Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory bliskiego pola Nexton M-100 czy STX MX-140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory bliskiego pola Nexton M-100 czy STX MX-140

Chce kupić jakieś monitory do domowego studia za kwotę 500-1000zl Pokój w którym by owe studio miało się znajdować to 12-14 m2 Kolumny stały by na biurku po obu stronach monitora odległość od głowy to jakieś 120cm. Podczas poszukiwań w internecie natchnąłem się na coś takiego STX MX-140 http://stx.pl/mx-140-diy.html i Nexton M-100 http://stx.pl/nexton-m-100-diy-czarny.html Czy te kolumny nadawały by się do studia jako monitory bliskiego pola? Charakterystyka wydaje się w porządku tylko, że pomiar był dokonywany przy pomocy mikrofonu który był ustawiony w odległości 2,5 ja bym je ustawił przed sobą w odległości jak wcześniej wspomniałem 120cm od głowy. Ma to jakieś znaczenie? Może dodam, że produkuje muzykę elektroniczną głównie DnB.
    Co sądzicie o tych kolumnach czy nadają się na monitory bliskiego pola? A możne macie jakieś inne propozycje? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

Trochę bawię się w nagrywanie, to może się wypowiem.
    Monitory studyjne to narzędzie diagnostyczno-pomiarowe, więc praktycznie każdy zestaw pozbawiony konstrukcyjnych, akustycznych, elektrycznych błędów i dopasowany do rozmiaru pomieszczenia spełni wymagania pod jednym warunkiem: musisz się ich nauczyć. Do tego jeżeli spędzasz sporo czasu na zabawie z dźwiękami to góra pasma nie może Cię męczyć, czyli wypadałoby ich posłuchać.
    Nie jestem jakimś znawcą tematu, ale biorąc pod uwagę obiegową opinię wśród ludzi zajmujących się rejestracją i obróbką dźwięku, monitory muszą mieć minimalnie 6" woofer, więc wskazałbym zestaw MX-140, choć sam STX szałem nie jest.

Skomentuj

Jak sie nauczysz to i na glosnikach Creativa dasz rade produkowac muzyke. Monitory studyjne mimo teoretycznie plaskiego pasma przetwarzania i tak graja roznie i jakich bys nie kupil, to musisz sie do nich przyzwyczaic. Legendarne monitory Yamaha NS10 maja malo wspolnego z idealnym pasmym przenoszenia, a ludzie kreca na tym swietne miksy.

Masteringu w domu nie zrobisz tak wiec mysle ze MX-140 beda git. Naprawde wysokiej klasy dzwiek. Ewentualnie mozesz wykonac cos takiego...
      http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1

Skomentuj

Z tymi głośnikami CREATIV'a to przesadziłeś. Co prawda słychać, że gra i co gra, ale z tym jak jest już znacznie gorzej. Najważniejsze to znać własny odsłuch, musi on spełniać jakieś minimalne wymogi, bo na głośniczkach multimedialnych pretendujących do miana systemu audio można co najwyżej dobrze się pobawić.
        Monitory YAMAHY NS-10 są kompletnie nieliniowe, mają tak wywaloną średnicę, że może zaboleć tylko należy pamiętać, że to w tym paśmie jest najwięcej informacji, stąd taka ich popularność. Z kolei Adamy A7 jak pomierzyli Rosjanie (link gdzieś posiałem) okazało się, że mają charakterystykę poszarpaną i delikatnie mówiąc niezgodną z deklaracją producenta, tylko tego na naszym (EU) rynku nikt głośno nie powie. Nowa wersja już jest: A7X, więc chyba coś z nimi było nie tak skoro tak doskonały produkt, który zdobył tyle nagród w 2007 roku można udoskonalić i to dość znacznie (nowe wzmacniacze, inne strojenie).
        Wracając do sedna tematu, w mojej opinii MX-140 pod Twoje upodobania muzyczne D'n'B jak najbardziej będą wystarczające. Dobra średnica jest potrzebna przy innych gatunkach muzycznych.
        Jak wspomniałem już kilkukrotnie odsłuchu można się nauczyć, bo niektórzy z najlepszych na świecie używają zwykłych konsumenckich zestawów i sądzę, że niechętnie posiedli by najlepsze, najwierniejsze monitory tego świata :).
        Pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez RpLand
          Dobra średnica jest potrzebna przy innych gatunkach muzycznych
          najpierw posluchaj zanim zaczniesz komentowac.
          to ze w nazwie jest drum i bas to nie znaczy ze ta muzyka tylko z tego sie sklada...
          szczerze mowiac to obecnie najmniej wymagajaca muzyka pod wzgledem sprzetu to wspolczesny pop z radia :P
          cala reszta ma swoje plusy i minusy ale wymaga dobrego sprzetu

Skomentuj

A jak Ci sie nie spieszy to poczekaj az STX wypusci aktywny monitor studyjny.

Skomentuj

Mówicie, że mx-140 beda lepsze? m-100 maja gabaryty bardziej mi odpowiadające ponieważ nie mam za wiele miejsca na biurku i próbuje to jakoś pogodzić.

irek a wiesz może kiedy się maja pojawić takie kolumny?? I przede wszystkim jaka by była ich cena?? Może będzie warto poczekać.

Skomentuj

Ale m-100 maja wylot BR z tylu obudowy, wiec moze to stwarzac pewne problemy. MX-140 wydaje sie lepszym wyborem.
                Natomiast jesli faktycznie STX pracuje nad aktywnym monitorem studyjnym, to moze faktycznie lepiej zaczekac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  A jak Ci sie nie spieszy to poczekaj az STX wypusci aktywny monitor studyjny.
                  Zamieszczone przez maxi200
                  irek a wiesz może kiedy się maja pojawić takie kolumny??
                  bo sam robi do nich elektronikę...
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No tak mogę się chwile wstrzymać tylko muszę wiedzieć czy warto jak to cenowo będzie wyglądać ... Wysłałem maila do STX i otrzymałem odpowiedź, że do mojego pokoju lepszy będzie M-100...

Skomentuj

Zamieszczone przez maxi200
                      No tak mogę się chwile wstrzymać
                      trochę to może potrwać :wink:
                      sami wiecie...
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Lapowki na przyspieszenie prac nad monitorem aktywnym mile widziane, podac konto? :)

Mysle ze niedlugo beda jakies prototypy ktore beda ''rozdawane'' na testy.

Skomentuj

irek,
                          to ja jak zwykle poproszę :mrgreen:
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                          X