Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz w obudowie subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz w obudowie subwoofera

Witam !

Mam pytanie, które nasuwa mi się podczas projektowania swojego subwoofera. Czy można umieścić cały wzmacniacz wraz z chłodzeniem (duży radiator) + transformator w tej samej komorze w której będzie grał głośnik. Zastanawiam się czy nie będzie problemu z odprowadzaniem ciepła, oraz czy będzie to miało wpływ na akustykę zestawu (poza zmniejszeniem objętości obudowy). Dodam, że radiator nie będzie wystawał poza obudowę.

Głośnik to STX GDN 22-140-8-SCX i wzmacniacz 2xTDA7294 projektu Irka. Obudowa typu bass refleks.

Pozdrawiam Serdecznie !
    wormux29

wormux29, można i nie powinno to wpłynąć na termikę końcówki mocy negatywnie. Wydzielające się z radiatora ciepło nie powinno też wpływać na akustykę. Jest natomiast inny problem akustyczny. Jeśli umieścisz cały układ elektroniczny w tej komorze co głośnik to możesz się spodziewać paskudnych świstów powietrza (na skutek zmian ciśnienia wewnątrz obudowy) przepływającego przez gniazda, przełączniki i potencjometry. Sugerowałbym wydzielić jednak osobną komorę na elektronikę, a do komory głośnika wprowadzić tylko przewód z wyjścia końcówki mocy (+ ew. przewód do zasilenia jakiejś diody jeśli planujesz mieć wskaźnik włączenia suba na jego froncie). Przewody wypadałoby puścić przez jakieś szczelne przelotki lub otwory zalać klejem, żeby całkowicie odseparować pneumatycznie komory (komorę głośnika i komorę elektroniki).

Skomentuj

Witam !

Dziękuje za odpowiedź. Nie pomyślałem o tym, że elementy montowane na tylnym panelu nie są szczelne.

Pozdrawiam Serdecznie !
      wormux29

Skomentuj

Czaruję...
      X