Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt na Visatonie i Tonsilach - warto poprawiać ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt na Visatonie i Tonsilach - warto poprawiać ?

Witam,
    Z 4 lata temu postanowiłem zbudować na szybko kolumny oparte na basowym Visatonie w 300s i tonsilowskich GDM 18/80 i GDWT 9/100 FP - czyli coś "prawie" jak Altus 300. Głośniki 8 omowe.
    Sprzęt nie tylko do domu bo czasami miał nagłośnić jaką małą imprezę więc o jakiś porządny dźwięk się nie rozchodziło.
    Nawet JIGa budowałem (może mam go gdzieś..) ale coś nie wychodziło z pomiarami i zarzuciłem pomysł projektu zwrotnicy i wsadziłem byle co :/ A że wzmacniacze były i czas gonił to powstała jako taka namiastka kolumn. Do tej pory nie wykończone z zewnątrz. Od jakiegoś czasu kolumny stoją w domu i jakoś tam grają. Tyle że nie tak jak powinny co jednak słychać.
    Tu mam pytanie. Czy z racji użytych głośników i posiadanych obudów warto poprawić owe kolumny poprzez zmianę np zwrotnic, ew. wytłumienia - choćby odrobinę ?
    Rozumiem że bez pomiarów się nie obędzie ? :/

Parametry skrzyni:
    - obudowa zamknięta
    - mocno tłumiona wełną mineralną (jakaś akustyczna) dla visatona i watolina dla GDM'a
    - 70 litrów dla W 300 S (co najmniej bo doszły wspomniane niżej wzmocnienia)
    - 10 litrów dla GDM 18/80 plus w tej samej komorze GDWT 9/100 FP.
    - boki z wiórówki, przód i tył mdf klejony z wiórówką, wewnątrz umocnienia w rogach i w poprzek - aż do przesady..
    - o zwrotnicy lepiej nie mówić...

Z góry dziękuje za krytykę i ew odpowiedzi.

na poczatek to ja bym wywali GDWT i dal tam jakas dobra kopolke - niekoniecznie polska :P

pozniej niestety trzeba by zrobic pomiary
    tobie pewnie nie wychodzily bo nie dzialal ci preamp do mikrofonu (tez tak mialem )
    jakbys teraz kupil gotowy (koledzy na allegro sprzedaja) to moze bys sobie poradzil
    z pomiarami udezasz do doswiadczonych kolegow i moze cos z tego powstanie

Skomentuj

No to odkurzyłem JIGa i już wiem czemu się poddałem :)
      Mam kartę SB Audigy 2 i pomimo dobrze zbudowanego JIGa, kalibracja impedancji to niestety nieporozunie :/ (zapewne nie raz wałkowany problem błędu "Warning. You seem to have an open circuit at the jig instead of a resistance. Check your connections carefully" ). Wyniki są kosmiczne..
      Chyba że z zintegrowaną pokombinuje. Poczytam jeszcze czy coś da się z tym zrobić

Skomentuj

tak, ten blad czesto wyskakuje i nie ma on nic wspolnego z karta...
        sprawdz po raz kolejny czy dobrze podlaczyles przewody i czy masz dobre ustawienia na przelacznikach
        sam mialem ten blad ale nie pamietam czym on byl spowodowany - poczytaj, bylo wiele razy

Skomentuj

Z racji tego że nie mam dużo czasu chyba polegnę na laurach :neutral:
          Dziś conieco posprawdzałem, wszystko było "niby" w porządku (jakby było ok to by były dalsze pomiary). Wątki na forach posprawdzane co do problemu ale jakoś nie dotarłem do rozwiązania. Zakończyło się że na tym że włożyłem nawet poczciwą kartę SB Live model 0100 ale na moim obecnym komputerze (Win 7, 4GB ramu) to sterowniki, nawet te modyfikowane pod system fiksowały.

A co do zwrotnicy. Kiedyś na raz dwa była zrobiona i kupa kasy tylko na to poszła. Nie dość że liczona według pomysłu pewnej strony www to i z kalkulatora a wszędzie rząd 18dB (teraz nie wiem po co aż tyle..). Wyobraźcie sobie - istny potwór. I jeszcze poucinana 500 / 5500.

Dokopałem się na innym forum do zwrotek pod Tonsilowskie kolumny Altus 300 i jemu podobne - są tam również wspomniane GDM i GDWT. Ten ostatni zapewne kiedyś jednak wymienię. No i jakoś sensownie utnę tego Visatona bo 500 Hz to za nisko i zapewne wyżej pociągnie.
          I chyba zmienię wytłumienie - za dużo tej wełny i chyba za bardzo jakby 'ubita' :???:
          Postudiuje w wolnym czasie te artykuły i firmowe zwrotki i ich ew przeróbki (które za pewne były robione na słuch...).

W skrócie powiem że jeśli chodzi o bas to kolumna potrafi go wydobyć. Nic nie buczy i nie pierdzi. Ale to chyba jeszcze nie to co chciałbym wydobyć z tego Visatona - którego najczęściej widywałem w subach DIY niż w obudowie zamkniętej (u mnie dla przypomnienia dobre 70 l).
          I 'na słuch' za dużo jest 'środka' mimo tłumika -3 dB.

Za dnia zazwyczaj chodzą podłączone pod starą poczciwą Optonic'e SM-1515 (bodajże 2x40 rms, 8ohm) która za słaba jest pod te kolumny by wydobyć ich pełną moc i nie da się tego ukryć.
          Ale jak już podepne 100W wzmacniacze (radiowęzłowe, lampowe typu Bis 101, szczyt techniki to nie jest ale są mocne) to niestety jakiś przester się pojawia w GDM'ie na dużej głośności i zaczyna furkotać i trzeba zciszyć. Zapewne i tu jest problem we wzmacniaczach ale to na razie pozostawiam.

Naprawdę nie dam rady pomiarów porobić :cry: (wspomniane problemy i czasu mało na takie poważne zabawy) i wiem że to nie będzie w porządku :neutral: No ale warto było się zapytać czy jest jakaś szansa za co dziękuje :wink:

[ Dodano: 2010-05-20, 10:37 ]
          Przepraszam za post pod postem. Czy jeśli któryś z użytkowników forum pomierzył same głośniki, zdjął ich charki, to już można by lepiej zaprojektować zwrotnice? Oczywiście bym się odwdzięczył.
          Jeśli ktoś byłby chętny to jestem z okolic Trójmiasta i użyczyłbym powyższe przetworniki na czas pomiarów a jak ktoś dalej mieszka to ew wysłał pocztą. Z góry dziękuje za odzew :)

Skomentuj

Czaruję...
          X