Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa SUBWOOFERA na STX GDN-30-500-4-AP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa SUBWOOFERA na STX GDN-30-500-4-AP

Witam. Chciałbym zbudować subwoofer na głośniku: STX GDN-30-500-4-AP. http://stx.pl/gdn-30-500-4-ap.html . Subwoofer głownie ma być do użytku domowego (pokój 25-30m2), oraz rzadziej większe pomieszczenia. Może macie jakiś lepszy pomysł na SUB ? Dodam - niskobudżetowy :)

OBUDOWA: Obudowa taka jaką zaleca producent (podobno wypada najlepiej) BR 65l/30Hz. I teraz pytanie ? Jakie wymiary powinna mieć obudowa aby uzyskać te 65l (odliczając już wzmocnienia + głośnik). Czy jest ktoś w stanie podjąć się projektu obudowy ?

WZMACNIACZ: Nurtuje mnie pytanie: Jaki wzmacniacz ? Dodam że chciałbym aby był to wzmacniacz oddzielny (SUB PASYWNY), oraz aby był on wykonany samodzielnie - nie kupiony gotowy. Elektronikiem dobrym nie jestem - zaczynam dopiero zabawę z tym (lecz mam poparcie ojca, elektronika). Nie mam zbyt wielu funduszy (licealista), więc przydało by się coś w miarę taniego a DOBREGO.

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc oraz własne sugestie, ponieważ, będzie to mój pierwszy większy PROJEKT, oraz pierwszy SUBWOOFER

Bardzo fajny głośnik.
    Testowałem go w budzie 45L br (bo ryła pod ręką) i powiem, że wg mnie było ok. Niczego nie brakowało. Szybki i nawet zejście było.
    Wydaje mi się, że max buda dla tego głośnika to max 50-55L
    Co do obliczenia wymiarów skrzyni to w przyklejonych tematach jest wszystko co do tego jest potrzebne.
    A dlaczego chcesz oddzielny wzmacniacz? Nie lepiej go wmontować w tylną ścianę skrzyni nawet po to, żeby nie przeszkadzał? A i tak będziesz musiał użyć w nim filtrów aktywnych do korekcji. Myślę, że wzmacniacz ok 200W był by ok. Np holton ale cena jego nie będzie mała. Wzmacniacz, filtr, nie małe trafo, radiator. Zależy co dla kogo znaczy mało.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wyżej masz temat "wylicz obudowę bez stresu" podajesz wymiary i grubość materiału. Sub ma być aktywny skoro chcesz zasilać oddzielnym wzmacniaczem.

Skomentuj

A co do wzmacniacza IRKA:
        http://www.fratu.pl/irek/?uklady-audio,31 któryś z projektów TDA ? Da rade jakoś ?

Skomentuj

Sewes, nie
          pojedyńczy za mały a mostek nie obsługuje 4ohm
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A coś w tych granicach cenowych ? Co do wzmacniacza ? Albo może inny głośnik STX ? nie wiem - pomocy :) A powiedz mi co tracę np. dając wzmacniacz 100W do głośnika np. 400W ? Nie wyciągnę tyle basu czy po prostu będzie cicho ? Mile widziane propozycje - lecz proszę wziąć na uwagę to ze nie jestem jeszcze SPECEM w elektronice.

EDIT: A jakby zastosować do tego jakiś wzmacniacz na MOSFETACH ? N Mosfet czy jakoś tak IRKA ? Nie chciałbym przekroczyć 100zł za wzmacniacz.

Skomentuj

Mam ten sam głośnik, jak na razie z panelem z allegro za 120zł ( ok 150W przy 4 OHM)
              Czuć niedosyt mocy, ale jak na granie w bloku dla mnie wystarcza. I tak wszystko lata w pokoju... :mad:
              Buda testowa 53L strojenie 40Hz - i jak dla mnie trzeba obniżyć strojenie. Dla mnie jest za wysokie , więc Zrobię 65L i strojenie 30Hz tak jak zaleca producent.

