Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arn 130-60/8 + ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

arn 130-60/8 + ?

witam. mam 2 głośniki arn 130-60/8 i chcę coś z nimi zrobić, gdyż denerwuje mnie widok nieużywanych głośników :P bardzo proszę o propozycję wysokotonówki, która będzie pasowała do nich.
    cel: małe monitorki do komputera
    budżet: 300zł
    wzmacniacz: brak.

jeśli byłoby to możliwe, to do tego zestawu arn 130-60/8 + zaproponowana przez Was wysokotonówka proszę o schemat zwrotnicy.
    wiem, że proszę o wiele, lecz nie mam żadnego sprzętu pomiarowego, a gotowych zestawów znaleźć w internecie nie mogłem.

Nie jestem pewien czy był na tym głośniku jakiś projekt... Jak był to chyba z vifa albo z teslami. Postaram się coś poszukać. Ten budżet to też na wzmacniacz?

[ Dodano: 2010-05-24, 10:45 ]
    myslalem ze ARN 130-60 i ARN 150-60 to to samo ale z innym koszem...
    ale jednak niekoniecznie :???:

mozesz albo wyslac to na pomiary
    albo zrobic zwrotnice pod ARN 150-60 + ARV 104

Skomentuj

czyli proponujesz, abym zrobił do tego mojego ARN 130-60/8 + ARV 104 zwrotnicę do zestawy 150-60 + ARV 104 tak?

jeśliby się dało to te 300 zł ze wzmacniaczem. myślałem nad jakimś panelem 2*50W, które włożyłbym do kolumny, żeby były to monitorki aktywne...

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
        czyli proponujesz, abym zrobił do tego mojego ARN 130-60/8 + ARV 104 zwrotnicę do zestawy 150-60 + ARV 104 tak?
        jezeli ma byc szybko to tak
        Zamieszczone przez czarny1906
        jeśliby się dało to te 300 zł ze wzmacniaczem. myślałem nad jakimś panelem 2*50W, które włożyłbym do kolumny, żeby były to monitorki aktywne...
        zapomnij :lol:
        ale jakis stary uzywany wzmacniacz za 50-100zl kupisz

Skomentuj

czemu zapomnieć?

Skomentuj

ARVki to koszt 30-50zl/szt
            zwrotnice od ok 30zl/szt
            do tego jeszcze plyty, kleje, wykonczenie itp itd no i wysylki
            poprostu ci zabraknie kasy :P

Skomentuj

ARVki 30-50 za sztukę? to ze 100-120 z przesyłka, zwrotnice z przesyłka ok 80, płytę wiórowa mam, najwyzej fornir kiedy indziej zrobię. no to zostaje 100zl. nie znajdę jakiegoś panelu 2*50w za 100zl?:o

Skomentuj

panelu nie - widziales gdzies takie w sprzedazy?
                takie cos robia tylko do profesjonalnego sprzetu i to nie jest w sprzedazy...
                lub pozostaje DIY
                ale tutaj tez sie nie wyrobisz z kasa :P

Skomentuj

no ja myslalem nad jakims gotowym kitem, ew. do samego przylutowania. np. firmy NordElektronik. nie wiem czy dobrze mysle...

Skomentuj

nie starczy kasy
                    ale jakbys polowal na okazje (glownie trafo i radiator) to moze sie uda

Skomentuj

Ewentualnie zrobić malutki panel na TDA1558 w mostku na 2x22W/4 Ohm z 60 watowym trafem z odzysku. To tych arnów powinien wystarczyć. Koszt kostki to jakieś 5 zł, plus 4 kondensatory, mostek prostowniczy, radiator od procesora PII i wszystko gra :smile: !

Skomentuj

albo np tda2030 do tego tez taniutko, mnie stereo wyszlo za elementy jakies 20zl :)

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR
                          albo np tda2030 do tego tez taniutko, mnie stereo wyszlo za elementy jakies 20zl :)
                          No ale zasilacz na napięcie symetryczne będzie potrzebny, a to już koszt. Tda1554 można natomiast i na pająku zrobić a zasilanie 12-voltowe uzyskać ze zwykłego wtyczkowego zasilacza (przy cichym graniu) a na upartego spróbować podpiąć się pod zasilacz PC-ta (linia 12V) i zasilacz za free :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                          X