Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy potrzebna zwrotnica?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy potrzebna zwrotnica?

Witam!
    Moje pytanie odnosi sie do kolumienek sorround, monitrkow w 5.1! Beda to monitorki 2 drożne, niskotonowy przetwornik to stary tonsil gd20/10 10 w o ohm po reaktywacji i chcialem dac wysokotonowy GŁOŚNIK KOPUŁKOWY TW 318 FERROFLUID (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35355104).

Parametry tej kopulki:
    MOC MAKSYMALNA 40 W
    MOC ZNAMIONOWA 20 W
    IMPEDANCJA 8 Ohm
    SPRAWNOŚĆ 90 dB

PASMO PRZENOSZENIA 1550-20 Hz-kHz
    RODZAJ MEMBRANY - JEDWAB
    RODZAJ CEWKI -AL RODZAJ ZAWIESZENIA GÓRNEGO *
    RODZAJ KOSZA P
    RODZAJ I ŚREDNICA FERRYTU Y32-70 Y,mm
    REZYSTANCJA CEWKI 6,5 Ohm
    ŚREDNICA CEWKI 25 mm
    WYSOKOŚĆ UZWOJENIA 3 mm
    LICZBA WARSTW UZWOJENIA 2
    RODZAJ I ŚREDNICA PRZEW. UZW. LS-0,1 Cu,mm
    fs 1550 Hz
    ŚREDNICA 110 mm
    ŚREDNICA MOCOWANIA 100 mm
    WYSOKOŚĆ 25 mm

Użylem do tego orginalnych odudow (po renowacji)w jakich znajdowaly sie te tonsile. Byl tam tez gwizdek ale wlasnie chcialem go zmienic (gdyz był uszkodzony)! Orginalnie nie znajdowaly sie tam zwrotnice tylko jakis kondensator!

I teraz pytanie: Jezeli zastosuje ten glosnik wysokotonowy to uzyc zwrotnicy czy wystarczy tez jakis kondensator (aby nie spalic glosnika)? Jezeli tak to jakiej wartosci dla takiego glosnika? Glosniki maja tylko sluzyc do efektow w przypadku ogladania filmow.

Nie znam sie na zwrotnicach, nie wiem rowniez jak dobierac wartosci kondensatorow w przypadku takiego rozwiazania, wiec za wszelkia pomoc dziekuje!!

Pozdrawiam!

Jakby sie uprzec to kondensator wystarczy. Wiadomo, ze zwrotnica to lepsze rozwiazanie, ale drozsze zarazem.

Skomentuj

jaki byl tam kondensator? bo w sumie dla tego badziewia mozna zaryzykowac i dac samego konda...

a tak dla jasnosci, to o czym mowicie (kondensator) to filtr. zwrotnica jest zespolem filtrow, czyli minimum dwoch.

Skomentuj

orginalnie byl tam 2,2[uF]

Skomentuj

tylko uważaj przy głośniejszym słuchaniu -łatwo przypalić tweeter. taki pojedyńczy kondensator stanowi filtr akustyczny o nachyleniu zaledwie 6db/oktawę więc pewnie dlatego twoje poprzednie tweeterki szlag tarfił.

Skomentuj

No ja nie wiem bo ja na nich nigdy nie gralem. Beda sluzyc do kina jako monitorki wiec chyba nie bedzie az tak glosno na nich!
            A tak na marginesie, wiedzialem ze bez oceny jakosci itp sie nie obedzie! Oto uroki forum.....

Skomentuj

hm, cos mi sie nie chce wierzyc ze tam byl tylko jeden kond, i to w dodatku taki maly. przeciez on teoretycznie tnie na okolo 8000Hz. ale z drugiej strony, mozesz takiego spokojnie dac dla TW318, nie powinno nic mu sie stac, bo bedzie wysoko ciety.

a co do tej jakosci...wybacz, ale tweeter za 20zl, w dodatku alpharda nie moze grac dobrze, a sytuacje pogarszac jeszcze bedzie filtr zrobiony na oko (albo raczej z tego co sie ma ). Jakby mu dac moze pozadna zwrotke...ale do tego trzeba miec jego pomiary, ktore pewna osoba obiecala zrobic i sie chyba obija

Skomentuj

Tez doskonale zdaje sobie sprawe ze za 20 zl to cudow nie bedzie! Ale troche szkoda wsadzac jakas kopulke Tesli czy jakas inna drozsza do kolumn ze tak powiem "z odzysku" :) Dobra Panowie, dzieki za informacje! Pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                X