Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak sie zabrac za budowe wlasnych kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak sie zabrac za budowe wlasnych kolumn

a wiec
    po pierwsze witam wszystkich forumowiczow :)
    op drugie:
    moj problemik wyglada w ten sposob, ze chcialbym sobie cos samodzielnie sklecic, ale jestem totalnym laikiem w tym temacie. bylbym Wam niezmiernie wdzieczny za pomoc w tej kwestii.
    nie chcialbym obciazac Was miliardami pytan, watpliwosci, a chcialbym wykazac sie jakakolwiek wlasna inwencja wiec prosilbym o jakies internetowe namiary, ktore przyblizylyby mi sposob, w jaki powinienem sie zabrac za budowe kolumn.
    jakies ogolne informacje nt. akustyki, elektroniki itp.
    i takie pytanka typowo teoretyczne:
    1) na co powinienem zwrocic szczegolna uwage podczas budowy :?:
    2) czy sa jakies programy wspomagajace proces budowy :?:
    hmmm...
    to na razie tyle jesli chodzi o jakies moje problemiki, z gory dziekuje Wam wszystkim za pomoc i prosze o wyrozumialosc...
    pzdr

Poczytaj artykuly na glownej stronie http://www.diyaudio.pl (linki po prawej stronie). Nie ma programu wspomagajacego proces budowy, sa za to programy wspomagajace proces projektowania np WINISD

Skomentuj

hmm, poczytalem, z takich bardziej technicznych rzeczy to wiecej rozumiem, z tych bardziej juz fizycznych troche mniej....moze jakies proste wytlumaczenie jak interpretowac wykresy z tych programow o ktorych wspomniales, jakie glosniki zastosowac, inaczej jakich firm...jakies praktyczne porady, tak szybciej to w glowe wejdzie :)

edit:
      zeby troche sytuacje rozjasnic, chcialbym sklecic cos 3d, zeby mialo szybki i dynamiczny bas (preferuje muzyke techniczna), i zeby bylo na podloge :) a co do obudowy to hmm...bass reflex chyba...ale nie wiem czy to zbyt trudne jak na 1-wszy raz nie bedzie, dzieki z gory
      pzdr

Skomentuj

Bedzie bardzo trudne. Sam sie porwalem i zobaczylem :P

Skomentuj

pomogles mi
          a tak troche z innej beczki, jaki typ obudowy wg Waszych subiektywnych opinii jest ciekawszym rozwiazaniem...

Skomentuj

A bardzo prosze :) Zawsze do uslug. Typ obudowy? To zalezy od parametrow przetwornikow.

Skomentuj

no juz sie zdazylem dowiedziec, ze wszystko od wartosci Qts zalezy. rozgladajac sie za jakimis glosnikami, zwrocilem uwage na ARN-226-05-4 odp za nieskie tony, srednie - ARN-150-03-4 a wysokie ARV-104-04-4.
              tak sobie wymyslilem, nie wiem czy mam racje, nie wiem czy to dobry wybor. licze na pomoc heh
              b-r to chyba tylko na niski ton, ale tutaj chyba on nie bedzie mial zastosowania...mam racje ? jesli nie prosilbym o wyprostowanie moich mysli :)

Skomentuj

nio czołem.
                napisz jaki masz pokój . Jaką kasa dysponujesz . Czy masz dostep do płyt meblowych czy bedziesz za to płacił .
                Uprzedzam ze wykonanie własnych kolumn zajmuje troszku duzo czasu .
                Czego oczekujesz od głosniczka - czyli :-) jak ma brzmieć i czego słuchasz .jaki masz wzmacniacz . itd itp

Skomentuj

Dokladnie, Chomik ma racje. Nie patrz na pasmo przenoszenia. A przynajmniej nie tylko. Zdefiniuj swoje warunki i potrzeby a potem rozgladaj sie za odpowiadajacym i sprzetem.

Skomentuj

ok wiec:
                    powiedzmy, ze na same glosniki mam ok 300 pln, wiem, ze to nie jest duzo, ale patrzac na to, z czego kontruowane sa przez uzytkownikow kolumny to winno wystarczyc na to, co zaproponowalem wyzej.
                    hmm, muzyka juz wczesniej wspominalem: muzyka elektroniczna, glownie trance, ale i rock , jednym slowem wszystko z przewaga technicznych brzmien
                    napedzane toto jest wzmacniaczem SONY TA-FE510R (zna to ktos? jakies dane tchniczne etc. bylbym wdzieczny).
                    plyty mam, wiec to nie jest problem.
                    to, ze trwa dlugo mnie nie przeraza, glosniki mialyby grac w pokoju ok 15 m^2, na poddaszu, ksztalt to taki bardziej kwadrat :)
                    oczekuje dynamicznego basu, wyraznych tonow wysokich...qrde ciezko opisac :)

Skomentuj

na 15 m2 to raczej cos 2d ale 3 glosnikowego...
                      bedzie i glosno i czysto jezeli sie uda i napewnoe latwiej zrobic...
                      poczekaj chwilke moze na stx-y nowe...
                      albo zaproponuje 2x arn188...srednie toszke ucierpia ale bas bedzie niezly...

