Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica czy aż tak potrzebna ?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica czy aż tak potrzebna ?

Witam buduję swoje kolumny i tak się zastanawiam czy jak będą tylko wysoko tonowe czy potrzebna jest zwrotnica? Czy mogę je po prostu połączyć z sobą i będą dobrze działać

Coś więcej napisz? o swoich kolumnach?
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Re: Zwrotnica czy aż tak potrzebna ?

Zamieszczone przez kmaksiu
      Witam buduję swoje kolumny i tak się zastanawiam czy jak będą tylko wysoko tonowe czy potrzebna jest zwrotnica?
      Jakie konkretnie? na głośnik wysokotonowy dynamiczny zawsze potrzebna jest zwrotnica,czyli filtr.

Skomentuj

na razie uczę się robić diy i nie wydawałem pieniędzy na glośniki wiec wyciągnołem z starych głośników Sony i komputerowych Creativów niby jak na próbę po prostu je z sobą podłączyłem to wszystko działało

Skomentuj

Polecam przeczytac ten artykul : http://diyaudio.pl/portal.php?show=38

Dobra rada: nie odkrecaj za mocno pokretla we wzmacniaczu :)

Skomentuj

Dla wysokotonówek chociazby minimalna zwrotnica w postaci kondensatora musi być. Daj oklepany 2,2uF szeregowo z głośniczkiem i już nieporównywalnie lepiej niż bez

Skomentuj

a mógłbyś mi na priv opisać jak to zrobić ? czy po prostu tak że kabel od głośnika kondensator i to podłączyć do 2 głośnika?

Skomentuj

Zamieszczone przez kmaksiu
                a mógłbyś mi na priv opisać jak to zrobić ? czy po prostu tak że kabel od głośnika kondensator i to podłączyć do 2 głośnika?
                Zamieszczone przez Yoshi_80
                Daj oklepany 2,2uF szeregowo z głośniczkiem
                co ci jeszcze wyjaśnić?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  Zamieszczone przez pharoh
                  Polecam przeczytac ten artykul : http://diyaudio.pl/portal.php?show=38
                  Kolego kmaksiu, włóż w to trochę swojej pracy i przynajmniej przeczytaj jeśli forumowicze chcą ci pomóc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                    Dla wysokotonówek chociazby minimalna zwrotnica w postaci kondensatora musi być. Daj oklepany 2,2uF
                    Co to znaczy oklepany
                    Ja kiedyś, kiedyś jak bym zaczynał DIY nie mając zielonego pojęcia o filtrach i ktoś by mi tak napisał zastanawiał bym się czy go będę musiał "oklepać" młotkiem (mocno czy trochę) :grin:

te "wysoko-tonowe komputerowe Creativ`y" jak mówisz to wydaje mi się ze to będą raczej "szerokopasmóweczki" ale te sony też ? napisz coś o nich....

Skomentuj

Oklepany tzn że jak nie wiadomo jaki dać do się daje 2,2uF bo to taka akuratna wartość zeby dzialało i nie spaliło głośnika .

A połączenie szeregowe : http://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%8...enie_szeregowe

Skomentuj

Ok dziękuje za pomoc ale niektóre osoby nie zrozumiały oco mi chodzi.
                        Czy jak podłączam np już ta zwrotnice to do każdego głośnika oddzielnie czy wszystkie głośniki do jednej zwrotnicy.

Skomentuj

Skomentuj

Czaruję...
                          X