Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co to za głośniki TVM Tesla 6604-wersja pod szyldem Westra?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to za głośniki TVM Tesla 6604-wersja pod szyldem Westra?

witam,

kupiłem niedawno na allegro głośniki Westra KF-200 934

Moim zdaniem wyglądają zupełnie jak głośniki Tesla ARZ 6604 - aczkolwiek takowych nie miałem w posiadaniu, bazuję na zdjęciach.

Co o tym sądzicie, czy to to samo pod innym szyldem? W załączniku zamieszczam zdjęcia głośników.

Jaka obudowa byłaby najlepsza? mam obudowy po zg-10 (w oryginale siedział w nich Tonsil GDS 20/10) ale są one niestety malutkie, około 9 litrów.

Z tego co wyczytałem, dla tej Tesli dobrze byłoby zrobić closed 20l. A co gdybym otworzył tą obudowę np. 1/3 ? Szczerze mówiąc, trochę nie chce mi się robić nowej obudowy od podstaw dlatego kombinuję :)

Zastosowanie - raczej robocze niż hi-fi. Ma nagłasniać wokal i gitarę na koncertach akustycznych. Muzyka - sporadycznie.
    Załączone pliki

Wygląda identycznie:

Magnes ma chyba inny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szokal
      Co o tym sądzicie, czy to to samo pod innym szyldem?
      ile razy powtarzamy ze westra to tesla i tonsil na "zachodni" rynek?

mozesz wsadzic w to co masz

Skomentuj

Że Westra=tonsil na zachodni rynek to wiedziałem, co do Tesli - nie byłem pewien. Dlatego chciałem się upewnić. No i mogłoby też być to coś jeszcze innego, albo nieco zmodyfikowany głośnik. Wygląda jednak, że to w 100% to samo.

Co do - moja wersja ma po prostu osłonkę plastikową na magnes, dlatego może wydawać się inny.

Pakuję go w takim razie w te nieszczęsne closed 9L i zobaczymy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szokal
          Co do - moja wersja ma po prostu osłonkę plastikową na magnes, dlatego może wydawać się inny.
          "cos" trzeba zmienic zeby wyjadacze sie nie pokapowali... :razz: :lol:

Skomentuj

Jednak osłonka na magnes się przydaje, może po prostu w niektórych partiach jej nie było?:)
            no i pieczątka jest inna oczywiście, a to już wystarczy żeby nikt się nie zorientował :mrgreen:

A wracając do tematu, czy 9 litrów to przypadkiem nie "dużo za mało"? Z tego co wyczytałem, aplikowany powinien być raczej do litrażów rzędu 20 litrów...

Skomentuj

Z tego co wyczytałem, aplikowany powinien być raczej do litrażów rzędu 20 litrów...
              Oj, z tego co można wyczytać na necie to ten głośnik jest raczej aplikowany w horna (głównie dzięki działalności jednego z naszych forumowych kolegów (który niestety teraz raczej rzadko tutaj zagląda, a szkoda) i jego kolegów (kolegi?))... Poszukaj jeszcze.

Co prawda te 20 litrów wydaje się całkiem prawidłowe, biorąc pod uwagę średnicę głośnika ale z doświadczeń np Mariana (również forumowy kolega, działa z tym głośnikiem http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...r=asc&start=25 ) wynika, że tak duża obudowa to jednak kupka i po przesiadce na 12 litrów poczuł zdecydowaną odmianę na plus. Moim zdaniem albo pakujesz ten głośnik w małą obudowę zamkniętą i robisz do tego dół na stricte niskotonowcu (i pewnie jeszcze jakiś supertweeter by się przydał) albo robisz horna (najlepiej wg projektu Umberto ale raczej ciężko go znaleźć w sieci bo on raczej "chronił" swoją pracę (co jest poniekąd zrozumiałe) - choć chyba jest nawet gdzieś na tym forum jego projekt - poszukaj ) i do tego też supertweeter. Z tym supertweeterem to nie jest jakaś tam konieczność ale krążące opinie (a tylko na nich się opieram bo nie miałem okazji słuchać ARZ'ki) świadczą o tym, że ten głośnik ma fajne średnie ale nie gra wysokimi...

Reasumując - albo mała obudowa + dół + supertweeter, albo horn + supertweeter.
              Tylko popytaj jeszcze jaka wysokotonówka się tutaj sprawdzi i przy jakim odcięciu bo przy złej konfiguracji mogą być problemy w paśmie wysokie średnie / wysokie - a to już jest spory problem.

Skomentuj

Wiem, że głośnik był aplikowany w hornie, przeglądałem szczegółowo te konstrukcje już dawno temu (ale wtedy nie zdecydowałem się na zakup tego głośnika). Jednak nie zamierzam robić horna, potrzebuję mobilnych kolumn do zastosowania również roboczego, jak już napisałem.

Natomiast znalazłem właśnie posty gdzie polecano wpakować go w obudowę zamknięta 20l. A te 12 litrów... no właśnie, parę litrów tej mojej obudowie od ZG-10 brakuje. Trzeba będzie dać chyba sporo wytłumienia.

A supertweeter? Nie! Nie po to jest szerokopasmowiec :) Generalnie jestem miłośnikiem takiej konstrukcji głośników i mam sporo różnych.
                Wolę żeby góra była nieco słabsza, ale z szerokopasmowca a nie tweetera. Projekt Mariana bardzo ciekawy.

[ Dodano: 2010-05-23, 08:12 ]
                A pomysł z otworzeniem w większej mierze tylnej ścianki - trochę jak w kolumnach gitarowych? Może w tą stronę pójść? Póki co oczywiście zobaczymy jak jest w closed, ale jeśli będzie bardzo podbarwiał dźwięk, to chyba tak zrobię.

[ Dodano: 2010-06-01, 23:54 ]
                Po przesłuchaniu stwierdzam, że te głośniki to rewelacja. Pewnie że są kierunkowe, i mają stosunkowo mało basu, ale dźwięk który z nich płynie - rewelacja. Stereofonia, klarowność dźwięku, szybkość, rewelacja :roll:

[ Dodano: 2010-06-01, 23:54 ]
                Po przesłuchaniu stwierdzam, że te głośniki to rewelacja. Pewnie że są kierunkowe, i mają stosunkowo mało basu, ale dźwięk który z nich płynie - rewelacja. Stereofonia, klarowność dźwięku, szybkość, rewelacja :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                X