Skomentuj

wiec 3 glosnikowe, 2d tak?
                        a zwrotnice? jakies beda potrzebne/wskazane?
                        a gdzie w necie mozna ogladnac STXy?

Skomentuj

stx-y narazie nie mozna obejrzec bo strona w przebudowie...pewnie niedlugo bedzie dostepna...a zwrotnice to najlepiej samemu zrobic...jezeli nie chcesz sie "rzucac" na takie wyzwanie to kup gotowa ale poszukaj z podzialem ok 3000 Hz na prolechu sa takowe ale co co ich jakoscie to NC nic o nich nie wiem..

Skomentuj

jesli w czymś pomoge to napsize tak :

- jesli sluchasz takiej muzy to postaw na obudowe zamknietą, nikt niemówi ze ona jest gorsza od BR i prosta w zrobieniu, BR wcale niejest problemem jesli ma sieodpowiedni głosnikk, zamknięta obudowa o też peien problem- trzeba ja uszczelnić dorbze, odpowiednio wzmocnić co w BR niejest aż tak potrzebne, te cechy stawiają ją na rowno z obudową BR wiec jak dla ciebie zamknięta do tej muzy ze względu głownie na impuls

- przy pierwszej konstrukcji niepatrz na wygląd, najwazniejsze żeby obudowa byłą solidnie i dorbzezrobiona ja mówiłem uszczelniona itp itd, wygoda obsługi jak odpowiedni terminal i wszystko razem ładnie skomponowane, wykonczenie jak np fonir czy okleina narazie zostaw w spokoju, surową obudowe można potem wykonczyć a zobaczysz ze gdy uda ci sie osiagnac dobry efekt (w co wierze) akustyczny to odrazu zapomnis o wykanczaniu i bedziesz chciałtylko słuchac i słuchac własnych kolumn

- pamiętaj ze to ty projektujesz czyli wymiary obudowy sam dobieras dla siebie i pod własne gusta, jedyne co to należy zachowac odpowiednią odjętos obudowy, oczywiście to tez niewymaga trzymania siereguł że jesli potrzebna ci obudowa 30 L a ty zrobisz np 28 czy 32 to bedzie źle, wcale nie, zawsze sa pewne odchyly menisjze lub wieksze, wazne żeby neibył yza duze i ten 1-2 litry są nawet dopsuzczalne , przy budowie BR wazne jest także odpowiednia odległośc wylotu tunelu od ścianek (głownie przeciwleglej do otworu)

- zapoznaj sie z winisd co zapewne już zrobiłes, wiedz ze punkt f3 jest głownym odniesienia w projektowaniuale ie tylko, na pierwszym miejscu powinienes raczej stawiac na kontrole, impuls który podawny jest w ms takze przez winisd, charakterystyek fazową mozesz opuścić a tymbardzej wytrzymałościową

- spraw sobie jakiś generator do komputera, chdozi mi jakiś programowy, z możliwością zmiany czestotliwości o 1 hz wtedy bedziesz miał orjentacje w JAKI SPOSÓB słychać daną czestotliwości, i niebedzesz wtedy sie zrażałdo kolumn które schodząc przy f3 np do 60 hz są do bani i niebeda miały basu, beda miały, tutaj takze jest + dla obudowy zamkniętej u której spadek czestotliwości ponizej f3 wynosi 3db/okt (w przyblizniu 3 db), zapewne na tym co mas teraz np przy kompie niesprawdzisz niższych rejestrów jk np 30-80 hz bo wątpei czy komputerowe pierdziadla tak zejdą ale rada taka że jeśli kolumna schodzi do 50-60 hz to nieoznacza to ze jest źle i niepatrz na to z ktosci bedzie mówił żelepiej użyj np BR to bedziesz miał niżej , NIE , najpierw kontrola, kolumny maja grać a nie buczec niskim basem i to jeszcze 2 way na 16-18 cm głosnikach

- zwrotnica to osobna sprawa, na począek zakupisz sobie zwrotke 2 drożną np firmy Janbo , niema sensu robicwrotnic samemu nawet bez pomiarów gdy nema sie zadnego pojęcia o konsttuowaniu sprzetu elektroakustcyznego, na zwrotnice też przyjdzie odpowiedni czas

- najwazniejsze żebyś zapoznał sie z artykułąmi na tej stronie, sam pokombinowa przy inisd zoabczył jak to wszystko sie robi i o co tutaj chodzi, tak naprawde to jest tu wiecej kombinowania myslenia i symulowania niż potem roboty praktycznej która można powiedziec z gory jest okreslona gdy już wszystko zaprojektujemy

myśle że dobrym zestawm bedzie 2x arn188 + dgwk11/100 tonsila , jakiś pożadny wzmacniacz i bedzie ładnie grało :)

pozdro

Skomentuj

Budzik jestem pelen podziwu-pierwszy twoj post takiej dlugosci kolego od flaszki :).
                              A wracajac do tematu w dziale konstrukcje masz juz pare kolumn wiec moze z dzialu konstrukcje sobie cos wybierzesz ??
                              Konstruktor najprawdopodobniej pomoze Ci w budowie klonow jego kolumn.
                              Rzcuiles cos o arn 226-05 proponuje 226-07 troszke drozszy (empire.com.pl) ale bardzo przyjemnie gra, a dwa w jednej budzie robia masakre. Oczywiscie obudowa b-r.

