Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-42-450-4-SC -suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-42-450-4-SC -suba

Witam , jak w temacie , chciałbym zbudować subwoofer na głośniku GDN-42-450-4-SC , tyle ze nie wiem w jakiej skrzyni go umieścić.. zależy mi na niskim miękkim basie , od razu dodam ze mieszkam w domu jednorodzinnym a nie w bloku: )
    pomorze ktoś?? :))

kubanowak94, a wzmacniacz jaki masz do niego?

Skomentuj

1. Nie ten dział!
      2. Ten głośnik potrzebuje bardzo solidnego napędu. Bez tego nie ma szans, żeby zatrząść całym domem.

Skomentuj

wzmacniacz mam 300W, robil mi go elektronik..

Skomentuj

Co to za wzmacniacz? Na tranzystorach czy scalakach?
          Nie jestem elektronikiem i też mogę złożyć wzmacniacz. Tak więc nie ma to nic do tego.

Pytam bo często później są pretensję, że głośnik beznadziejny, że kiepsko gra, charczy, nie ma basu. A to praktycznie zawsze jest wina nieodpowiednio dobranego wzmacniacza.

Poza tym musisz mieć też filtr aktywny. Inaczej bez tego będzie jedna wielka kupa a nie sub.

Skomentuj

nie mam pojecia na czym , zrobil mi go za free bo kiedys pozyczylem mu telefon , on go zgubi , a w zamian zrobil mi ten wzmacniacz , filtr aktywny tzn? mam 2 potencjometry jeden jest od mocy sygnału (chyba głosnosc) a drugim wybieram czestotliwosc od 40 do 160

Skomentuj

Czyli filtr jest wbudowany. Tylko pytanie jaki? Jaką ma stromość? Z doświadczenia wiem, że do suba najlepiej nadają się te, które mają stromość conajmniej 24dB/okt.

Najlepiej zrób zdjęcie panelu/wzmacniacza, a my ocenimy czy da sobie radę z wybranym głośnikiem.

Skomentuj

zabardzo nie mam czym zrobic zdjecia , w telefonie aparat vga wiec niebedzie nic widac
                ,a pozatym jezeli subwoofer nie bedzie dobrze gral z tym wzmacniaczem to kupie inny wzmacniacz , wiec potrzebne tu zdjecie??, raczej chodzilo mi o wielkosc skrzyni jaką ten głosnik potrzebuje zeby dobrze zagrac...

[ Dodano: 2010-08-15, 12:16 ]
                a pozatym rozmawialem z nim i powiedzial ze moze mi złozyc holton400 za okolo 100 , do tego bym dokupil trafo 450VA wsadzil w jakąs obudowe i juz
                ... :)

Skomentuj

Odświeżam, bo nie będę zakładał nowego tematu

Otóż ten przetwornik przekonuje mnie niską ceną i chciałbym zrealizować projekt subwoofera na nim. Napędzał bym go panelem stx S-300W wydaje mi się że jest to podobne po panelu Irka.

W tym momencie uznacie mnie za szaleńca, gdyż chciałbym zrobić obudowę 150-200l ponieważ szukam maksymalnie niskiego zejścia. Strojenie na 30Hz. Pokój około 50m2 z przeznaczeniem do kina ,konsoli ,rzadziej do muzyki.

Czy taki projekt sprawdził by się?

Skomentuj

Zamieszczone przez Miccrel
                    S-300W wydaje mi się że jest to podobne po panelu Irka.
                    To po prostu panel Irka :)

obudowę 150-200l
                    Zdecydowanie za dużo! Jak mu podasz te 300W to odleci w kosmos...100-120 litrów to max. Strojenie może być... Nawet można się pobawić w 25Hz :twisted: jeśli to ma nie być do muzyki...

Skomentuj

Robiąc symulacje pasmo przenoszenia przy obudowie 120l troszkę mnie nie satysfakcjonuje, ale nie wiem na ile mogę ufać programom. Czytając wiele tematów rozsądne by było zrobienie obudowy 110-120l tylko obawiam się że nie będzie on nisko schodził i jakby to powiedzieć nie będzie odczuwalny.

Czy taki oryginalny panel Irka można gdzieś dostać?Ponieważ na stronie STX ten panel jest niedostępny już od jakiegoś czasu a na portalu aukcyjnym również trudno o taki.

Ale ogólnie taki panel do takiego przetwornika wydaje się OK

Skomentuj

witam
                        ja posiadam suba na tym przetworniku i napędem holtona 400 i br 40hz . gra rewelacyjnie bude mam ok 105-110l. większej nie polecam dawać poniewasz bedzie troche mulił .

Skomentuj

Miccrel, jak mu dasz za dużą obudowę to przy kilku watach możesz już go uszkodzić gdyż spada wytrzymałość mocowa głośnika. I zapomnij że coś poczujesz bo przy kilku watach będzie membrana latała jak szmata na wietrze... Więc zrób jak uważasz Symulacje? Nie zrozum źle ale do symulacji jeszcze trzeba myśleć. Programy symulacyjne czasem wypluwają takie brednie że szkoda gadać. Poza tym tam jest więcej zakładek niż pasmo przenoszenia, i te inne zakładki też trzeba uwzględniać...

Skomentuj

Znowu 20 litrów więcej nie spowoduje drastycznego spadku wytrzymałości mocowej, nie popadajmy w paranoje.

Skomentuj

Zgadzam się w stu procentach że pasmo przenoszenia to tylko jeden z wielu ważnych parametrów, ale nadal mam te obawy że w 100 litrach nie zejdzie nisko. Wiadomo że z potencjometrem głośności trzeba się delikatnie obchodzić.

Wiadomo że jesteście bardziej doświadczeni ode mnie i się na tym po prostu lepiej znacie więc pewnie posłucham waszych rad i zrobię w granicach 120l, ale póki panel nie jest dostępny na stronie to pozostaje mi tylko czekać...

Skomentuj

Zrób większą budę którą później ewentualnie zmniejszysz, bo powiększyć będzie ciężko :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                  Znowu 20 litrów więcej nie spowoduje drastycznego spadku wytrzymałości mocowej,
                                  20l nie, ale kolega wcześniej wspominał o
                                  150-200l ponieważ szukam maksymalnie niskiego zejścia.
                                  Co przy górnych widełkach to już nie jest 20 litrów :)

Skomentuj

Noo, przy 200stu może już być różnie :) Myślę że 120 to dobry punkt wyjścia.

Skomentuj

Dziękuje kolegom za wszystkie rady planuje zrobić obudowę 130l z możliwością pomniejszenia, gdyby źle grało. Jak tylko pokaże się jakiś wzmacniacz to poskładam wszystko do kupy i opiszę na forum jak się sprawuję. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X