Ciekawy głośnik jak za te pieniądze z dość dużym apetytem.

Do 150zł ( ten z wysyłką) lepszego wzmacniacza do suba nie znajdziesz http://www.allegro.pl/item1035289285...nego_300w.html
              Pozdrawiam

Skomentuj

A może coś z tego http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/5187.pdf AVT 5187 - 65zł lub może http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/482...o+montazu.html"

Co do tego z allegro - WYGLĄDA ciekawie 120zł i już z 'TRAFEM', ale muszę się upewnić, że to będę robił więc decyzja nie hop-siup :)

EDIT: Widzę, że koleś wystawia je na bieżąco, więc jak się zdecyduje to go wyrwę na next aukcjach. A co reszta na to ? Dobry jest ? Tylko zauważcie, że ona ma pasmo od 40Hz a głośnik ma schodzić do 30 Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sewes
                  Nie chciałbym przekroczyć 100zł za wzmacniacz.
                  powodzenia :lol:

jak chcesz wydac tak malo kasy to zapomnij o wlasnej budowie

jak chcesz tanio i z w/w glosnikiem to mam jedna propozycje

tanio da sie kupic sharpy ktore maja ok 2x150-200w przy 8ohm
                  w/w glosnik jest zbudowany w oparciu o 2 cewki 8ohm polaczone rownolegle. wystarczy ze zamowisz u STXa ten glosnik z rozlaczonymi cewkami i masz tanio pozadnego suba duzej mocy
                  oczywiscie trzeba bedzie dodac jeszcze filtr dolnoprzepustowy

Skomentuj

Sewes, wzmacniacz to podstawa, nie tyle głośność, nie tyle głębia basu, co kontrola! Pozatym V prostopadłościanu obliczamy wzorem: a*b*c

Skomentuj

EDIT: Widzę, że koleś wystawia je na bieżąco, więc jak się zdecyduje to go wyrwę na next aukcjach. A co reszta na to ? Dobry jest ? Tylko zauważcie, że ona ma pasmo od 40Hz a głośnik ma schodzić do 30 Hz.
                      To jest cięcie od góry, czyli jak dasz na 40 Hz to teoretycznie będzie on grał od załóżmy 20Hz do 40Hz. jak ustawisz tam 80Hz to będzie grał od 20 Hz do 80 Hz itd.

W tym budżecie nic innego nie wymyślisz.

Skomentuj

Ma ktoś może PLIKI z tego LINKU http://84.40.195.123/~esh0/files/n-mosfet.rar (jest to wzmacniacz N-Mosfet IRKA) lecz link chyba już wygasł.. może ktoś reupnąć jeśli ma zawartość ? Ew. jakiś namiar.

Skomentuj

to jest to samo co to:
                          http://audio.com.pl/pdf/dla_elektronikow/AVT2762.pdf

przeczytaj dokładnie artykuł, irek zaproponował tam pewne zmiany
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Podepnę sie pod temat bo też zamierzam APka montować do kina :) i czy koncówki mocy nadaja sie do napędzenia AP żeby choć w kinie sobie pograł. (odciecie w Ampli, lub osobny układ do regulacji, a konówka mocy tylko do napędzania)

Nawet wzmaki typu Holywood... są jakieś za i przeciw ??

Skomentuj

a niby dlaczego ma to sie nie sprawdzic?
                              tylko olej
                              Zamieszczone przez ploter
                              wzmaki typu Holywood
                              :???:

Skomentuj

Myślę, że temat do zamknięcia/skasowania, gdyż przekroczył mój budżet - licealisty (główny powód to koszty wzmacniacza)

Skomentuj

Sewes, to moze w takim razie zacznij od czegos mniejszego?
                                  moze GDN 22 SCX + mostek TDA irka?
                                  trafo da sie latwiej kupic okazyjnie. latwa budowa wzmacniacza i za ok 250-300zl mozesz miec gotowego suba

Skomentuj

Czaruję...
                                  X