Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny quadral

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny quadral

Stałem się ostatnio posiadaczy małych 3drożnych kolumn Quadral. Jednak jak widać na zdjęciu poniżej zawieszenie w basowcach już pada:

Generalnie już zawieszenie jest takie kiepskie, że odpada przy każdym dotknięciu. Głośnik ma 7" więc nie wiem czy jest sens naprawiać zawieszenie ? Zresztą nie wiem czy gdzieś takowe dostanę do tak nietypowego głośnika, bo na pewno nie dostanę oryginalnego Quadrala.

Muszę coś z tym zrobić, gdyż potrzebuję takich małych odsłuchów (450mm/220mm/225mm), a nie mam zdolności ani tyle cierpliwości do budowania własnych bud. Druga sprawa to, że w obecnym momencie basu praktycznie nie ma i jest strasznie płaski... Wg producenta zestaw gra już od 35Hz co jest chyba niezłą ściemą... Tak na ucho to ja słyszę częstotliwość jego grania od mniej więcej 150Hz. Czy winą takiego stanu rzeczy może być kiepski stan zawieszenia ?

Tak na marginesie to dosyć ciekawe rozwiązanie z podwójną impedancją - 4 i 8ohm.

Teraz pytanie co polecacie - bawić się z naprawą niskotonowego? Czy może wrzucić coś innego? Nadmieniam iż nie chcę się bawić w budowanie nowych kolumn. Natomiast średnie i wysokie tony odpowiadają mi idealnie. Niestety w necie nigdzie nie można też znaleźć danych na temat tych kolumn, nie mam też dostępu do JIGa ani mikrofonu pojemnościowego by pomierzyć parametry głośnika żeby wiedzieć co mniej więcej kupić dokładnie. Będzie też w tym wypadku zabawa z modyfikacją zwrotnicy pewnie, ale trudno...

Jeszcze zdjęcia budowy i zwrotnicy:

Kolumny grają z amplitunerem Yamaha RX-500

Miałem podobny temat z kolumnami Magnat Monitor A, zawieszenie sparciało i rozlatywało się przy dotknięciu. Dziurki w membranach zabiły bas bo jest to obudowa zamknięta, więc nieszczelność wszystko niszczy. Kupiłem membranę od GDN'a 20/xx i udało się ją wkleić, bas pojawił się od razu, po wygrzaniu jest jeszcze lepiej.

Te 7 cali średnicy to w którym jest dokładnie miejscu? Bo może uda się dobrać jakąś membranę.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To jest obudowa bass reflex (z tyłu ma otwór).

Średnica membrany wraz z zawieszeniem ma na jakieś 14,3cm z tego co dobrze mierzę

Skomentuj

poszukaj w tonsilach nowego zawiesznia, moze dopasujesz
        tonsil ma duże zaplecze z częściami zapasowymi do głośników.
        Jak nie wymyślisz nic, to wymiana całego głośnika średnio, bez obliczenia obudowy i BR na nowo, to kupka mała.
        Mowiąc krótko, albo na odpieprz albo porządnie.

Skomentuj

Pytanie czy sypiące się zawieszenie może być przyczyną znacznego braku basu ?

Skomentuj

jak dla mnie może...jednak to już nie te parametry...
            ja bym powalczył z tą membraną:
            http://allegro.pl/item1007580014_zaw...chodniego.html
            masz tam a tabelce wymiary, pomierz dokładnie...powinna się nadać.

możliwe, że jeszcze ta mogłaby być OK:
            http://allegro.pl/item1007628546_zaw...gdn_16_50.html
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Oto moje wyniki pomiarów

řA 153,04mm
              řB 138,53mm
              řC 119,61mm
              řD 111,38mm
              h 6,4mm

Wymiar A z pewnością będzie nieco większy, gdyż nie mogę go dokładnie zmierzyć - na kosz obudowana jest taka plastikowy okrągły pierścień

[ Dodano: 2010-04-27, 19:11 ]
              wymiar A 153,04 to oczywiście wymiar z pierścieniem

Skomentuj

Napisz do umifonu Ta firma oferuje również możliwość zamówienia podzespołu do głośnika na zamówienie. Zapytaj się ile by chcieli za dwa takie zawieszenia :)

Skomentuj

dymeq, spokojnie podpasuje tu prawie kazde zawieszenie

jak chcesz to moge to zrobic

Skomentuj

Czaruję...
                  X