Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki Full-range

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki Full-range

Szukam informacji o różnego rodzaju dobrej klasy głośnikach full range, lub wide range (100Hz-15kHz). Dobrze by było jakby głośnik miał dość wysoki SPL i chociaż te 4 cale (jak by było więcej to by było lepiej). Warunkiem ograniczającym jest impedancja - musi być 4 ohm, głośnik ma być dostępny nowy, ze sklepu, cena do 150zł za sztukę.

Na dzień dzisiejszy znalazłem:
    Monacor SPH-64x
    http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=513
    Monacor SPH-30X/4
    http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=513
    Dayton RS100-4 (bardzo dobre recenzje u Zapha)
    http://www.parts-express.com/pe/show...&vReviewShow=1
    Visaton FR13
    http://www.visaton.de/en/chassis_zub...nd/fr13_4.html
    no i oczywiście niezniszczalny ARZ6604

Niestety żaden jakoś bardzo mnie nie zainspirował, fajny jest Dayton ale ma niski SPL.
    Cube Audio STX F155 ma impedancję minimalną na poziomie ok 6,5 ohm, więc odpada.
    Może komuś rzucił się w oczy jakiś ciekawy głośnik spełniający wymagania i mógłby się podzielić info....
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

LuSzTi, jeśli chodzi o monacora SPH-64x - monacor SP-50X (którego mam) jest paskudny w odbiorze na wysokich tonach - niestety ta plastikowa tubka rezonuje bardziej niż nieprzyzwoicie... chociaż widzę, że w 64x ona jest chyba papierowa - to już wróży znaczną poprawę :)
    Drugi z wymienionych monacorów też nie wróży nic dobrego w wyższych rejestrach ze względu na nisko położony brake-up i sztywną membranę (a w związku z tym paskudne, mocno zaznaczone rezonanse w okolicach 10kHz). Rzecz jasna nie słucha się charakterystyk ale coś tam na ich podstawie można próbować wnioskować.
    Ktoś ostatnio powiedział o Monacorze, żę ma wysoką marżę, a nie wysoką jakość głośników - kto wie ? Może miał rację ?

O Daytonie i Visatonie trudno mi się wypowiadać, ale sam w zasadzie je zdyskwalifikowałeś.
    ARZy to low-end ale przynajmniej w miarę efektywne. Sam niedługo będę ich słuchał. Jeśli chcesz to mogę Ci pożyczyć nowiutkiego ARZa do testów - może mam nawet 2 szt... musiałbym się rozejrzeć :)
    Szkoda, że budżet masz tak mocno ograniczony i tak duże wymogi odnośnie impedancji (jednak gros szerokopasmowców ma Znom=8), bo są dwa bardzo ciekawe przetworniki, które mogę z czystym sumieniem polecić:
    - Visaton B200 - niestety 6ohm i drooogi... ponad 500 zyli za sztukę. Słyszałem go w akcji w kolumnach R1 by Yoshi - wierz mi, że było czego posłuchać. Nie wszystkie gatunki muzyki te głośniki są w stanie "uciągnąć" solo ale w muzyce poważnej i smooth jazzie po prostu rzucają na kolana. Ogólnie świetnie sobie radzą z dużymi składami.
    - TangBand W5-1611SA ( http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w5-1611sa.htm ) - bardzo ciekawy głośnik o wyjątkowo wyważonej charakterystyce. Nie miałem okazji go słyszeć, ale sporo można poczytać o nim na diyaudio.com. Niestety impedancja poza Twoją granicą i cena chyba też... niespełna 55,00 EUR/szt.
    Może looknij w ofertę Fostex'a ? Obawiam się, że we wskazanym przedziale cenowym nic się nie znajdzie, ale warto spróbować, bo jednak Fostex jest dobry w widerange'ach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
      Drugi z wymienionych monacorów też nie wróży nic dobrego w wyższych rejestrach ze względu na nisko położony brake-up i sztywną membranę (a w związku z tym paskudne, mocno zaznaczone rezonanse w okolicach 10kHz). Rzecz jasna nie słucha się charakterystyk ale coś tam na ich podstawie można próbować wnioskować.
      Dodaj jeszcze podbicie między 1-3kHz, które drażni

Skomentuj

Low-endowe szerokopasmówki dobrze sobie radzą do góra 10kHz, później to jest zawsze kaplica. Chcąc wyjechać wyżej potrzeba już głośników wyższej klasy.

