nie jakieś "bass testy"
                        No tak zrobię. Ale nadal po dzisiejszym po południu mam wątpliwości, czy to dalej ciągnąc. Bo w sumie na przestrzeni tych 3 lat co wymieniałem popalone EW, zmieniałem kopułki itd. to miałbym już paczki stereo od STX'a

Czasem naprawdę wam zazdroszczę umiejętności, czasu i chęci na budowanie własnych rzeczy (nawet z gotowych projektów)....

Skomentuj

Przy dużej róznicy wieku głośników różnice brzmienia mogą byc bardzo odczuwalne. Po pierwsze stary jest stary i mógł zmienic pierwotne parametry mechaniczne.
                          Po drugie tonsil upada (i upaść nie mozę) ale nie sądze, żeby sprzedawane przez nich głosniki obecnie były tak dobrej jakości jak niegdyś. Niestety :sad: .

Jak się bawiłem gdwk11/100 to na 3 egzemplaże jakie mierzyłem kazdy był trochę inny ale najbardziej róznił sie jeden który był kupiony ok 1,5 roku po 2 pierwszych (inna ch-ka , inny przebieg impedancji).

Skomentuj

Za namową forumowiczów spokojnie złożyłem wszystkie 4 kolumny (STX + nowe GDWK, oraz tymczasowo EW-80 + stare GDWK). O ile tego, że jest nieco więcej średnich to przeżyję, to na razie wydaje mi się, że te nowe GDWK to jeden z nich jest głośniejszy (muszę w jednym tłumik wyłączyć by jakoś to brzmiało). Czuć niestety, że ten STX ma mniejszą skuteczność od apierdów. Schodzi niżej, gra lepiej, ale sopraniki go lekko zagłuszają (za to EW-80 to średnimi wali tak że ho ho....wszystko przykrywa). Widać, jak się człowiek sam nie przekona to nie uwierzy, że nawet taka zwrotnica może wiele wnieść do brzmienia.

Pogram to zobaczę efekty.

P.s.
                            Jak skończę to zostaną mi albo 2 albo 4 EW-80 (zależy jak problem Space'ów rozwiążę). Na co to jeszcze można wykorzystać? Nada się to na gitarowy piecyk (wali średnimi niemiłosiernie mocno)? Co prawda powstaje już jeden piecyk na bazie Vermony Regent, ale warto spytać.

Skomentuj

Ew to wredna seria, głośna i jazgotliwa, niskie tłumienie membrany daje o sobie znać. zapakować do 60 litrów wszystkie 4 sztuki i pod gitarę(budżetowo) , lub zrobić niezamożnym znajomym tanie subwoofery pod komputer bo i tak lepszy z nich bas niż z komputerowych za 100zł.

Skomentuj

Czaruję...
                              X