Skomentuj

hm post jak post, mogłem psiac dalejale zapominałem o czym pisałem wiec niechcialem przez przypadek sie powtarzac, mam najcięższy wekend pod względem psychicznym w zyciu wiec niemam siły sie wysilać na dłuższe pisanie :|

Skomentuj

Budzik jestem pelen podziwu-pierwszy twoj post takiej dlugosci kolego od flaszki :).
                                  hm post jak post, mogłem psiac dalejale zapominałem o czym pisałem
                                  heheheh ale zianie Budzik ma już omg 500 postów a tak wogóle to info na temat jak robić kolumny są na stronie głównej www.dyiaudio.pl najważniejsze jest to żeby się nie spieszyć.. :P pozdro

Skomentuj

na allegro znalazlem glosniki STX. nie wiem tylko na ktory model zwrocic uwage, troche ich tam jest.
                                    co do kopulki, to na allegro zaproponowana przez Ciebie Budzik tonsilowska jest do kupienia za 55 pln, wiec duuzo mozna zaoszczedzic.
                                    zdecydowalem sie, ze poki co pozostane przy obudowie zamknietej, mysle, ze jak na pierwsza kontrukcje i tak bedzie to dla mnie nie lada wyzwanie.
                                    teraz pozostaje kwestia wyboru glosnikow, obliczenia obudowy...ehh same dylematy.
                                    obawiam sie, ze jesli bedzie zastosowane 3 glosniki w 2 droznej kolumnie tony srednie beda zepchniete i zdominowane przez niskie. nie chce, zeby to sie stalo. jakis filtr moze?
                                    i teraz impedencja, niech mi ktos jak debilowi wytlumaczy czym sie roznia glosniki 4 i 8 ohm...i czy rzucac sie wlasnie na 4 czy na 8 ohm...??
                                    dzieki
                                    pzdr

Skomentuj

SONY TA-FE510R
                                      mam tez wzmak, jest to sony z troche nizszej polki, gra jak dla mnie wysmienicie, i tak też napędza moje kolumny, w sumie moglbys popatrzyc na gotowe rozwiazania obudów w dziale konstrukcje, sam niedlugo robie update na tym forum moich kolumienek wraz ze zwrotnicą, jedna uwaga, chciałeś dać arn na średnie tony, chyba lepszy bedzie arp? bo arn to glosnik niskotonowy, jakby nie patrzeć. nie polecam kopulek 4ohmowych, przynajmniej jak mialem membrany 4ohmowe w kopulkach, to je spalilem dwa razy, teraz mam 8ohm i jest ok. jesli chodzi o niskie tony, to jesli kupisz wersje 4 ohmową, będą może troszeczke glosniej graly ale będzie większe obciążenie dla wzmacniacza, chociaz nie boj sie, ten wzmacniacz obsluguje 4 - 16 ohm, a u mnie na 8ohmach wcale sie tak mocno nie grzeje. Dodatkowo dysponuje on mocą mniej więcej dwukrotnie wyższą ile bym potrzebowal do zasilenia swoich kolumn, ale przynajmniej jest zapas mocy. przy 4 ohmach ma on 2 x 80 Wniestety chyba niebardzo orientujesz sie w zwrotnicach, najwyzej kupisz/zamowisz w janbo.

Skomentuj

zwrotnice beda raczej kupne bo sie na elektronice znam jak na pieczeniu cista (czyli w ogole sie nie znam :P)
                                        ze wzmacniacza tez jestem zadowolony a moje glosniki to obecnie jakies "stuningowane" stare tonsilowskie wynalazki z 20 cm basem i jakims tam sopranem...nawet nie chce mi sie patrzec co to za glosnik jest...kumpel mi je przerabial i jakos tam graja...

lookalem na te zwrotnice o ktrych mi tutaj wspominaliscie, wszysstko ladnie, wszystko cacy tylko cen tam nie ma...

edit:
                                        nie moge zrozumiec tylko jednej sprawy, czy ja mam odzielac kazdy glosnik od siebie tworzac dla niego osobna komore czy to ma byc jedna wielka skrzynia dla wszystkoch glosnikow...

[ Dodano: 2004-11-28, 22:57 ]
                                        hmmm
                                        zdecyduje sie chyba na 2d 2 glosnikowe jakies, to tak ze wzgledu na oszczednosci(niestety)
                                        oczywiscie obudowa zamknieta, bo latwiej ja zrobic.
                                        teraz tylko wybrac glosniki...
                                        ale mam jedno zasadnicze pytanie, jak mam interpretowac wykresy z winisd??
                                        do czego dazyc?? bo zapoznalem sie z tym programem ale nie wiem dokladnie jak go podejsc...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X