Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System pomiarowy do SPL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

System pomiarowy do SPL

Witam wszystkich
    Chciałbym zasięgnąć rady co do systemu do pomiaru SPLa, chodzi mi dokładniej o to co jest potrzebne. Program komputerowy mam - dołączony do programiku LSPCad.
    Mikrofon - jaki, czy są specjalne, przedwzmacniacz mikrofonowy - jaki
    karta dźwiękowa, czy musi być specjalna, czy może być ta co mam - SB Live
    wzmacniacz - czy można wykorzystać ten co mam pilnując np. poziomu na wyjściu
    Chodzi mi o skompletowanie takiego zestawu i gdzie najtaniej to kupić

Pozdrawiam

właściwie jedyna żecz jaka jest potrzebna to poziom odniesienia i pomiary mozesz robić w Speaker warkshop.... on mierzy spl dokładnie problem jest jedynie z odpowiednim wyskalowaniem wykresów

Skomentuj

Mikrofon musi byc specjalny przystosowany do wysokich poziomow dzwieku i majacy wzorcowa charakterystyke. Bedzie Ci bardzo trudno osiagnac dokladnosc taka jak ma profesjonalny sprzet uzywany na zawodach SPL. Ale jakimkolwiek sprzetem pomiarowym bedziesz mogl zaobserwowac jak rozne strojenia b-r wplywaja na maksymalny SPL.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        Bedzie Ci bardzo trudno osiagnac dokladnosc taka jak ma profesjonalny sprzet uzywany na zawodach SPL.
        no tak... ale czy chodzi po prostu o pomiar poziomu ciśnienia akustycznego czy o pomiar ekstremalnie wysokich poziomów ciśnienia...
        bo SPL znaczy po prostu Sound Pressure Level. Najpierw było SPL, potem dopiero zawody...

Skomentuj

Dokładniej do chodzi o pomiar domowego zestawu - sprawdzenie równowagi jego brzmienia - najlepiej w całym pasmie czyli 20 - 20k

Skomentuj

No to poszukaj Speaker Workshop albo Hobbybox sa to programy kopmuterowe wykorzystujace karte muzyczna do pomiaru kolumn. Niestety potrzeba do tego specjalny mikrofon albo chociaz taki o znanej charakterystyce. Jeszcze sporo praktyki w uzytkowaniu tych systemow pomiarowych.

Skomentuj

Czaruję...
            X