Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik z membraną bierną.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik z membraną bierną.

mam problem, otóż posiadam kolumny marki Unitra Tonsil jest to konstrukcja zamknięta wyposażona w dwa przetworniki niskotonowe 250mm z tym, że jeden z nich jest membraną bierną i tu właśnie jest mój problem, gdyż ze względu na ich wiekowość chciałem wymienić głośniki. Z resztą przetworników większego problemy nie ma wystarczy kupić odpowiedni, a co do tego biernego to już jest problem nigdzie w sklepach nie ma co zrobić? samemu wymieniać membranę?

A te głośniki przypadkiem nie mają płóciennych zawieszeń górnych?
    Jeśli tak, to przecież one są praktycznie wieczne.

Skomentuj

shape jakie to głośniki ? Czyżby ZG40:
      http://images25.fotosik.pl/120/291e881aeed81c4c.jpg :?:

Skomentuj

dokładnie tak, to są moje głośniki. problem w tym, że osoba od której je dostałem albo miała małe dzieci albo zero wyobraźni i nie wiem jak, nie wiem czym ale tak jakby podziurkowała kopułkę głośnika - dosłownie w każdym przetworniku :/ specjalnie żadnych zmian w dźwięku nie słychać lecz trochę wygląd mnie irytuje.

btw. to chyba raczej są papierowe przetworniki, tak mi się zdaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez shape
          btw. to chyba raczej są papierowe przetworniki, tak mi się zdaje.
          Membrany są papier, ale zawieszenie górne to płótno.

Skoro tylko kopułki są powgniatane, to kup same kopułki na allegro

Skomentuj

Jak cię to irytuje, możesz mi przekazać te kolumny
            A tak na serio, to wymień tylko te kopułki przeciwpyłowe, jeśli głośniki są OK to nie ma sensu tego ruszać... Wycinasz ładnie te kopułki i wklejasz nowe i głośniki są jak ze sklepu... Takie oryginalne głośniczki to też nie tanio chodzą...

Skomentuj

a teraz pytanie trochę z innej beczki, ale wciąż w o tych samych głośnikach. otóż wewnątrz dość ciężkiej obudowy do wygłuszenia użyto jakiejś żołtawej gąbki, nie umiem rozpoznać materiału, wygląda on "gąbkowato". czy jeśli zmienię ją na wełnę mogę pogorszyć preferencje akustyczne?

Skomentuj

sprawdź a się przekonasz
                wytłumienie nie ma aż tak dużego wpływu na dźwięk
                ale wełna ma zupełnie inną gęstość jak gąbka, no ale co do wytłumienia to nie wiem czy kiedyś nie było przypadkiem robione tak sobie

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                  wytłumienie nie ma aż tak dużego wpływu na dźwięk
                  Trochę mijasz się z prawdą. Wytłumienie i uszczelnienie dało naprawdę dużo na plus jakości basu :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                  X