Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Altus 75 jakie głośniki w oryginale ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Altus 75 jakie głośniki w oryginale ?

Jakie głośniki były oryginalnie montowane w Altusach 75 ? Mam od nich skrzynki, pierścienie w stanie idealnym. Zwrotnica nie ruszana przez poprzedniego właściciela, jedyni zapakował tam dibeisisi i jakieś alpierdy. Na elce twierdzą, że lepiej wsadzić GDN 25/60 lub 25/80 przecież te głośniki mają większą moc i wytworzą większe ciśnienie,a ta obudowa chyba nie była projektowana pod to...

Wysokotonowy - GDWT 9/40, 8 Ohm
    Średniotonowy - GDM 10/60 8 Ohm
    Niskotonowy - GDN 25/40/3 8 Ohm
    Tyle wyszukałem w pół minuty w google, jak chcesz się upewnić to sam jeszcze pogrzeb z łaski swej

Skomentuj

Zrobiłem to ja trafiłem na listę gdzie jest GDM 12/60 i stąd moje pytanie.

Skomentuj

No to pozostaje czekać na innych bądź szukać dalej

Skomentuj

Jak kolega wcześniej napisał:
          Wysokotonowy - GDWT 9/40, 8 Ohm
          Średniotonowy - GDM 10/60 8 Ohm
          Niskotonowy - GDN 25/40/3 8 Ohm

te głośniki są w oryginale, wszystkie oprócz wysokich są obecnie w produkcji więc z dostaniem ich nie ma problemu, ja polecam oryginalny niskotonowy GDN 25/40 ponieważ zwrotnica jak i pudło jest zestrojone do tego głośnika, no i kolumna będzie oryginalna a nie

Skomentuj

Zamieszczone przez c00xer
            Zrobiłem to ja trafiłem na listę gdzie jest GDM 12/60 i stąd moje pytanie.
            GDM 12/60 masz w Altusach 110 . Reszta przetworników w A75 i 110 ta sama .

Skomentuj

Zamieszczone przez c00xer
              Na elce twierdzą, że lepiej wsadzić GDN 25/60 lub 25/80 przecież te głośniki mają większą moc i wytworzą większe ciśnienie
              Absolutna bzdura. To, że mają większą moc nie oznacza, że zaraz będziesz miał masaż klaty. Liczy się skuteczność, a nie moc.
              Poluj tylko na oryginalne głośniki, żadne zamienniki czy też o "podobnej" charakterystyce.

Skomentuj

Jak to jest z tym 25/40/3 i 25/60 ? Różnice między nimi to tylko moc nominalna, maksymalna oraz rodzaj materiału korpusu cewki (odpowiednio papier i nomex).

Mam do odnowienia całe A75 pod nazwą GETON75 czy to było to samo czy jakaś minimalna różnica np. wysoko tonowy ?

Czy dobrze będzie jak zakupię:
                GDWT 9/80 <- chyba, że upoluję 9/40
                GDM 10/60/2
                GDN 25/40/3

PS. Jeżeli ktoś posiada GDWT 9/40 to kupię !

Skomentuj

altusy no poraszka tonsila ponieważ to są dobre przetworniki w złej obudowie jak byś zrobił inna obudową z wirówki 18 mm ze wzmocnieniami i innym litrażem takim jak by pokazywała symulacja w programie to kolumny te zagrały by dużo lepiej pomyśl jeszcze nad tym :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez DJGienek
                    ... i innym litrażem takim jak by pokazywała symulacja w programie to kolumny te zagrały by dużo lepiej...
                    Teraz to pojechałeś po bandzie. Od kiedy symulacja pokazuje jak będzie grał głośnik, jakie będzie miał brzmienie? To tylko czysto teoretyczne wykresy. Co innego jakby zmierzyć głośnik za pomocą systemu pomiarowego i wtedy zaprojektować obudowę. Myślę, że panowie z Tonsilu nie robili obudowy "na pałę" tylko jest to potwierdzone pomiarami. Skrzynia dla altusów nie może być za duża bo głośnik i małym wychyleniu membrany szybko straciłby na wytrzymałości mocowej. A pamiętajmy, że te kolumny zostały stworzone do długiego i głośnego grania.
                    rvss, jak chcesz restaurować kolumny to tylko na takich głośnikach dla jakich została zaprojektowana zwrotnica. Zmiana cewki głośnika pociąga za sobą zmianę pozostałych parametrów. Tak więc GDN 25/40 i GDN 25/60 to dwa różne głośniki.

Skomentuj

Czaruję...
                    X