Rozwiązaniem pośrednim może być zastosowanie 2 małych szerokopasmówek które lepiej grają na wysokich, zwykle nie mają odstraszajacych ch-k ale mają jedną wadę w postaci niskiego SPL. Jednak dwie 8 ohmowe łączone równolegle bo +3dB i 4 ohmy .

Dużo da się ponaciągać zwrotnicą ale prawda w tym przypadku jest bezlitosna. Żeby głośnik dobrze grał na wysokich musi dobrze grać sam z siebie, korygowanie wysokich zwrotnicą nic nie da, jedynie pomiar wyjdzie ładniejszy ale dźwięk już nie. Próbowalem to z arn166, z tonsilem GD10/20/3 , umberto szalał z arzetką i rezultat zewsze jest jednakowy - kupa. Żeby dobrze grało musi być dobry głośnik.

Skomentuj

Yy, ja się spytam dlaczego warunkiem krytycznym są 4 ohmy? Rozumiem w drugą stronę że musi być 8 a nie 4 bo wzmacniacz nie podoła ale tego kryterium nie rozumiem.

Skomentuj

Podejrzewam że do wzmaka lampowego o małej mocy :wink:

Skomentuj

Zgadza się, ma to zagrać z lampką na trafach tg5, gdzie przekładnia trafa daje idealne dopasowanie do lamp z Ra=5k dla obciążenia Z=4R. Dół od 100Hz będzie dopalony aktywnym dołem na tranzystorze, więc szukam jakiejś ciekawej szerokopasmówki, dopuszczam jak najbardziej dorzucenie jej od góry jakieś wysokotonówki, ale i tak impedancja takiego zestawu będzie głównie zależeć od szerokopasmówki.

Myślałem też o połączeniu dwóch głośników Z=8R, ale wydaje mi się, że koszt dwóch niezłych szerokopasmowców będzie wyższy niż jednego dobrego z Z=4R

A czy znacie jakieś głośniki, za wyższą kasę ale z warunkiem Z=4R?
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, jak już coś wybierzesz to nie zapomnij o korektorach impedancji, najlepiej dwóch. Głośnik ma znamionowe 4 ohmy w bardzo wąskim zakresie, do tego często dochodzi zwrotnica. Najlepiej już gotową kontrukcje ze zwrotnicą na koniec zlinearyzować korektorami.

Skomentuj

LuSzTi, jak już coś wybierzesz to nie zapomnij o korektorach impedancji, najlepiej dwóch. Głośnik ma znamionowe 4 ohmy w bardzo wąskim zakresie, do tego często dochodzi zwrotnica. Najlepiej już gotową kontrukcje ze zwrotnicą na koniec zlinearyzować korektorami.
                  W wakacje powinienem dorobić się JIG'a więc wtedy zacznie się zabawa...na pewno będę się radził dużo mądrzejszych ode mnie...ale najpierw trzeba kupić jakieś głośniki.
                  Chodzi mi po głowie ten Dayton, kosztuje 122zł (nie tak mało), Zaph bardzo dobrze go ocenił, pisał tylko, że dobrze by było mu dorzucić coś na górę...ale ten niski SPL...

[ Dodano: 2010-06-11, 12:56 ]
                  poszperałem na parts-express

znalazłem jeszcze
                  Tang Band W4-1052SD http://www.parts-express.com/pdf/264-828s.pdf za 28$

Fostexy z oficjalnej strony producenta mają wszystkie impedancję 8 ohm :cry:

Skomentuj

Głośniki 8ohm mogą grać na odczepie 5ohm, właśnie poniżej tych 4 może być problem.
                    Jak miałbym robić lampę do słuchania a nie nauki to kupiłbym lepsze transformatory niż stare tg5.

