Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki sub do pokoju 9m^2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki sub do pokoju 9m^2

Witam. Chcialbym zlozyc sobie jakis subik do mojego malutkiego pokoju. Narazie gra tam sub jbl sub125 20cm 75 watow i jest mocno wystarczajacy. Wg danych producenta schodzi do 35 Hz przy -6 db, wiec jest ok. Chcialbym zmontowac cos, coby gralo podobnie (taa, kazdy by chcial ;-) ). Myslalem poczatkowo nad lw800, ale wyczytalem, ze rozlazly i wogole buczy zamiast grac ladny bass. Chcialbym sie zamknac w 250-300 zl (glosnik + wzmacniacz i filtr), pudlo zrobie sam , rurki br tez bede mial. Moze ktos zna jakas sprawdzona konstrukcje, ktora 35 hz jeszcze zagra. Z gory thx za pomoc.

Witam.
    Zastanawiam się dlaczego postanowiłeś budować nowego suba.
    Jeśli oczekujesz ze bez odpowiedniej wiedzy za pierwszym razem i to przy użyciu tanich komponentów uda Ci się zbudować lepszy sub od tego co masz to jesteś w błędzie.

35 Hz to dobry winik i pobicie go nie jest łatwe.
    Generalnie to nakład finansowy względem uzyskanych Hz nie jest liniowy.
    Każdy Hz im niżej wyrwany kosztuje więcej i więcej.

Jeśli nadal chcesz budować to powiedz nam co dokładnie chcesz uzyskać, czy jest to moc, niski bas, czy też kontrola.
    I najważniejsze: ile z kubatury swojego niewielkiego pokoju chcesz wyłączyć z użytku?
    Kubatura, a raczej powierzchnia pokoju bo suba nie wiesza sie pod sufitem ani nie stawia na meblach :)

Na koniec dwa wzorki mojej produkcji:

Fajny dzwięk-Cienkie głośniki=duża skrzynka
    Fajny dzwięk-fajne głośniki=mała skrzynka

pozdrawiam

Skomentuj

Niestety za te pieniądze nie zbudujesz dobrego suba, taka jest prawda. Pozdro

jakiej byś obudowy nie zrobił dla lw800 to i tak w b-r zagra biednie!!

Skomentuj

no tak, zapomnialem napisac, ze ten sub JBL-a , ktorego chwilowo uzywam pochodzi z kina domowego z mojego salonu i nie jest moj, tydzien , moze dwa i musze go odstawic, bo sie kapna rodzice ze czegos w salonie brakuje ;-).
        skrzynka moze byc wielkosci nawet 4 x 4 x 4 dm, czyli 64 litry brutto, 35 hz nie chce pobic, cieszylbym sie bardzo gdybym temu mogl dorownac , moze byc 38 hz przy -6 db, 3 hz nie robia mi roznicy. Chcialbym, zeby sub nadawal sie do sluchania muzyki i ogladania filmow. Mam dwie duze zbudowane przez siebie kolumny (78 litrow kazda) i bassu im nie brakuje, ale do mojego pokoju sie nie nadaja, bo takl sie dzwiek rozchodzi ze wogole basu nie slychac (a w pokoju blisko 30 m^2 daja niezle czadu). Gdybym mogl takiego suba JBL-a co teraz mam kupic za 600 zl tobym nawet nie myslal nad budowa wlasnego, ale takich nie ma nigdzie osobno, a nie chce kupowac calego zestawu 5.1 bo to koszt 1200 zl.

Skomentuj

do tak malego pokoju to bym raczej zrobil jakies kolumienki i tez by bylo ok, jezeli juz chcesz suba to moze GDN 20/80/2 bylby dobry w 38l BR, ale mozesz sie nie zmiescic cenowo, bo ten glosniczek kosztuje ok. 140zl. mozesz tez cos wziac z tesli np. arn 226, jednak o nim zbyt duzo nie wiem, ale jest tanszy.

Skomentuj

no wlasnie, ja chcialbym jakas opinie na temat sprawdzonej konstrukcji. Moge poswiecic te 100 zl wiecej, ale zeby ten sub gral przyzwoicie. Kolumienek to nie chce , bo mam 2 juz 80 litrowe , ale do tego pokoju sie nie nadaja

Skomentuj

SLS 10" - 390
              trafo - 50
              filtr NE125 i TDA 7294 - 50
              zasilacz - 30
              płyta wiorowa 18mm - 20-30

Pamiętaj że okleić możesz póŸniej. Sub nieoklejony gra tak samo jak oklejony :-)

POzdrawiam

Skomentuj

tez mam taki pokoj 9m^ i mialem w nim suba na GDN 20/80/2 w 27 l BR. Gralo dobrze ale na niego taki pokoik jest za maly , nie pokaze co potrafi, wydaje mi sie ze w 15m^ mozna nim by bylo cos pograc. Obecnie mysle nad Arn 226 w zamknietej. I msle ze bedzie gral lepiej od GDNa w tak malym pomeszczeniu :-)

Skomentuj

Czaruję...
                X