No witam. Mam pytanie dylemat drobny a chodzi o zestawianie w jeden duzy soundsystem kolumn i wzmacniaczy na scenie,w klubie ale roznych marek. Chce rozbudowac swoje naglosnienie o kolejne 2subbasy i dwie nadstawki tyle ze niechce niemoge zrobic identycznego bo po 1sze.kupienie glosnikow tych marek teraz graniczy z cudem a po 2gie chcialbym dowiedziec sie czy kombinowanie z roznymi glosnikami,kolumnami wzmacniaczami ma sens,bo patrzac na to akustycznie kazda konstrukcja ma inne wady zalety,pasmo przenoszenia itp.wiec gdybym tera zrobil 2subwofery na glosnikach innych to byla by 3cia para znowu inna ale obudowa-konstrukcja ta sama tj.bassreflex bo obudow sie nie miesza. Czy to dobry pomysl?4roznej marki wzmacniacze i rozne kolumny po parze?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[PA] Zestawianie kolumn,soundsystemow roznych marek.
Collapse
X
-
Nie sprzedawanie nie wchodzi w gre jedynie rozbudowa o kolejne 2subwoofery na przetworniku 15" lub 18" i nadstawki 12" +1,4" myślę że jak samemu zrobie kolejne elementy tej układanki to wyjdzie taniej a że potrafie juz zrobić coś w miare konkretnego to czemu nie.Kosztowo jak znajde przetworniki używane to ok 600zl para na suby,wzmacniacz też używany ok 500zl nie musi byc pierwszych lotów,co do nadstaw to jeszcze pomysśe ale ok 600zl za pare musi wyjść.
Skomentuj
-
No to wiem ze PD ma drivery nawet i po 2000zl szt ale mowa tu o budżetówce,wielu ludzi znam co sklepało jakiś tam nie najgorszy soundsystem i gra na tym i i oceny ludzi znających temat nie są najgorsze.u mnie w nadstawkach jest GDE 32/500 i D500ti.Gra to całkiem jak na ta cene dobrze,jakość zadowalająca i zrozumiale dzwięki nawet bardziej jak z monitorów JBL'a Jrx. A ja mysle ze jak pomieszamy rożnych marek kolumny to każda uzupełni swoje lepsze pasmo przenoszenia bo niema i niebędzie w sprzedaży kolumn i idealnie liniowej charakterystyce więc przykładowo jedna para subbasów zagra lepszym pasmem 50hz a kolejna para wybiję dzwiękiem od 65hz gdzie poprzednie juz jakoś gubią się.To samo w nadstawkach niech jedne maja lepszy zakres wyższej średnicy i góry a z kolei 2ga para ma lepszą niższą średnice i średnią górę wiec pomieszanie tego da konkretna liniowość i wyrównanie pasma nie mówiąc o wzroście sprawności.Może sie nieco mylę,lub tłumacze niezbyt jasno ale mowa tu o tańszej opcji naglośnienia i nie o wielkich drogich LineAry soundsystemach bo na to mało kogo stać.
Skomentuj
-
Ja tu wcale nie mówię o PD, nie ma po prostu tanich driverów 1,4cala i tyle.
Zamieszczone przez DDNA ja mysle ze jak pomieszamy rożnych marek kolumny to każda uzupełni swoje lepsze pasmo przenoszenia bo niema i niebędzie w sprzedaży kolumn i idealnie liniowej charakterystyce więc przykładowo jedna para subbasów zagra lepszym pasmem 50hz a kolejna para wybiję dzwiękiem od 65hz gdzie poprzednie juz jakoś gubią się.
Jak widzę masz blade pojęcie w tej materii więc posłuchaj się i nie popełniaj błędu jaki robi wielu początkujących w nagłośnieniu.
Przedewszystkim musisz pozbyć się tego co już masz, nie twierdze że gra to źle ale po prostu nie ma na te kolumny miejsca w nowym systemie. Potem określ maksymalny budżet na całość, nie tyle na to tyle na to bo w ten sposób nic mądrego nie wymyślimy. Da się zrobić w miarę dobrze i tanio ale Twój tok myślenia jest niestety błędny.
Skomentuj
-
No i po to tu jestem by dowiedzieć się czegoś więcej czegoś nowego znaczącego by umieć lepiej łatwiej.To widze ze niema miejsca na inne dodatkowe nagło w tym zestawieniu z tej klasy co już jest ani na nowe troche inne. Dodam ze dwa subwoofery choć głośniki w nie są typowo subowe to grają akurat tak jak chciałem maja duży mocny kick co podkreśla wysmienicie w muzyce (drum'n'Bass) tempo,Przetworniki to Img StageLine SP15/300 PA a dwa następne suby są zrobione na Eminence Gamma15 i ten kwartecik doskonale ze sobą współgra tak jak i w zakresie średniego basu jak i tego nieco już niżej plasującego sie.
Skomentuj
-
Mozliwe ze tak bylo by najlepiej ale ciągle gdzieś moje rozumowanie zostaje z tyłu jak mam kupić głośniki...ot znajdę okazje to biorę potem zastanawiam sie do czego je zastosować.Nie jestem bardzo wymagający jeśli chodzi o nagłośnienie,ale też lubie jak na niską cene w miare poprawnie gra.Aha kolejna sprawa taka ze swój soundsystem dobieram tak ze potrzebuje ok 2kW mocy a robie zestawiam ok 3kW by mieć zapas ale tez i nigdy nie gram na więcej jak 80% możliwości.Ot wole dać więcej mocy grać ciszej i nie zarzynać sprzętu.Taka moja lekka odchylnia od normy-Poprostu boje sie o spalenie,awarie czegoś.
Skomentuj
-
Ta ale właśnie robienie od nowa soundsystemu mając znikomy budżet a chcieć grać coś to juz problem sie pojawia.Ja chciałem tylko mniej więcej określenie czy można dodać 3cią markę głośników na doły i zrobić kolejne paczki ale taka sama konstrukcja BR tylko o wymiarach i ze strojeniem odpowiednim do nich?
Skomentuj
Skomentuj