Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Optimum.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Optimum.

Tak sobie czytam o audio, symuluję (w "WinIsd -error-") i niestety kłania się całkowity brak doświadczenia. Nie znalazłem nigdzie informacji o:

1. jakie podbicie/stłumienie jest akceptowalne? Czy górka/dołek 3db jest bardzo słyszalna/y?
    2. group delay - powinien być mniejszy niż 15ms, ale czy jeżeli będzie 30 ale dla sygnału, którego już nie słychać, tzn. jest na poziomie -16dB jest to akceptowalne?
    3. Mam głośniki 17/80/8 ss stx znalazłem w projektach taki głośnik umieszczony w 13l @ 52hz i nie wiem czy jest ona optymalna, czy lepiej dać większą, a może większa wygląda lepiej tylko na symulacji a tak naprawdę nic nie daje?

Wiem że bass-reflex to kompromisy, ale na co bardziej zwrócić uwagę a na co można przymknąć oko?
    Sorry za te dość "ogólne" pytania, ale naprawdę jako początkujący nie mogę sobie z tym poradzić :(

Pozdrawiam i dzięki za cierpliwość

Wszystko zależy od ciebie. POczytaj dokładnie, co jest na stronie i koniecznie zestawienie BR vs Closed. Jeżeli już chcesz bardzo dokładnie, to w bieżącym roczniku EP było wiele wykładów, na temat obudów i głośników.

1.Podbicie 3dB jest słyszalne i dosyć duże, ale stłumienie, to spokojnie - 3dB nie będzie przeszkadzało. Ba, nawet - 6 dB jeszcze brzmi.
    2. co do tego punktu się nie wypowiem, niech inni coś powiedzą, bo tu ci nic nie doradzę
    3. mniejsza obudowa, to większa wytrzymałość mocowa. Ten często pomijany parametr jest bardzo ważny gdyż mówi, ile głośnik wytrzymie. Czasem lepiej nie przesadzać z niskim strojeniem

W bass reflex przede wszystkim zwróć uwagę na wytrzynmałośc mocową poniżej częstotliwości otworu, oraz na oscylacje, bo jak będą za duże, to bas będzie ospały, niekontrolowany i będzie strasznie buczał np: szybkie stopy na perkusji będą zlane w jedną całośc, a przecież nie o to chodzi.

POzdro

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol
      Wszystko zależy od ciebie.
      W tym sęk!

W bass reflex przede wszystkim zwróć uwagę na wytrzynmałośc mocową poniżej częstotliwości otworu,
      szczerze mówiąc tego jeszcze nie liczyłem

oraz na oscylacje, bo jak będą za duże, to bas będzie ospały, niekontrolowany i będzie strasznie buczał np: szybkie stopy na perkusji będą zlane w jedną całośc, a przecież nie o to chodzi.

POzdro
      kojażę, coś jak z beemki zaparkowanej pod blokiem

Czy ktoś mógłby doradzić mi, czy do tego głośnika:

http://www.stx.pl/glosnik.php?nr=38

lepiej zastosować closed 36 dm3 czy b-r 16l@40hz ?

Z ostatniej chwili Wymyśliłem że zrobię closed 24l a jak będzie mało basu, to dorobię do tego suba. Czy to dobry pomysł?

Skomentuj

15 ms ale zalerzy do czego...do muzyki to juz troszke sporo ale do kina np w subie moze byc i 25...

jezeli 30ms bedzie wystepowalo na poziomi sygnalu ktory juz nie slychac to ty tego nie odczujesz podczas odsluchu ale jezeli w utworze bedzie kawalek w ktorym ta czastotliwosc wystapi to sie glosnik troszeczke pomeczy i moze miec to wplyw na ogolny dzwiek...

tak po krotce i po mojemu

Skomentuj

Duży impuls na częstotliwosciach ,których ponoć nie słychać też ma wpływ. Głośnik będzie miał tendencję do oscylacji na bardzo niskich częstotliwościach . Może dzwięku nie bedzie na nich wytwarzać ale membrana będzie latać a to ma wływ na ogólną jakość dzwięku bo pojawiają się duże zniekształcenia.
          Im głośnik pracuje na mniejszym wychyleniu membrany tym jest lepiej.

Skomentuj

Dziękuję wszystkim! Jakoś będę sobie radził :)

Skomentuj

1.Podbicie 3dB jest słyszalne i dosyć duże, ale stłumienie, to spokojnie - 3dB nie będzie przeszkadzało. Ba, nawet - 6 dB jeszcze brzmi.
              z ty się nie zgodzę...3dB jest ledwo słyszalne... 6dB, to już coś, ale -16dB wcale nie oznacza, że nie będzie tego słychać... wszystko zależy od pasma częstotliwości. Jeśli na wykresie w winisd masz jakieś podbicie, to porównaj to jeszcze z charakterystyką głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
              X