Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw do pokoju ~9mkw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw do pokoju ~9mkw

Witam.

Piszę temat gdyż przymierzam się do budowy zestawu który zagra lepiej od moich wiekowych ZGC Tonsila (GDN 20/30 + GDWK 9/80) i od Polarisów 200 które okazują się zbyt duże do tego metrażu.

Czego oczekuje?
    Nie lubię pisać o wymaganiach co do brzmienia bo nie potrafię ich dobrze sprecyzować.
    Chciałbym na pewno zejścia. Do tej pory ZGC mnie nie zadowalały, Polarisy schodzą do 40hz ale w moim pokoju trzeba słuchać na prawdę głośno żeby to usłyszeć. Po za tym jest pewna granica po przekroczeniu której (mowa o głośności) nie grają już tak nisko.
    Dlatego jak już pisałem, oczekuję zejścia i w miarę jak to możliwe szybkości. Ma być słychać bas nawet kiedy słucham cicho :).
    Co do tonów średnich, hmm, w polarisach już są (w ZGC niestety było kiepsko) ale strasznie krzykliwe i nachalne a czasem po prostu ich brak (mój Kenwood ma troszke wycofaną średnice, to może po części być winą). Dlatego dobrze by było gdybym mógł usłyszeć wokal i instrumenty w miarę na takim samym poziomie a nie np. gitarę która kłuje i zamazany, zasłonięty czymś wokal.
    Co do tonów wysokich - do tej pory GDWK 9/80 mi nie przeszkadzał, GDWK 8-11/120 regenerowałem we własnym zakresie (cewki niestety a może i stety STX'a) i po posłuchaniu 8-11 na cewkach stxa doszedłem do wniosku że 9/80 gra soczyście ale mało szczegółowo. Czego oczekuję - chcę szczegółów ale z drugiej strony nie chciałbym rezygnować z "cyknięcia" jakie dawał 9/80.

Pierwszy projekt na który zwróciłem szczególną uwagę to :
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677
    Dlaczego mi odpowiada ?
    A dlatego że z racji braku miejsca bardzo pasuje mi rozmiar suba (12L) i jego zejście.
    Niewielkie satelity.
    Cena za cały zestaw również nie jest wysoka.
    I czy nie warto by tutaj zrobić większego suba, np. na Stx'ie 22-140-8 ?
    Czy na tej 17tce byłby wystarczający do takiego pokoju ?

Drugi projekt na który zwróciłem uwagę to "3 drogi dla ubogich" dobrze znany na tym forum.
    Tutaj jednak zatrzymałem się na chwile bo pokój ~9mkw to wg. mnie trochę mało.
    Po za tym miałbym drobne problemy z ustawieniem kolumn. Najlepiej bowiem słyszałbym je gdybym siedział na kanapie a tam ląduje tylko na czas oglądania filmu, muzyki słucham raczej przed monitorem gdzie spędzam większość czasu jeżeli już słucham czegoś w domu.

Wracając do budżetowego zestawu 2.1.
    Satelity zasiliłbym wzmacniaczem stereo. Na dzień dzisiejszy jest to Kenwood KA-660 ale po sprzedaniu ZGC prawdopodobnie go zmienię. Do suba chciałbym oczywiście oddzielny wzmacniacz. Preferowałbym żeby był to gotowiec bo nie mam zielonego pojęcia jeżeli chodzi o budowanie wzmacniaczy. Podłączyłbym suba do wzmacniacza przez wejście wysokopoziomowe we wzmacniaczu suba tak by sterować wszystkim poprzez wzmacniacz stereo (dlatego dobrze by było gdyby wzmacniacz w subie zawierał takowe wejście).
    No oczywiście pytanie : gdzie taki wzmacniacz kupić ?

To by było na tyle.
    W razie czego pytać - jestem zmęczony i mogłem o czymś zapomnieć, ew. napisałem niezrozumiale.

Pozdrawiam.

freezoneq, do 9 m 3drogi to stanowczo za duzo, pomysl gdzie te pudla postawisz zestaw 2 drozny powinnien zupłnie wystarczyc. a skoro chciales budowac 3drogi to moze AWX-em sie zaintersujesz?

Skomentuj

A co myślisz na temat tego budżetowego 2.1 ? Sub na tej 17-tce wystarczy czy może pokusić się o 22-140-8 ?

Na całość chciałem przeznaczyć do +/- 400zł czyli AWX'y odpadają.

Skomentuj

Ja mam pokój o takim samym metrażu i słucham zestawu 2.1: kolumny GDN 15/40/5+Xt25TG i sub na GDN 20/80/2 napędzany symasymem. Jakość bardzo dobra, basu bardzo dużo> W zupełności mi to wystarcza.

Skomentuj

Zamieszczone przez freezoneq
          Na całość chciałem przeznaczyć do +/- 400zł
          Zamieszczone przez freezoneq
          3 drogi dla ubogich"
          I tak odpada bo masz najwyżej połowę...

