Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Granit

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Granit

Witam ponownie. Planuje budowe suba na dwuch 18 calowych głosnikach oczywiście możliwie jak najwiekszej mocy:) a także pozbycie sie tych które aktualnie posiadam poniewaz jak juz na tym forum zauwazono 3 suby grajace równoczesnie przy czym róznią sie miedzysoba budową i strojeniem nie wpływaja korzystnie na wrazenia odsłuchowe. Dlatego chcę zbudowac jeden który bedzie miał moc równa a najlepiej wieksza od tych trzech czyli nominalnie wiecej niz 1000 Watt.A przechodzac do sedna sprawy chodzi mi o "granit:)
    Jako ściankę czołową do której montowane będa głosniki chce zastosować płytę z czarnego granitu taka jakie stosuje sie do budowy nagrobków podejrzewam ze jej masa połaczona z toczonymi na zamówienie pierscieniami z gumy o duzej stratności podłozonymi jako obręcze pod głośniki moze skutecznie zniwelowac drgania jakimi promieniuje kosz głośnika. Pomysł ekstrawagancki niektórzy pewnie znowy stwierdza ze to najgłupszy post jaki czytali, takie wypowiedzi jednak budza jedynie dyskretny uśmiech na mojej tearzy. Jak mówi przysłowie sa dwa rodzaje ludzi ci którzy ucza sie na własnaych błedach i ci kórzy ucza sie na błedach innych. Ci pierwsi to wynalazcy:) A tak na powaznie biore sie za ten projekt i chciałbym uniknąć błedów w jego konstruowaniu. Za rozwiazaniem z płyta granitowa stoi to ze mam do tego typu rzeczy łatwy dostęp. Chodziło mi takze po głowie zbudowanie kolumny basowej na wzór suba firmy OHM który to posiada mój znajomy, poniewaz wczesniej urzywał czterech sztuk oraz reszty zestawu nagłasniajacego tej firmy. Jednak dyskoteka zbankrutowała , nagłosnienie rozsprzedał, ale tego suba zostawił z sentymentu poniewaz kolumny te maja powalajacy dzwięk. Kolumna ta ma konstrukcje pasmowo-przepustową i biore pod uwagę dwie mozliwości bas reflex lub band-pas. Co sadzicie o granicie i jakie głośniki polecacie chodzi konkretnie o 18 calowe tak zeby cena głosnika nie przekroczyła mniej wiecej 1500zł góra 2000zł a głowe upierd... przy samej dupie. Napiszcie jakiej grubości powinny być ścianki tego suba ja zakładam 50 mm MDF plus jakieś wytłumienie wewnatrz maze jakies maty lub cos w tym rodzaju wszystko klejone i skrecane potęznymi srubami i wkretami. zastanawiam sie jeszcze nad okleina lub wysokogatunkowym skóropodobnym materiałem. A co do wagi tego wynalazku nie obawiajcie sie posiadam wózek widłowy:)
    Już sie boje tej krytyki:)
    Pozdrawiam!!!

witam.

nie sadze, aby te pierscienie z niskostratnej gumy byly dobrym pomyslem. bedzie w niej tracona czesc energii promieniowanej przez przetwornik. glosnik powinien byc przymocowany mozliwie sztywno i szczelnie (po to wlasnie uszczelka gumowa pod koszem). oczywiscie problem o ktorym pisze pojawi sie gdy zastosujesz zbyt gruba i zbyt miekka gume (nie chodzi przeciez o amortyzacje drgan membrany). mysle tez, ze granit nie bedzie potrzebny, zrob lepiej pozadna skrzynie z mdf'u. co do wyboru glosnika to pozostawiam to bardziej kompetentnym uzytkownikow tego forum. pisze glosnika, gdyz jeden chyba w zupelnosci wystarczy (?) no ale o gustach sie nie dyskutuje

ps. tytul watku niewiele mowi o jego zawartosci.

pozdrawiam.

Skomentuj

bu hi hi hi ;-D

Skomentuj

hmm ...

granit jest ciezki

granit jest baaaaardzo ciezki w obrobce - nie jest to marmur ktory przetniesz byle jaka pila diamentowa ... wiem co mowie bo mam w domu ojca, ktory na codzien zajmuje sie granitem ( www.tkaczukjanusz.prv.pl )

wracajac do tematu - jak grubą płytę chcesz wykorzystac ? jezeli mnie niz 8 cm to jestem prawie pewien ze plyta przy pierwszymm glosniejszym graniu popeka i bedzie po zabawie ... granit jest baaardzo kruchy ! (ludzie o tym nawet nie wiedza ...) zastanawia mnie tez jak masz zamiar polaczyc granit z mdfem :|

naprawde mysle ze za bardzo kombinujesz ... no i nie wiem czy zdajesz sobie sprawe o masie granitu ... przy 18 calach obudowa byla by przeciesz ogromna - po co Ci sub ktory bedzie wazyl 0,5 tony :|

pomysl bez sensu i tyle ...

Skomentuj

Bardzo dobry pomysl (zresztą nie nowy. Nie popularny bo drogi). Nie słuchaj ich i rob dalej. Znacznie zyskasz na kontroli basu. Co do grubości to nie wiem ale 3 cm powinny wystarczyć. Na forum w dziale konstrukcje jest cos z kamienia.