Skomentuj

projekt z założenia ma być tani i łatwy do skopiowania, będzie to pierwsza lampa jako wzmacniacz mocy, pierwsze podejście do szerokopasmówki, więc nie ma być drogo...ale kiepsko też nie może być...taki złoty środek...ze świadomością, tego że ma to swoje ograniczenia...

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                        - Visaton B200 - niestety 6ohm i drooogi... ponad 500 zyli za sztukę. Słyszałem go w akcji w kolumnach R1 by Yoshi
                        W jakiej obudowie gra ten b200 (czy może bez obudowy)?

Skomentuj

65L, bas reflex , mocno tłumiona obudowa, strojenie juz nie pamiętam ale niskie ok 30Hz ale musiałbym spradzić w pomiarach.

Skomentuj

A dustacap'a wyciąłeś i wstawiłeś stożek? Podobno jest duża poprawa.

Skomentuj

Z przeróbek głosnika to dostawilem magnes żeby zmniejszyć Qts.

To o czym piszesz to zależy pod jakim kątem patrzysz na poprawe. Ten stożek fazowy poprawia średnie tony ale wycina wysokie, od 10kHz po tej przeróbce jest juz tylko systematycznie w dół na ch-ce, więc takie przeróbki mnie nie interesują. Co innego jakby dokładać wysokotonowy to mozna sie pokusić.

Skomentuj

Z audiostereo:
                                a_men, 29 Kwi 2010, 07:57

>Dlatego ja sobie odpuściłem Saby.
                                >Pomiar B200 ze stożkiem i bez w okrągłej odgrodzie o średnicy 24 cale pod katem 15 stopni
                                http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1643792_1.jpg

Tylko nie wiem który pomiar to który :razz: (moim zdaniem ten z wąską dziurą na 10k)
                                Wiem o wielu osobach, które po wstawieniu stożka nie dodawały wysokotonówki (m.in. ww. "a_men"), kolega chyba nawet mówił mi że pasmo się rozciąga(a on się zna i interesuje OB i fullrange'ami jak nikt na tym forum :wink: ).

PS. http://www.preference-audio.com/phaseplug.htm (zresztą może kupię b200 i sam przetestuję)

Skomentuj

kombo, niestety twoje przeczucia sa błędne. Jak nie wiesz któa to ch-ka to zobacz ch-kę referencyjna producenta która w moim przypadku w 100% pokryła sie ze zmierzoną. Zielona to jest bez stożka a czerwona ze stożkiem, przynajmniej bazująć na analogii z porównań.
                                  Dlatego pisałem, ze na 10kHz się głosnik kończy ze stożkiem bo już kiedys ten temat rozważałem z kimś.

Wielu osobom gra lepiej, to może być kwestia wyrównania pasma średnich tonów. Gra bez wspomagania na górze, prawda bo pasmo od 10kHz w górę ilościowo do muzyki wprowadza tyle co szczypta pieprzu w potrawie, jej jej 0,01% całości ale czuć, że jest . Wystarczy ofiltrować kopułkę bardzo wysoko aby grała od 10kHz w zwyż i puscic muzyke, tam ledwo co będzie lecieć.

Generalnie ten stożek jest bardzo ciekawy i niewykluczone, że bym w niego wszedł bo mam zamiar dołożyc wysokie do b200 ale na razie mi sie z tym nie śpieszy (kwestie finansowe). Nie wiem jeszcze jak z osiagalnoscią stożka. Na upartego mógłbym dogadać sie u nas w firmie żeby mi pan Jurek wytoczył tylko wypadałoby mieć jakis dobry rusynek albo szablon, cholera wie jak to ugryźć bo tokarzem to ja niestety nie jestem :evil:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X