Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak meble wpłyną na akustykę? (Perkusja, rysunek)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak meble wpłyną na akustykę? (Perkusja, rysunek)

Witam!
    Jako że mój nowy pokój w domu jednorodzinnym jest już prawie gotowy naszła mnie myśl, by takowy wytłumić. Troszkę przeraziłem się kosztami mat ze stożkami na pokrycie całego pokoju. I tu nasuwa się moje pytanie, czy ustawienie mebli będzie miało wpływ na akustykę pokoju? Jak tak to jak można by ustawić je by uzyskać jak najlepszy efekt?

Specyfikacja pokoju:
    ~4,80m x ~3,40m.

Oznaczenia na rysunku:
    1. Ściana z cegieł, pomalowana. Tu będzie stała perkusja (nie ma innej opcji).
    2. Ściana z płyt OSB lub gipsowo-kartonowych (wew. wełna mineralna) przekładana filarami z drewna.
    3. Okno.

Prawdopodobnie ściana nr 2 będzie posiadała maty ze stożkami.
    Na środku pokoju dywan + 2 fotele.
    Meble możliwe do wykorzystania to: biurko, duża szafa, parę szafek, łózko, parę kwiatków.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

Uploaded with ImageShack.us

Sciagnij sobie program CARA PLUS i zasymuluj.

Gereralnie perkusja zrobi chaos w takim pokoju wiec przyda sie mocne tlumienie wiec materialy pochalniajace dzwiek.. fotele, dywan. Poza tym dobrze by bylo zadbac o rownomierne rozlozenie dzwieku wiec rozpraszacze (moga to byc proste drewniane konstrukcje lub po prostu meble, rosliny i reszta). Ja martwilbym sie o rezonanse... taka gipsowa sciana moze sama grac (moze wylozyc korkiem czy cos)... przydaloby sie odpowiednio zabezpieczyc.. no i jesli dom sie jeszcze buduje to warto pokoj z perkusja nieco udzwiekoszczelnic.. mozna w przestrzenie w scianie zaladowac styropian? Chyba nie ma przeszkod?

Skomentuj

Styropian, owszem da się. Będę miał możliwość połączenia z wełną mineralną. Jednak zamiast płyt G/K użyję płyt OSB, a także wystających drewnianych kolumn. Czytałem, że umieszczenie w rogach pokoju szafek, regałów spowoduje zniwelowanie dudnienia. Czy to prawda?

Skomentuj

Na pewno roznego rodzaju rozpraszacze wplywaja na brak fal stojacych i rownomierne rozchodzenie sie dzwieku w pomieszczeniu czyli rowniez na brak dudnienia.

Najlepiej pokombinuj z jakims "szkieletem" z desek. Mozna np zrobic ciekawy regal na cala sciane albo jakos to wkombinowac w tworczosc artystyczną :P

Przykladowy rozpraszacz: http://www.wbacoustics.pl/galeria_dyfuzor_2D_1_7.php

Skomentuj

Czaruję...
        X