Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sterowanie głośnością suba z wieży.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sterowanie głośnością suba z wieży.

Witam. mam taki mały problem. Zamierzam niedługo zacząć budowę suba, teorii się naczytałem i myślę że pomału coś tam wyjdzie. mam tylko jedno pytanie. zamierzam zrobić suba aktywnego gdyż w mojej wieży philips fw p75 mam wyjście na takiego. czy dałoby się zrobić tak żeby głośność suba i wieży regulować jednym pokrętłem? Bo sub będzie miał własny regulator głośnosci ( tak apropo robię go na tda 7294) chciałbym żeby regulować go bezpośrednio z wieży. z góry dzięki za pomoc.
    Ps. wiem, że temat może jest dla was śmieszny ale naprawdę szukam już może ze 2 godziny odpowiedzi na moje pytanie i nic nie mogę znależć.

Męskich nie było? :P

Skąd mamy wiedzieć jaki sygnał podane plastikowy philips? Prawdopodobnie działa to jak w normalnym sprzęcie, więc jeśli dasz głośniej pokrętłem do głośników to i sub będzie grał głośniej. Jego regulacja to tzw. gain, czyli wzmocnienie względem podawanego sygnału.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
      Męskich nie było? :P
      WTF?

Skomentuj

męskich wzmacniaczy a nie zabawek z komunii, poza tym " :razz: "
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Morfeusz250
          zamierzam zrobić suba aktywnego gdyż w mojej wieży philips fw p75 mam wyjście na takiego. czy dałoby się zrobić tak żeby głośność suba i wieży regulować jednym pokrętłem?
          skoro jest wyjscie na suba to jest ono sterowane razem z glosnoscia kolumn

Skomentuj

"męskich zabawek" wtf??xD Wiesz ile ta wieża ma lat?? no właśnie... a nie opłaca mi się kupować teraz nowego sprzętu bo na ta wieżę nie narzekam, gra ładnie, głośno tylko jedyne czego tu brak to basu i właśnie dlatego zamierzam go zrobić samodzielnie.

Ps. dzięki za odpowiedzi.

[ Dodano: 2010-08-10, 08:21 ]
            a jeszcze jedno jeśli mogę się spytać. Te głośniki w wieży maja po 30W( tej mocy grającej) i jaki do tego polecacie głośnik do suba, czy jest różnica który wezmę ( chodzi o moc, no bo nie chcę żeby bas walił a muzy nie było słychać xD :mrgreen: )

Skomentuj

zależy ile masz kasy na to

Skomentuj

a masz wogole w tej wiezy sub out,jesli nie to masz pozamiatane bo wyprowadzac go niema sensu z koncowki pozatym pewnie bys sobie z tym i tak nie poradzil

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                  a masz wogole w tej wiezy sub out,jesli nie to masz pozamiatane bo wyprowadzac go niema sensu z koncowki pozatym pewnie bys sobie z tym i tak nie poradzil
                  Zamieszczone przez Morfeusz250
                  zamierzam zrobić suba aktywnego gdyż w mojej wieży philips fw p75 mam wyjście na takiego
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

i jak pisza koledzy podbiajac wzmocnienie na wiezy automatycznie podbijasz je na subie,

[ Dodano: 2010-08-10, 09:48 ]
                    potecjometr w subie bedzie pelnil mniej wiecej taka sama funkcje jak np podpinajac pod wzmcniacz cd z potencjometrem

[ Dodano: 2010-08-10, 09:48 ]
                    ok Luszti nie doczytalem

Skomentuj

a więc nie będę się oszukiwał i powiem wam że ze względu iż będzie to moja pierwsza konstrukcja nie mam zamiaru inwestować dużo bo ludzie doradzają żeby na początek zrobić coś słabszego, tańszego bo jak coś się zwali to będą mniejsze koszty. i poszukuję właśnie jakiegoś taniego głośnika bo tak patrząc na resztę elementów które będą mi potrzebne to trochę kasy zejdzie. aha i jeszcze mam do was parę pytań:
                      1)budowę suba aktywnego można podzielić na 2 etapy- budowa budy itp. drugi- elektroniczny- ( montaż elementów, ich kupno itp.). I moje pytanie- co będzie potrzebne do budowy tej "części elektronicznej"- na razie wyczytałem że będzie mi potrzebny wzmacniacz( by Irek, ten będę budował, chyba że macie jakiś tańszy xD)do tego trafo toroidalne 150W 2x24V i czy coś jeszcze??
                      2) nię mogę zrozumieć jednej rzeczy- jaka jest różnica pomiędzy 8 Ohm a 4 Ohm w głośnikach? bo gdzieś wyczytałem że mając 8ohm należy zastosować trafo 2x28V itp. moglibyście mi to wytłumaczyć.?
                      Sory za tyle pytań ale jestem początkujący a na necie tego nie mogłem znaleźć.

[ Dodano: 2010-08-10, 17:34 ]
                      byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć na moje powyższe pytanie ( tylko proszę bez niemiłych komentarzy w stylu " nie umiesz szukać na Google!! :grin: )

Skomentuj

Czaruję...
                      X