Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1-way na małym przetworniku...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1-way na małym przetworniku...

Witam.

Noszę się z zamiarem zakupu 2 małych szerokopasmóweczek. Wprawdzie mają one grać (docelowo) w samochodzie a w domu się tylko nimi pobawie (cięcie itd.), ale to nie zmienia treści moich rozważań A jako że ten dział cieszy się większą popularnością, to załóżmy że dobieramy głośnik do monitora bliskiego pola z późnieszym zastosowaniem w aucie.

Początkowo miałem użyć coaxiala 10cm ale w cenie do 200zł(nowe) nic ciekawego nie dostanę. Skąd pomysł na coaxiala? Głośnik średnio i wysoko tonowy w jednej osi - ich fizyczna bliskość daje jak dla mnie bardzo przyjemny efekt, ale znów problem-cena...

Pomyślałem więc o szerokopasmówce. U kumpla odsłuchiwałem (w domu) Visatona FR10 ale nie bardzo podpasowało mi jego granie powyżej 10kHz. Szukam więc podobnej konstrukcji w wielkości do 10cm ale lepiej radzącej sobie na górze (może mieć lekko wysuniętą średnicę-to nawet byłaby dla mnie zaleta). Zamierzam go ciąć od 200-300 Hz więc nie będzie męczył się z niskim pasmem.

Cena-do 200zł za parkę (można oczywiście nagiąc parę zł ale bez przegięcia...). A no i z racji jego przeznaczenia potrzebowałbym żeby był 4Ω... Muzyka? Praktycznie wszystko poza ciężkim rockiem/metalem, techno i kategoriami pokrewnymi, klasyką i jazzem.

Mam nadzieję że pomożecie

Pozdro.

tangbandy lub hi-vi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      tangbandy lub hi-vi
      Gdzie te hi-vi można dostać? Może jakieś konkretniejsze info których modeli szukać?

Skomentuj

http://www.madral.net/index.php?cPat...25bcf35d0240b7

niestety osobiscie ich nie slyszalem wiec pozostaja tylko info z neta - np u zapha

Skomentuj

Czaruję...
        X