Skomentuj

No więc właśnie. Taki zestaw 2.1 byłby myślę alternatywą dla zestawów ze sklepu ze średniej półki cenowej przeznaczonych głównie do komputera.
            Nie mogę się zdecydować na jakim przetworniku wykonać suba, jaki wzmacniacz zastosować.
            Muzyka jakiej słucham to głównie:
            -Wszelkiego rodzaju "drumy"
            -Jazz
            -Rock
            -elektroniki -house, electro etc.
            Poza wymienionymi zdarza mi się oczywiście słuchać wielu innych rodzajów muzyki no i to chyba jasne że od czasu do czasu obejrzeć film.

Skomentuj

3 drogi sobie odpuść bo gabarytowo takie same jak polarisy 200, a brzmieniowo możesz nawet nie zauważyć różnicy. Osobiście poszedłbym na twoim miejscu w te 2.1.

Skomentuj

A co z subwooferem ? Stx 22-140-8 do tego metrażu to nie przesada ?
                Wydaje mi się że 17-200-8-SW to będzie trochę mało do głośniejszego słuchania.
                Ew. czekam na inne propozycje.

Skomentuj

Sub to tylko na głośniku 8'', a więc STX 22-140-8 scx byłby na pewno dobrym rozwiązaniem. Musisz mu tylko zapewnić odpowiednio dużo mocy, czyli najlepiej wzmacniacz o mocy co najmniej 100W @ 8ohm.

Skomentuj

Dlatego prawdopodobnie kupię panel z allegro.
                    Mam jeszcze dylemat nt. tunelu b-r. Otóż nie wiem gdzie go umieścić.
                    Na froncie, spodzie, boku, z tyłu ? Czy umiejscowienie tunelu wpływa na brzmienie ?

Skomentuj

Jeśli subwoofer/kolumna ma stać blisko ściany to zaleca się stosowanie BR z przodu obudowy.

Skomentuj

Nie na temat...
                        A czy panel Irka w wersji 4Ohm (90W przy 8Ohm) będzie ok zakładając, że nie mam zamiaru 'burzyć tym STXem ścian' ?

Skomentuj

freezoneq, pewnie już to większośc powiedziała, ale 3drogi do takiego pokoju to kompletny bezsens, to ci tam nie zagra, przecież to jest mini pokoik. Myślę że nawet 2.1 jest bez sensu. Jak chcesz dużo basu zrób dobre monitorki na jakiejś 16/18nastce i tyle. A w przyszłości zawsze możes suba sobie dorobic, ale domyślam się że nie bedziesz odczuwał takiej potrzeby POza tym po co pchać się w bezsensowne koszta z subem na 17nastce, jak mozesz na 17nastce zrobić monitory i ci wyjdzie na to samo, z tym że będzie dwa razy lepszy dźwięk. Pamiętaj że sub to spore koszta, które więcej porzytku by przyniosły władowane w lepsze przetworniki do kolumn

Skomentuj

Jak już pewnie przeczytałeś, mam stare Tonsilowskie ZGC na GDN 20/30 i GDWK 9/80 i Polarisy 200 od Diory. Bas jest, owszem, jak słucham głośno, a ja chciałbym słyszeć go od najniższych poziomów głośności. Sub będzie na 22-140-8. Wszystko co muszę kupić to wzmacniacz i głośnik - resztę mam. Swoją drogą zestaw będzie czasami grał w pokoju 20mkw podczas oglądania filmów na większym ekranie więc myślę, że tam wykorzystam jego potencjał.

Skomentuj

Powtórzę się, 3 way od małych głośności nie gra dynamicznie. więc zrób 2.1 wtedy zawsze masz możliwość dodatkowej regulacji tonów niskich. Między 3 way a Polarisami 200 nie będziesz słyszał różnicy.

Skomentuj

To już wiem.
                                Chciałbym was jeszcze spytać czy w subwooferze stosować wzmocnienia ? A może nie ma potrzeby ?
                                Obudowę robię z płyty wiórowej 1.8cm. Objętość to 28L co daje strojenie 36hz.
                                Mam jeszcze pytanie odnośnie wejścia wysokopoziomowego.
                                Otóż interesuje mnie czy podłącza się chinch-e z sygnałem + wzmacniacz do wejścia wysokopoziomowego czy sam wzmacniacz pod wejście wysokopoziomowe?
                                Jeżeli opcja nr 2 czy regulując potencjometrem ilość tonów niskich we wzmacniaczu usłyszę "rezultat" nie tylko z kolumn ale także z suba? Proszę wybaczyć niewiedzę, to będzie mój pierwszy subwoofer oparty o wzmacniacz do tego przeznaczony.

Skomentuj

Wejcie wysokopoziomowe w subwooferze podpina się pod wyjścia głośnikowe wzmacniacza stereo, więc regulacja we wzmacniaczu będzie słyszalna w subie.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź.
                                    Czy cewkę rdzeniową można zastąpić cewką powietrzną?
                                    Mowa o cewkach o identycznych parametrach.
                                    Zauważyłem także że na stronie STX'a brakuje jednej z cewek powietrznych o parametrach 0,4mH 0,4ohm. Czy można ją zastąpić cewką 0,4mH 0,3ohm lub 0,4mH 0,6ohm lub ew. 0,5mH 0,4ohm ?
                                    Chciałbym zamówić wszystko w jednym miejscu dlatego pytam czy podmiana wchodzi w grę.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X