Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odleglosc bass reflexu od ziemi???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odleglosc bass reflexu od ziemi???

Witam.
    Jeszcze jeden egzamin i koncze sesje i moge w koncu zajac sie moim subem. Ale mam jeszcze pytanie. Chce skierowac glosnik i bass-reflex do ziemi. Odleglosc rury od glosnika i scianek powinna wynosic co najmniej tyle ile ma on srednicy. A co z odlegloscia od ziemi??? Czy ja sie jakos liczy, ew jak? Czy raczej medota doswiadczalna ktos to juz probowal??
    Z gory dziekuje za odpowiedz.

Napisałeś:
    "Odleglosc rury od glosnika i scianek powinna wynosic co najmniej tyle ile ma on srednicy"

Pytam: Gdzie tak widziałeś?

Wysokośc od ziemi zalezy od fi głośnika i zdrowego rozsądku.
    Przecież nie dasz 1 cm nóżek dla 30 cm głosnika i kanału grubości rury ściekowej.

Pozdrawiam

Skomentuj

Daj nozki 7 cm jesli nie masz profilowanej podstawy to i tak musisz eksperymentowac.Wazne zeby wylot BR najlepiej byl profilowany. Przygladnij sie w salonach.Ta odleglosc daje jakby nastepna szczeline ktora mozna w pewnym sensie stroic ale przy tak malej odleglosci wiekszosc dlugich fal sie odbije.
      A nie lepiej dac glosn ik w dol a br z boku?
      Mnie wydaje sie to lepszym rozwiazaniem bo nie ma efektu sprzezenia , cofek, czy zatykania jak to ludzie opisywali kiedys na forum.
      CO do odleglosci rury od scianek i glosnika:
      nie wiem kto to wymytslil ale napewno dla bezpieczenstwa latwiej przyjac zasade ze odleglosc powinna byc taka jak srednica rury.A co jesli masz szczeline prostokatna?I co jesli jako tunel wykorzystujesz jedna ze scianek? Przeciez nie bedzie gorzej. CHodzi o to zeby wylot byl mozliwie daleko od glosnika zeby nie bylo sprzegow na podakustycznej (zwarcie akustyczne) i zeby br nie byl tam gdzie normalnie jest tlumienie w kolumnie (za glosnikeim i w jego okolicy) bo w subie moze byc inaczej tlumione. Od scianek takze z powodu tlumienia ktore moze sie na nich znajdowac.

Skomentuj

Tyle ile ma srednica rura a nie glosnik, czyli np. po 6 cm od scianki i glosnika. Wydaje mi sie ze tak wyczytalem na poprzednim forum.

Skomentuj

Tak wiem ze chodzilo o srednice rury, i jej odleglosc od scianek czy glosnika, ale przy odleglosci od podlogi jest tez wazna powierzchnia tloka.

Skomentuj

Do MarekW nie bardzo rozumiem Twojego ostatniego posta. Wczesniej chcialem dac tak nozki z 5cm. Mozna dac mniej? W salonach bylo kolo 5 ale przy bardzo duzych subach, w tych mniejszych czesto glosnik i bas-reflex sa na sciance.

Z tego co zrozumialem wczesniej nie ma znaczenia gdzie sie umiesci glosnik i bas-reflex, a takie rozwiazanie mi sie najbardziej podoba. Chyba ze sie myle?

Skomentuj

No widze ze nie rozumiesz.
              Oczywiscie ze nie ma znaczenia gdzie sie umiesci br.
              Glosnik skierowany w okreslona strone to juz ma znaczenia.
              W podloge daje inny efekt podobnie jak ustawienie samego suba przy scianie czy n srodku pokoju.
              Mniej niz 5 cm odleglosci opd podlogi nie dawaj.Pisalem takze o odleglosciach br od scianek skrzyni i glosnika.
              Polecilem tez rozwazenie rozwiazania glosnika w dol i rury w bok zeby uniknac problemow ktore mieli juz ludzie.
              A moze Tobie chodzilo o to ze masz glosnik i wylot normalnie z boku i zastanawiasz sie jak wysoko umiescic to od ziemi?
              W kolumnach HI FI umieszcza sie jak najwyzej glosniki (na wysokosci uszu sluchacza jesli to podlogowki) i otwor z 10cm od ziemi a jak najdalej od glosnikow.Bywa roznie

Skomentuj

Zrozumielismy sie na poczatku dobrze, widzialem jak sie robi kolumny hi-fi, ale nie o to mi chodzi. Ustalam tak powiedzmy nozki 5cm, glosnik do ziemi a b-r na scianie tylko ktorej? Subik bedzie stal w rogu rozumiem ze na wolnej science ale bez znaczenia dokladnie gdzie.

Skomentuj

Jak postawisz suba w narozniku pomieszczenia to zdudnisz, zreszta wyprobuj.
                  Wstawy rure na wolnej sciance byle tylko nie dotykala glosnika i nie byla za dluga wzgledem odleglosci od siebie scianek wewnatrz.Przyjmuje sie ze dlugosc rury niepowinna byc wieksza niz 2/3 odleglosci miedzy sciankami wewnatrz choc w subach zcasem sie ta zasade nagina i zostawia sie odleglosc od scianki do wlotu rury (wewnetrznego) conajmniej taka jak srednica rury (moze o tym czytales) a czasem sie zagina rure.

Skomentuj

OK dzieki to tez juz kumam.

Skomentuj

Wysokość nóżek można uzależnić od prędkości powietrza w tunelu (symulacja).

Skomentuj

Yoshi a bylbys tak dobry i przeprowadzil taka symulacje dla gdn 20/80 w okolo 36 litrach netto? Dzieki

Skomentuj

Nóżki 7 centymetrów. Z praktyki wiem bo miałem takiego suba na 20/80/2 w 36 litrach na 36Hz. Rura BR70-HP z Akkusa. Zestaw przetestowany i pewny. Grał ten sub bardzo dobrze. Po co kombinować?

Skomentuj

Czaruję...
                          X