Witam, ostatnio naszła mnie straszna chęć na zrobienie sobie podłogówek i przeglądając fora natknołem się na taki oto projekt. Widzę że jest to obudowa zamknięta, a baardzoo bym chciał żeby była z tunelem BR (kocham dobry bas). Da sie to łątwo zrobić, jeśli zamienie ją na BR to nie będą potrzebne inne wymiary, litraż?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przerobienie obudowy zamkniętej na BR - da sie?
Collapse
X
-
Jeśli ktoś zrobił obudowę zamkniętą oznacza to, że głośnik nie nadaje się do br. Jesteś w błędzie myśląc, że z obudowy br zawsze będzie lepszy bas niż z closed. Wszystko zależy od zastosowanych głośników. A te zastosowane w projekcie nadają się tylko do closed.
Zamieszczone przez fink6kocham dobry bas
Zamieszczone przez fink6Da sie to łątwo zrobić, jeśli zamienie ją na BR to nie będą potrzebne inne wymiary, litraż?
-
Ok, dzięki Wam za pomoc, jednak je zrobie, mam juz wszystko podane tak więc nie bedę musiał nic liczyć. Mam pytanie jeszcze co do zwrotnicy, jakie zastosować cewki, powietrzne czy z rdzeniem oraz o jakiej rezystancji? I co z kondensatorami bipolarne czy unipolarne? Aha i który głośnik to który? ten z lewej niskotonowy czy ten z prawej to niskotonowy?
Skomentuj
-
Dla głośnika wysokotonowego proponowałbym powietrzną, dla niskotonowego może być rdzeniowa. Wszystko zależy ile chcesz wydać pieniędzy na zwrotnice. Cewki rdzeniowe są zawsze tańsze. Opór jak najmniejszy, ale bez przesady. Tu również zasada, że im mniejszy opór tym droższy element. Przekrój druta w cewce dla niskotonowego nie mniej jak 1mm^2, dla wysokotonowego może być 0,8mm^2.
Kondensatory któreś z "żółtych": http://www.stx.pl/category/zwrotnice...a-kondensatory
Zresztą wszystko możesz kupić w stx'ie, czyli głośniki, elementy do zwrotnic, terminale i tunele br. Nie musisz wtedy płacić za przesyłki z różnych sklepów.
Głośnik po prawej to wysokotonowy PJ, a po lewej niskotonowy SCX.
Skomentuj
-
Dzięki za pomoc, bardzo mi pomogłeś. Elementy na zwrotnice poszukam sobie w sklepie STXa i bedę się trzymał tych wartości co na schemacie.
Jeszcze raz, wielkie dzięki.
[ Dodano: 2010-07-15, 20:07 ]
Witam, tak więc trochu czasu już mineło, obudowy już są w budowie, dziś przyszły mi głośniki i elementy na zwrotnice. I tak, zamiast kondensatora 3,3uF dostałem 3,9uF, będzie on miał jakieś znaczenie w jakiści muzyki? Czy może przejść się do sklepu i kupić jakiś 3,3uF?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fink6zamiast kondensatora 3,3uF dostałem 3,9uF, będzie on miał jakieś znaczenie w jakiści muzyki? Czy może przejść się do sklepu i kupić jakiś 3,3uF?
bedzie to mialo 2 konsekwencje
1 - moze pogorszc sie brzmienie (bo bedzie inne nie zaprojektowal to irek)
2 - wytrzymalosc glosnika wysokotonowego bedzie nizsza (bo dostanie wiecej mocy - ale o to bym sie az tak nie martwil)
tak wiec lepiej idz do sklepu i to wymien. no chyba ze chcesz reklamowac to w STXie :P
Skomentuj
Skomentuj