Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia zamknięta czy br do GDWK-10-250-8-AK + GDN-17-140-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia zamknięta czy br do GDWK-10-250-8-AK + GDN-17-140-8

Witam. Jaki litraż zastosować ? BR czy zamknięta ? Ponoć lepiej sobie radzą w zamkniętej. Czy będą dobre do rocka i heavy metalu ? Może coś innego do 200PLN za głośniki. W zwrotnicy trzeba użyć cewek:
    • Powietrzna - 0,5mH 0,5 Ohm
      Rdzeniowa - 1,2mH 0,5 Ohm

Czy mogę zastosować "Powietrzna 0.50 mH 0.490 Ohm" oraz "Rdzeniowa 1.20 mH 0.480 Ohm "

??

Zamieszczone przez Shajen
    Czy mogę zastosować "Powietrzna 0.50 mH 0.490 Ohm" oraz "Rdzeniowa 1.20 mH 0.480 Ohm "
    Mozesz.
    Ponoć lepiej sobie radzą w zamkniętej.
    Skad amsz takie informacje? Jesli w to wierzysz to po co zadajesz pytania tego typu majac odpowiedz..
    Czy będą dobre do rocka i heavy metalu ?
    Tu musisz sobie odpowiedziec na to czego ocekujesz przy odsluchu i jakiego sprzetu jakosciowo do tej pory sluchales...

Skomentuj

to czy BR czy zamknięta zależy od dobroci głośnika
      Qtc bodajże.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
        Mozesz.
        Ponoć lepiej sobie radzą w zamkniętej.
        Skad amsz takie informacje? Jesli w to wierzysz to po co zadajesz pytania tego typu majac odpowiedz..
        Czy będą dobre do rocka i heavy metalu ?
        Tu musisz sobie odpowiedziec na to czego ocekujesz przy odsluchu i jakiego sprzetu jakosciowo do tej pory sluchales...
        Gdzieś użytkownik Paweł S. napisał, że zagrają lepiej w zamkniętej - w jakimś temacie o tym SK tak przeczytałem.

Wcześniej miałem do czynienia z Altusami 75 - bardzo krótko bo pożyczone, w domu Tonsil Space 86, ale przy przeprowadzce zostały totalnie zniszczone. Wzmacniacz to YAMAHA A520 i CD-CDX330 YAMAHA.

Skomentuj

Gdzieś użytkownik Paweł S. napisał, że zagrają lepiej w zamkniętej - w jakimś temacie o tym SK tak przeczytałem.
          jak ja moglem cos takiego napisac jak ich nie mialem?
          tzn mialem w rekach ale nie testowalem
          bede je mial w gotowych kolumnach na majowke

[ Dodano: 2010-04-22, 14:18 ]
          Shajen, ale ty chcesz SK czy SCX?

Skomentuj

GDWK-10-250-8-AK + GDN-17-140-8 SK

Skomentuj

no to bede je mial

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                to czy BR czy zamknięta zależy od dobroci głośnika
                Qtc bodajże.
                A dokładniej rzecz biorąc parametr, który zwie się EBP - gdyby autor wątku przeczytał artykuły to by o tym wiedział. Tobie El_liero też polecam przypomnieć sobie arty z głównej

Skomentuj

Na stronie stx nie ma tego parametru. Może jakieś inne głośniki ? 200 max 250pln na głośniki. Najlepiej minimum 17cm. Może jakiś Tonsil ?

Skomentuj

Na stronie stx nie ma tego parametru
                    Na koniec naszych teoretycznych rozważań odpowiemy sobie na pytanie: jakie głośniki nadają się do obudów zamkniętych ? Aby to określić musimy zdefiniować parametr głośnika nazwany EBP (efficiency bandwidth product). Parametr EBP jest stosunkiem częstotliwości rezonansowej głośnika niezabudowanego do dobroci elektrycznej głośnika Qes.

Bardzo ogólna (lecz nie żelazna) reguła mówi, że głośniki o EBP<50 doskonale nadają się do obudów zamkniętych. W przypadku EBP z przedziału 50…100 głośniki można aplikować zarówno w obudowy zamknięte jak i bass-reflex. EBP>100 mówi nam o przeznaczeniu głośnika do obudów bass-reflex.
                    Shajen, jaki widzisz problem z tymi gosnikami?
                    obudowa?
                    jak nie wiesz jak to zagra to wsadz w obudowe 15 litrow i sluchaj. zamontuj w drugiej b-r i sluchaj. to co ci sie podoba sobie zostaw i wykoncz obudowy
                    to az takie trudne?

Może jakieś inne głośniki ? 200 max 250pln na głośniki. Najlepiej minimum 17cm. Może jakiś Tonsil ?
                    za taka kase nie zrobisz nic sensownego na tonsilu wiekszym niz 13cm
                    GDN 16/50/6 + GDWK 11/100 wychodzi minimalnie drozej a i tak trudno dorwac tego GDNa w wersji 8ohm

Skomentuj

Ok to zrobię na tych STX. 15-20l strojenie 40Hz ? Tylko jaka średnica BR ? Bo długość rozumiem dobiorę na słuch. Mata z STX + wełna owcza (firma produkująca kołdry) będzie dobrym wypełniaczem ?

Skomentuj

15-20l strojenie 40Hz ?
                        raczej i 45-50hz (blizej 45)
                        Tylko jaka średnica BR ?
                        min 50mm. ja daje 60mm. czyli kupuj w STXie to co w polinku ma oznaczenie "fi68"
                        Bo długość rozumiem dobiorę na słuch
                        i tak i nie - wstepnie obliczasz a dostrajasz na sluch

Mata z STX + wełna owcza (firma produkująca kołdry) będzie dobrym wypełniaczem ?
                        tak

Skomentuj

Czaruję...
                        X