Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fronty kina domowego do 40m2 na Dayton RS180S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fronty kina domowego do 40m2 na Dayton RS180S

Witam Wszystkich
    Planuję zbudować zestaw kina domowego do pokoju o powierzchni 40m2. W skład zestawu wejdą tylko kolumny frontowe i tylne efektowe. Co do ostatnich problemu nie ma. Istnieje on natomiast w kolumnach głównych. Chodzi o impedancję. Amplituner nie "przyjmuje" mniej niż 6 Ohm. Zestaw jaki planuję zbudować to 2.5 drogi na 2xDayton RS180S-8 + jakiś metalowy Seas na górę. I tu jest problem ponieważ wszystkie projekty tego typu jakie znalazłem są znamionowo 4-omowe i boję się, że wyjdzie kupa :(. Czy istnieje jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu ewentualnie projekt lub chociaż schemat zwrotnicy? Dodam, że interesuje mnie tylko referencyjna seria Daytona i 2.5 drogi, ostatecznie 2 drogi. System będzie pracował bez subwoofera. Budżet na głośniki i zwrotnicę do jednej kolumny to 700-800 zł. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Markus.

niestety zostaje ci do wyboru jedynie zestaw 2 drozny... lub np STXy http://www.stx.pl/fx-300-diy.html

a czy twoj ampli poradzi sobie z napedzeniem takich glosnikow?
    bo moje doswiadczenia z amplitunerami kina domowego najczesciej wykazuja ze nie radza sobie :???:

Skomentuj

Ampli przy 4 Ohm od razu się wyłącza, przy 6 nie testowałem ale niby od 6 startuje. Zastanawia mnie głośnik RS180-4, nie znam tego głośnika ale gdyby nie odstawała za bardzo parametrami od RS180S-8 od biedy zrobiłbym 2 drogi, ciekawe tylko czy s 40 metrach bas nie będzie za szczupły. Z tego co widzę nie ma ekranowania, ale to nie problem. Pawełku, stxy odpadają gdyż zestaw robię dla brata a ten uparł się na metalowce - fx300 załatwiłby problem . Znasz może te daytony 4-omowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        niestety zostaje ci do wyboru jedynie zestaw 2 drozny... lub np STXy http://www.stx.pl/fx-300-diy.html
        Czy tylko STX jest na świecie? :roll:
        Czemu akurat tylko Dayton?

Skomentuj

Zamieszczone przez markus111
          Planuję zbudować zestaw kina domowego do pokoju o powierzchni 40m2. W skład zestawu wejdą tylko kolumny frontowe i tylne efektowe
          Przy takim podłączeniu nie ma to prawa zagrać dobrze, część sygnału idzie na centralny i nie ma takiego systemu surround który puszcza sygnał tylko na fronty i efektowe, poza tym ampli nie poradzi sobie z dwoma 18 na kanał, nawet z jedną przeważnie mają problemy i bas pozostawia wiele do życzenia jeżeli całość nie jest wspomagana aktywnym subem.

Skomentuj

niestety nie mialem jeszcze zadnego daytona w rekach...

Zamieszczone przez benek161
            Czy tylko STX jest na świecie?
            oczywiscie ze nie. ale pokaz mi inne 2,5 drogi 8ohm za rozsadne pieniadze :P

Skomentuj

oczywiscie ze nie. ale pokaz mi inne 2,5 drogi 8ohm za rozsadne pieniadze
              A GDN 13/50/9 12Ω*2 + Seas 27tbfc lub morel MDT29. Jak się postarać wyjdzie nawet 1100:P Tylko że 6Ω :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
                A GDN 13/50/9 12Ω*2 + Seas 27tbfc lub morel MDT29. Jak się postarać wyjdzie nawet 1100:P Tylko że 6Ω
                to 2 drogi i w dodatku na 13cm glosnikach
                no ale opcja tez ciekawa
                tylko ze nie metalowe :???:
                zestaw robię dla brata a ten uparł się na metalowce

Skomentuj

A co byście koledzy polecili zamiast Daytonów do tego typu konstrukcji? Chodzi mi o głośniki z aluminiową membraną. Tak żeby się zmieścić max 1k zł na głośniki i zwrotnicę do jednej kolumny.

