Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do salonu - Sound129

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do salonu - Sound129

Witam
    Oda jakiegoś czasu pracuje nad projektem audio do salonu na nowe mieszkanie dla swoich rodziców .
    Chcę zbudować wąskie kolumny o masywnej podstawie , tak coś ja niżej
    Wstępne zarysy projektu

Przetworniki :
    Beyma T2030
    STX GDM-14-150-8-SCX
    STX GDN-14-100-8-SCX
    STX GDN-22-140-8-SCX
    Wychodzi na to że to wyjdą mi 4 drożne potwory ,przyszłości może zrobię do zestawu jeszcze suba ale na razie będzie musiał wystarczyć głośnik w podstawie , no i chyba dodam br na przedniej ściance tak aby gdn 22 pracował w obudowie br. Litraży jeszcze nie znam bo to bardzo wstępny projekt . piszcie jak wam się podoba/nie podoba ,co byście zmienili itp.

projekt całkiem ciekawy, tylko sprawa zwrotki. będziesz miał możliwość jej pomierzenia bądź zlecenia komuś?
    pozatym jak juz policzysz sobie potrzbne objetosci może się okazać że straszna "kobyła" z tego wyjdzie. jednak sa pomysł bardzo fajny.

Skomentuj

Komora głośnika gdn 22 będzie miała około 28 litrów , przy zachowaniu tych proporcji podstawa to kwadrat o boku 30cm , biorę się do wyliczania pozostałych litraży , symulacje głośników pod WinISD zobaczę co z tego wyjdzie :wink:

Skomentuj

I może jeszcze jednego tweetera to wtedy bedzie 5 dróg a wtedy to już klękajcie narody...

sound129, kombinujesz jak koń pod górę ale słabo ci to idzie...
        Po pierwsze, dałeś 14cm niskośrednio (GDN 14 SCX) pomimo tego że masz średniaka i niskotonowego które te pasmo obsłużą... Więc zaczynamu od tego że wywalamy średniaka (no i rezygnujemy z pożal się boże 4 dróg...) Nie masz do takiego zestawu zwrotnicy, koszt zaprojektowania to nie jest 50zł więc to też musisz skalkulować... Jest zwrotnica do zestawu głośników STX GDWK AWX + GDM 15 SCX + GDN 22 SCX i ten zestaw bym ci polecał (cena kopułki dość podobna, a masz sprawdzone, dobre głośniczki...)

Tyle co do doboru głośników, teraz obudowa.

Sam projekt jest bardzo fajny :) Ale umieszczenie GDN-a na dole jest nieporozumieniem :???:
        Ten głośnik nie gra tylko basu ale też trochę średnicy, do tego 1 kilo Hz jeszcze ten głośnik wpływa na brzmienie. Więc nie możesz tego stłumić przez skierowanie w podłogę, nie zagra to dobrze, będzie mocna dziura pomiedzy basem a srednica (zwłaszcza ze bas bedzie dodatkowo takim zabiegiem podbity)

W takiej postaci nie jest to dobry pomysł, ale jak nie z jednej strony to napewno można z innej :) A więc...

Możesz u góry dać wysokotonówkę i noskośredniaka tworząc dwudrożne monitorki a GDN-y w podłogę jako aktywne suby. Rozwiązanie takie już jest poprawne, ale przy okazji trzeba dołożyć koszt dwóch paneli do suba (lub jednego mocnego...)
        Można jeszcze inaczej, na górę/front pełne trzy drogi, a na dole suby z lepszymi głośnikami. Tylko wtedy napewno nie wyjdzie to tak jak na symulacji ale powstaną krowy (inna sprawa że tak jak na symulacji to przy początkowym projekcie tez by raczej nie wyszło... )

Można też kombinować na kilka innych sposobów, ale bez pomiarów się nie obejdzie, a poza tym to juz takie trochę kombinowanie na siłę się robi i nie musi to zagrać.

Można też zrobić trzy drogi, dać na froncie wysoki i nisko srednio a w podłogę GDN i ten GDN obciety bardzo nisko, ale tu dochodzi koszt pomiarów i duzy koszt zwrotnicy (niskie ciecie GDN-GDN)

Można też zostawić pierwotny projekt i zrobić 4 drogi tak, że niskośrednio obcinamy od góry bardzo nisko żeby zgrał się ze średniakiem a potem znowu niskie cięcie GDN mniejszy z GDN większy tak żeby się zgrywało, ale tu dochodzi koszt pomiarów, koszt dodatkowych głośników, w porównaniu z pomysłem troszkę wyżej, do tego tak samo duzy koszt elementów zwrotnicy (jeszcze większy niż wyżej...) no i mam na dodatek wrażenie że całkowicie to nie zagra...

Skomentuj

Ja od początku miałem zamiar nisko obcięci dolnego GDN-a, masz racje że mogę zrobić 3 drogi ale bez trzeciego głośnika kolumna wygląda jakoś dziwnie , to moje odczucie . Dlatego wpadłem na pomysł wstawienia tam średniaka, co troszkę poprawiło stylistykę .
          Zwrotnica ,bez porządnych pomiarów się nie obejdzie , jednym słowem budowa tej wizji to wyzwanie
          http://gfx.efotek.pl/images/hpv40xzrm899mmb07kc.png

Skomentuj

Po co kombinować? stracisz kasę na głośniki które są nie potrzebne a i tak efektu nie będzie. Ja proponuję żebyś w te kolumny na górę wsadził AWX-y,jeden GDN i kopułkę,a GDN-a 22 ciąć aktywnie i zrobić z niego suba. Będziesz miał ładnie grające kolumny i dwa suby pod nimi.

Skomentuj

marian dobrze prawi... Ja już też to proponowałem wyżej. Jednak jeśli naprawdę chcesz zrobić to w taki sposób to rób... Tylko musisz pamiętać że nie masz żadnej gwarancji że zagra to chociaż dobrze nie mówiąc już o bardzo dobrze

Skomentuj

Czaruję...
              X