Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer XXLS 10 + MB, problem z liczeniem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer XXLS 10 + MB, problem z liczeniem

Witam!
    Porwałem się za liczenie subwoofera opartego na popularnym XXLS 10" + dedykowana do niego membrana bierna, również Peerless. Niestety, w literaturze mi dostępnej, również tej co znalazłem, wszędzie napominają, aby liczyć strojenie membrany biernej "analogicznie" do strojenia długości, średnicy, objętości kanału przy obudowie bass reflex. Niestety, ja analogii tutaj nie widze. Nie potrafie zamienić sobie tych parametrów na dociążenie membrany w głośniku peerless. Prosilbym może o wskazanie jakiś linków, artykułów, które mogą mi w liczeniu pomóc. Dla zainteresowanych udostępniam dotychczasowe dane:

Peerless XXLS 10" + MB Peerless 10" XLS
    Ql=7,
    sigma=delta, jako że mb jest dedykowane,
    qts 0,35, w następstwie strojenie qb3.
    Vb 57,3 dm3
    fb = 23,9 Hz
    f3 = 26,7 Hz
    eta0 = 0,27%.

Vd=4,4 * 10-4 m3
    Xmax lin = +/- 12,5 mm.

Generalnie chodzi o to, że w tutorialu znalezionym na forum są wzory na policzenie D i masy dołożonej nie podparte żadnym wytłumaczeniem, w Loudspeaker Design Cookbook jest inaczej, a w monogafii Rudzinskiego, jest inaczej, a inaczej mowi Hausdorf. Nie umiem sie w tym odnalezc prosze o pomoc.

jaki to dokladnie model tego peerlessa??

tutaj masz na 10" peerless z membrana bierna:
    http://audio.com.pl/testy/esa-profondo:24

Skomentuj

Ta konstrukcja powinna Ci pomów :wink:
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12386

Skomentuj

z tego suba będzie ci brakowało wykopu. peerlessy maja piekielne zejście i jak zejdą na sam dol to flaki mieszają ale wykopu przy wyższym basie zero... a wiec do muzyki tak średnio się nadają chyba ze do uzupełnienia najniższych rejestrów za to do kina najlepsze co słyszałem i trudno w kinie znaleźć mu rywala

ja mam suba na peerlessie 12" z 2 membranami biernymi (i sam się nie uporałem jeszcze ze strojeniem jedynie wielkość budy zrobiłem większą jak zalecana do niego bo pomniejszyć zawsze się da a w druga stronę ciężko, wsadziłem 2 lżejsze membrany zamiast 1 cięższej i tyle a wag jeszcze nie dobrałem...) tutaj fotki:

jak zostanie w 100% skończony to trafi do gotowych konstrukcji (brakuje tylko góry z litego drewna lakierowanego na wysoki połysk) terminal gdyż wzmacniacz w osobnej budzie ze względów wytrzymałościowych - sztywnosciowych obudowy

ale dobrze ze robisz go z membrana bo inaczej byłby mulem strasznym... a tak nawet daje rade.

Skomentuj

daniel69: nie moge pojąć jak zamknęli go w 20 litrach netto. Mi wyszło 57,3...przy f3=26,7/ Chyba ze stroili go nie w QB3, poza tym rewelacyjny sub :)
          dolphin: przegladalem to juz pare razy, co do budowy bardzo ciekawe, co do liczenia mniej :)

Skomentuj

zaba ale masz podane litraz i wage mb takze mozna juz sie na czyms oprzec.

Skomentuj

zamknęli w 20 litrach bo są to głośniki do małych obudów... mój 12" ma zalecana przez samego peerlessa 30 litrów... ja dałem ok 40-45. i na prawdę nie polecam więcej jak 30 litrów tobie a nawet 25... w zależności jaki dokładnie masz model... wiec napisz mi oznaczenie z magnesu...

Skomentuj

830452, jeżeli o to chodzi.

Skomentuj

Total volume: 20 litre
                  XLS slave with 600g Mms
                  Tuning frequency: 21 Hz

to zaleca peerless tudziez 400gram dla innego strojenia. wszystko masz opisane tutaj nizej bo masz opisane obudowy zamkniete, br i z mb na samym dole:
                  http://www.tymphany.com/xls-subwoofer

i parametry tego glosnika roznia sie od tych podanych przez ciebie na poczatku - skad je wziales??
                  swoja droga smieszny glosnik - 25cm a fs 18hz...

a od siebie dodam i tak zrob daj obudowe ok 25 litrow netto +/-1litr i membrane 400gram (jesli 400gram masz w standardzie to masz zadanie ulatwione (bo byla 400 i 265)

Skomentuj

moja wina... przepraszam, zasugerowalem sie datasheetem z innego XLS mianowicie 830842 i 835016, myslalem ze to te same glosniki. W zwiazku z czym moja obudowa nagle zmalala do 11 litrow. Teraz naturalnym jest ze 20 litrow jest nominalnym litrazem obudowy dla 830453. Czy tez zauważacie ta niesamowita róznice pomiedzy tymi trzema glosnikami?

Skomentuj

Czaruję...
                    X