Skomentuj

hummer nie zrozumieliśmy się te pierścienie sa z gumy wysokostratnej co oznacza zo jest bardzo twardej gumy i o odpowiedniej grubosci. Takze kosz bedzie optymalmie unieruchomiony i nie bedzie strat energi a przynajmniej bedzie to kompromis między przenoszeniem drgań a unieruchomieniem głośnika. Z ta płyta to musze sie dobrze zorietować. Jeśli chodzi o połaczenie z MDF-m to za pomocą śrub i otworów które zrobi mi kamieniarz

Skomentuj

a kto Ci wytnie dziure w takiej plycie ? :|

moim zdaniem kompletnie bez sensu ...

pokazcie mi kolumny ktore sa tak zrobione - granit jest ciezki i mozna go stosowac do dociazania lub na standy do monitorkow :)

Skomentuj

qbus: np: http://www.artonaudio.com.pl/fotoext120.htm

kolumny z betonu (mniej wiecej takie same wlasciwosci robi inna firma ale nie pamietam nazwy - jutro ci napisze. Poza tym obudowy z kamienia czy betonu sa bardzo chwalone np w podreczniku visatona ( do sciagniecia na tej stronie).

Skomentuj

Marven dzięki za pomoc to jest podejscie jakie rozumiem a nie zamykanie sie na wszystkie niekonwencjonalne rozwiazania. Taka szlifowana płyta z kamienia i dwa 18 calowe głosniki to bedzie prewdziwe dzieło ale niema co zapeszać:)

Skomentuj

i to jest diy takie jakie lubię...nie bój się co ludzie powiedzą :)
                    kłopoty w obróbce?? a kogo to obchodzi?? to ma być prototyp, a nie produkcja wielkoseryjna... widział ktoś kiedyś conceptcar na którym oszczędzano, albo nie użyto jakiegoś materiału, bo jest drogi albo trudny w obróbce??
                    o to chyba w tym chodzi...

Skomentuj

pomysł bardzo dobry , sam jestem w trakcie budowy podłogówek z przednim panelem granitowym , otwory pod głośnik będzie ciężko wyciąć standartowymi metodami ale zawsze zostaje cięcie wodą . Najlepiej byłoby zrobić obudowę w całości z granitu tylko koszt czarnego szweda jest "masakryczny" (7 tyś./1m3) . Połączenie płyty granitowej z obudową najlepiej zrobić przy pomocy "kleju montażowego do kamienia" i dla bezpieczeństwa możesz dać jakieś ładne śruby .

>Adrianotron jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem (zawodowo związany jestem z kamieniem)

Skomentuj

akurat koszt granitu jest najmniejszym problemem ... idz na pole jakies i znajdz jakiegos nazutowca ... :)

ewentulanie mam na placu przed domem jakies 27 ton granitu z racji pracy ojca ( www.tkaczukjanusz.prv.pl )

marven --> z tego co wyczytalem to kolumienki te sa wzmocnione i dociazone MARMUREM, ktory jest nieporownywalnie latwiejszy do obrobki i tanszy ...

dalej zostaje przy swoim :P bez sensu wydasz kupe kasy na plyty - lepiej kup lepsze glosniki i dobry, gruby mdf !!

Skomentuj

Qubus chcesz powiedziec ze 2000zł za głosnik to niewystarczajaca kwota?

Skomentuj

Zamieszczone przez qbus
                            akurat koszt granitu jest najmniejszym problemem ... idz na pole jakies i znajdz jakiegos nazutowca ... :)
                            wręcz przeciwnie , rzeźby można robić z polniaków (narzutowców) , płyty z byle czego nie wytniesz .

>Adrianotron jakie wymiary płyt planujesz dać ?

Skomentuj

Według moich obliczeń rozmiary płyty to około 120 cm na 75 cm. Zostawiam wiekszy zapas materiału poniewaz nie chciałbym zeby wycięcia na głośnik były zbyt blisko brzegów ze wzgledu na kruchosc płyty. Pozostaje jeszcze jedna niewiadoma czyli grubość płyty to musi bys kompromis miedzy wagą a wytrzymałością. Trudno mi okreslic jakie siły beda oddziaływac na tą płyte w konstrukcji z dwoma głośnikami 18 calowymi o mocy 800 Watt nomianalnie każdy:)

Skomentuj

a jakiej grubości ta płyta? bo 1 cm grubości to ca 24,5 kg

sam mdf grubości 5 cm ważyłby 36kg

Skomentuj

Dla mnie to trochę dziwne, że koncentrujesz się na obudowie a resztę zostawiasz na później. Gdybym ja miał taką kasę to najpierw obmyślał bym jakie głośniki i napęd zastosować, a dopiero potem zajął bym się obudową.
                                  Za 2kPLN można już konkretny głośnik kupić, ja bym chyba kupił 2*TIW 400 Visatona + wzmak 1kW + solidna obudowa. Z takim wyposażeniem to juz można się zabawić w korekcję Linkwitza i zrobić małą (stosunkowo) obudowę zamkniętą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adrianotron
                                    Według moich obliczeń rozmiary płyty to około 120 cm na 75 cm. Zostawiam wiekszy zapas materiału poniewaz nie chciałbym zeby wycięcia na głośnik były zbyt blisko brzegów ze wzgledu na kruchosc płyty. Pozostaje jeszcze jedna niewiadoma czyli grubość płyty to musi bys kompromis miedzy wagą a wytrzymałością. Trudno mi okreslic jakie siły beda oddziaływac na tą płyte w konstrukcji z dwoma głośnikami 18 calowymi o mocy 800 Watt nomianalnie każdy:)
                                    3cm grubości będzie ok , waga (jeśli ma to być ze szweda) to 108kg minus otwory pod głośniki
                                    około 40kg czyli około 60kg na gotowo , przypuszczam nawet że jakbyś zrobił z 2cm płyty to też byłoby dobrze

Skomentuj

Czaruję...
                                    X