Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki do PASS ZEN DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki do PASS ZEN DIY

Witam! Szukam jakiś głośników do tego wzmacniacza. Trudno określić metraż pokoju odsłuchowego, ponieważ będzie wydzielony z przestrzeni otwartej mieszkania, odległość stanowiska odsłuchu od kolumn wynosi 2-3 metry. Zestaw ma zaspokajać wieczorny głód muzyki także mile widziane jest wierne odtwarzanie dźwięku również przy niskich głośnościach. Muzyka głównie jazz, chill out, lounge. Rozumiem, że głośniki muszą być wysoko-efektywne? Słuchałem teraz wzmaka na pożyczonych B&W DM 602, jest spoko ale czy nie może być lepiej?

Chętnie podjąłbym się samodzielnej budowy kolumn, będzie to mój debiut, nie potrafię jeszcze obliczać obudów zwrotnic itd., szukam w miarę gotowego projektu, może dla prostoty jakieś klony?

dla prostoty klony totem mite, zwrotnica 1 rzędu
    kopułka nie jest zbytnio detaliczna ale jest strasznie łagodna przez co wieczorne ciche słuchanie jest przyjemne, mają trochę wypchaną średnicę

nie wiem jak się maja do tych B&W
    ale opis klonu jest dość dokładny tylko moim zdaniem nie warto się pakować w super jakości elementy do zwrotnicy, bo to przesada

koszt budowy nie powinien przekroczyć 400 zł mówię tu o całym zestawieniu czyli głośniki zwrotnica, terminale materiały na obudowę i fornir

najlepiej podaj ile masz kasy żeby na to przeznaczyć no i metraż pomieszczenia bo to się liczy a tak to nie wiem jak interpretować tą twoją przestrzeń wydzieloną

Skomentuj

scythe1123 dwa koła do wydania a Ty totemy proponujesz ? :lol:
      Ja oczywiście na Ushery stawiam w tej kwocie: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18744
      lub tańszy projekt, który w swojej cenie jest wart każdej złotówki http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=251506#251506

Skomentuj

dolphin123 , parafrazując, a Ty jak zwykle STX :razz: Ale fakt, za 2000 to można coś konkretnego złożyć, niekoniecznie STX :cool:

Skomentuj

sorki ale nie widziałem budżetu jest w podtytule którego tu nie widać a na temat wlazłem na skróty

Za tą kasę oczywiście Ushery :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            ...
            Ja oczywiście na Ushery stawiam w tej kwocie...
            Ja również stawiał bym na nie. Można pomyśleć o midwooferze z korektorem fazy (8945P).

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
              dolphin123 , parafrazując, a Ty jak zwykle STX :razz:
              polecam to co miałem okazje słuchać a nie powielam informacji z neta nie mając o tym zielonego pojęcia, taka jest różnica :cool:

Skomentuj

Wszytko fajnie, tylko macie pewność że zen napędzi te ushery?

Skomentuj

Panowie ten wzmak PASS-a kolegi ma kilka Wat mocy.
                  http://www.passdiy.com/pdf/zenamp.pdf :)
                  Jakiś fajny szerokopasmowiec mógł by się z tym zgrać.

Skomentuj

Zen powinien mieć z 10W mocy. Myślałem o totemach mite albo staff ale pomimo tego ze to malutki głośnik i tylko 2 way to zen może ich nie ogarnąć, podłączałem go też do frontów od eltax discovery - muł i ciemnia straszna. Chce takiego efektu uniknąć.

Nie mówię oczywiście, że chce koniecznie wydać 2000, budżet mam dość studencki, poza tym nie będę się chwalił nikomu co mam i ile to kosztuje w sklepie.

Wlm La Scala klon - co myślicie, kto słuchał?

sprzęt ma zagrać na jakiś 12 metrach, podstawowym systemem dziennym nagłaśniającym mieszkanie (do grania w tle) będzie jakiś system budżetowy (np. lm3886)

ZEN ma być tylko dodatkiem na muzyczne wieczory, którego dźwięk jest bardziej "zajmujący"

Skomentuj

wiem że to dziwnie zabrzmi ale może poszukaj na audiostereo? tam troche ludzi o ile się nie mylę robiło ten wzmacniacz, może pisali z czym to gra u nich

ps ja szedłbym w strone tego co pisał raven1985, jakiś większy szerokopasmowiec zaaplikowany w TL

Skomentuj

totem mite na pewno nie mulą

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                          Panowie ten wzmak PASS-a kolegi ma kilka Wat mocy...
                          Eh. I co tu powiedzieć, jak czytając "pass" to przed oczami mam "aleph'y". :mrgreen:
                          No i te bowersy dodatkowo mnie zmyliły. :mrgreen:

Tak więc jeśli mite, to gdn jest ciekawy, jednak na górę brałbym zdecydowanie coś innego. Więc może warto zastanowić się nad (chyba już nie modnym) gdn 15/40/5 i vifa xt.
                          [IMG=http://img168.imageshack.us/img168/3199/gdn15405xt25bl6.gif][/IMG]

Skomentuj

Obawiam się, że zen tego gdn 15/40/5 nie pociągnie. Wielu użytkowników ZENa mówi, że nie radzi sobie nawet z mietkami.

Skomentuj

to w takim razie by się przydało wzmacniacz zmienić bo tak to ciężko coś znaleźć żeby było mniej prądo wymagające, to już chyba trzeba mniejszy głośnik

ale właśnie nie rozumiem pojęcia że sobie nie radzi, jeżeli wzmacniacz ma 10W to powinien dać te 10 W i teoretycznie powinien tak samo grać jak ściszony wzmacniacz który ma 80W
                              tylko jest kwestia zniekształceń ale to już jest niezależne od głośników

może mi ktoś to wytłumaczyć?

Skomentuj

Czaruję...
                              X