Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa głośników 3-drożnych od podstaw.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa głośników 3-drożnych od podstaw.

Witam.
    Mam taki ambitny plan. Chcę zbudować kolumny ale niestety brak mi wiedzy w tej dziedzinie.
    Ktoś napisze czytaj. Czytam tylko im więcej czytam tym więcej mam pytań :/ Dlatego postanowiłem założyć ten temat.
    Do rzeczy. Posiadam głośniki marki Tonsil:
    - GDN 20/60/3 8Ω
    - GDM 10/60/2 8Ω
    - GDWT 9/80 8Ω
    Chciałbym zbudować dla tych głośników jakieś pudła.
    Pierwszy problem:
    - Jak wyliczyć pudła dla tych głośników ?
    Próbowałem wykorzystać do tego celu program WinISD ale nie mam pojęcia jak się tam liczy obudowę dla więcej niż jednego głośnika.
    Może mi ktoś pomóc z szacownego grona ?
    Serdecznie pozdrawiam.

W tym wypadku do obliczenia objętości obudowy potrzebujesz tylko parametry głośnika niskotonowego,średnio-tonowy nie ma tu znaczenia bo on już ma konstrukcje zamkniętą i nie robisz już dla niego osobnej komory w obudowie.

Skomentuj

Obudowa dla dowolnej ilości głośników powinna być co najmniej taka, by się wszystkie zmieściły. Konkretny rodzaj obudowy i gabaryty dostosowuje się do głośnika niskotonowego. Skoro są akurat te głośniki i jest potrzebna jakakolwiek obudowa, z tym Tonsilem basowym większych medytacji nie potrzeba. Albo dostosować się do jego natury i dać mu obudowę zamkniętą, bo on do takiej został stworzony, co da ładny impuls kosztem śladowego basu, lub wymusić na nim niższe zejście w obudowie bassrefleks. Dla zamkniętej każdy rozmiar od ok. 20 litrów w górę zadziała mniej więcej podobnie. Dla wspomnianego niskiego zejścia można zastosować np. 40 litrów: bas będzie, choć dojmująco paskudny.
      Bassrefleks może powodować też nadmierne wychylenia po zapodaniu powyżej kilkunastu W, ale również w zamkniętej ten głośnik wiele nie wytrzymuje. Czyli słuchać go należy na umiarkowanych głośnościach bez względu na skrzynkę i nic się na to nie poradzi.

Skomentuj

Czyli po tych głośnikach niczego ciekawego nie można się spodziewać ?
        PS. Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Skomentuj

mozesz zbudować konstrukcje 3,5 drozną to znaczy jeden GDWT/GDWK, jeden GDM i dwa GDN w obudowach zamkniętych, przy czym jeden z nich cięty filtrem dolnoprzepustowym bardzo nisko, tak aby przetwarzał sam bas. Będzie go więcej i będzie schodził niżej.

Takie rozwiązanie zastosował STX zobacz różnice między zestawami
          fx300 http://www.stx.pl/fx-300.html
          mx140 http://www.stx.pl/mx-140.html

Skomentuj

Ale z tego już rośnie spora kolumna a ja nie chcę nic wielkiego ( chyba że to naprawdę zda egzamin ). Zastanawiałem się także nad zmianą głośnika niskotonowego na jakiś do obudowy typu bass reflex ( niskie tony nie muszą być szczególnie niskie ale wyraźne ).
            PS. Co myślicie o samych głośnikach ? Jest sens z nimi "wariować" ?
            Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Skomentuj

Ja bym jeszcze nie siadał i płakał :). Rozumiem, że tematem rozmowy jest, czy z tymi tu i teraz akurat głośnikami coś się da w ogóle sklecić. Z tym, co jest, tyle że w odpowiedniej skrzynce. No bez aspiracji do highendu, lecz owszem da się coś zrobić, z zastrzeżeniami jak poprzednio (co do mocy i brzmienia).
              Nie popadając w rozwlekłości, zrobiłbym skrzynkę 24 litry, średnio wytłumioną, z bassrefleksem z dopasowanym estetycznym korkiem. I w zależności od potrzeb zatykał lub odtykał. Jak potrzebne głośniejsze granie z nieco podbitym wyższym basem (niskiego z tej konstrukcji w ogóle być nie może), niech gra odetkana. Do normalnych odsłuchów, korek na miejsce.
              Działanie w wersji bassrefleks dla głośności sporej:

[ Dodano: 2010-06-05, 17:47 ]
              Działanie dla obudowy zamkniętej dla głośności sporej (głośniejszego grania dla obu wersji bym nie ryzykował):
              Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
              X