Skomentuj

chyba tylko seas
                    jest tez visaton AL170 ale rownie drogi

Skomentuj

Zastanawiałem się nad AL170, mimo że drogie to jest ten sam problem (impedancyjny) co z Daytonami (2,5 drogi). Coś mi się wydaje, że skończę na FX300 a zamiar budowy takich miałem na początku. Tylko coś metalowego na górę bym wstawił, może jakiś Seas. Nie wiem co się ładnie by zgrało z 18 AWX. Chyba, że ten wysoki AWX nie jest taki zły.

Skomentuj

Tylko coś metalowego na górę bym wstawił, może jakiś Seas
                        ale wiesz ze metalowe seasy nie brzmia jak typowe metalowece?

Skomentuj

mi tego nie powiesz :lol: brencik próbował.. w 4 na 5 zestawach maja one swoje charakterystyczne brzmienie...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                            mi tego nie powiesz :lol: brencik próbował.. w 4 na 5 zestawach maja one swoje charakterystyczne brzmienie...
                            Czyli jakie? Jak można słownie opisać charakter ich brzmienia?

[ Dodano: 2010-05-19, 06:01 ]
                            A co sądzicie o konstrukcji Visatona VIB200GF? Jest 8-omowa, gotowy projekt zwrotnicy jest, 8 cali na dole więc dwie takie jakoś w 40 metrach powinny sobie poradzić, efektywność również nie najniższa. Obawiam się tylko o średnicę, która może być mocno wycofana :neutral: . Do tego jednak dołożę głośnik centralny i powinno się to dać jakoś słuchać :smile: . Warto zainteresować się tą konstrukcją?

Skomentuj

Czyli jakie? Jak można słownie opisać charakter ich brzmienia?
                              musisz tego sam posłuchać. Już kiedyś była dyskusja na ten temat, Yoshi pisał, że wszystko zależy od aplikacji na zwrotnicy i można to złagodzić. Przejdz sie gdzies do sklepu lub poszukaj kogos z forum kto ma aluminiowe seasy i posluchaj

Skomentuj

ja mam inna propozycje
                                tak sie sklada ze mam na stanie 4 sztuki RS150s-8 ktore chetnie sprzedam
                                mozesz na nich zrobic swietne 4 kolumny lącząc je z jedwabnym lub aluminiowym seasem.
                                minimum impedancji wychodzi powyzej 6ohm wtedy. pozatym zostaje Ci sporo kasy na zrobienie suba gdyz w tak duzej powierzchni bez suba sie nie obejdzie. zaden glosnik niskosredniotonowy nie zapewni odpowiedniego wypelnienia w dole dla kina domowego.
                                na szczescie dayton robi tez swietne glosniki do suba w dobrych cenach.

Skomentuj

Co to za model ampli?

Jeżeli nie toleruje mniej niż 6ohm to pewnie nie jest najwyższych lotów... Za pewne był projektowany z myślą o satelitach które zwykle mają 8 ohm i małe zapotrzebowanie na moc. Jeżeli chcesz żeby kolumny były na tyle mocne żeby całość grała bez suba, to przy tym ampli może wyjść kupa niestety. Jeżeli nie chcesz mieć oddzielnej skrzynki na subwoofer to może aktywne doły we frontach?

Przemyśl to jeszcze raz.

Skomentuj

Harman Kardon AVR 260, nie jest on taki najgorszy.

Skomentuj

Ampli przy 4 Ohm od razu się wyłącza
                                      Harman Kardon AVR 260,
                                      Wygląda na to ze nowszy model jest gorszy od poprzednika, u mnie pod h/k255 podłączam co mi wpadnie w ręce i jeszcze nigdy się nie wyłączył nawet 4omowe kolumny na 8 calowym basie, fakt ze słabo było z kontrolą głośnika ale nic się nie wyłącza, może z twoimi kolumnami jest coś nie tak, sprawdź kable i wszystkie połączenia.
                                      Jeśli chcesz na fronty duże kolumny to musisz pomyśleć o jakichś końcówkach mocy do ich wysterowania i wtedy będzie ok.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X