Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytań przed budową kolumn na 17SK i AK.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytań przed budową kolumn na 17SK i AK.

Mam zamiar zrobić pierwsze DIY. Wybór padł na 17SK + AK.
    1. Jakie wymiary zastosować, głównie chodzi mi o wysokość, litraż pewnie 20l tak więc wspomogę się "kalkulatorem" z przyklejonego tematu.
    2. Jaka średnica BR ? Bo długość oczywiście dobiorę eksperymentalnie.
    3. Na ile stroić ? (rock, metal, disco 80, trance)
    4. Tłumić tylko wełną owczą czy też innym materiałem ?

1. Tak aby wysokotonowy byl na wysokosci uszu.. Zazwyczaj robi sie podlogowki 95-105cm.
    2. HP68x220 i skrocic go odpowiednio do strojenia
    3. Zaaplikuj go w 19litrow ze strojeniem45Hz, z takim słuchałem i basu było na prawdę sporo
    4. Doswiadczalnie wg swoich upodoban. Njapierw posluchac bez wytlumienia.

Skomentuj

O widzę, że miałeś styczność z 17SK jak i z 14SK. Jest znaczna różnica ?

Skomentuj

17SK generuje dużo więcej basu i jest bardziej mięsisty, ale potrzebuje też większego litrażu. 14SK minimalnie lepszy na średnicy, ale nieznacznie.

Skomentuj

W schemacie podane są cewki:
          powietrzna: 0,5mH 0,5 Ohm
          rdzeniowa: 1,2mH 0,5 Ohm
          jednak takich w STX nie ma, więc jakie zastosować ?
          powietrzna: Cewka-filtr CPK - L=0,5 - R=0,4 czy Cewka-filtr CPK - L=0,6 - R=0,7
          rdzeniowa: Cewka-filtr CRF - L=1.0 - R=0,7 czy Cewka-filtr CRF - L=1,5 - R=0,9

Czy te rozbieżności wpłyną znacząco na dźwięk ?

Skomentuj

Zamieszczone przez coloursion
            Cewka-filtr CPK - L=0,5 - R=0,4
            Zamieszczone przez coloursion
            Cewka-filtr CRF - L=1.0 - R=0,7
            te mogą być
            ale te rdzeniowe w stx-ie są wielkości naparstka a o ich powietrznych źle wypowiadał się chyba melisław więc poszukał bym na twoim miejscu ich w polinku. Tam maja większy wybór.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak wypadają monitory 14SK+PJ + 17SW ? Więcej basu i lepsza średnica niż z dwóch kolumn 17SK+AK ?

Skomentuj

jakbym miał robić sobie taki zestaw to na pewno robiłbym 14SK+PJ i na dół aktywnie 17SW

Skomentuj

Ja właśnie wczoraj zrobiłem (bez wykończenia jeszcze) monitory na tych głośnikach (17sk +ak) i powiem, że w porównaniu do 3 dróg na stx scena jest dużo lepsza, basu jest dużo (pokój 16m^2) i schodzi naprawdę nisko. Widzę, że 17sk ma potencjał żeby dać niezłego łupnia, bo wychylenie maksymalnie ma większe niż 22-140-8-scx a bez suba daje naprawdę mocno; zejscie jak wspomniałem jest chyba nawet lepsze niż w 3 drogach, a ciśnienie tez potrafi wytworzyć niezłe. Moja aplikacja to 18,5l 45Hz.

Skomentuj

Czaruję...
                  X